Орган към Министерския съвет ще следи цените на храните

Мирослав Найденов<br />

© Надежда Чипева

Мирослав НайденовСпециален орган към Министерски съвет ще следи движението на цените на основните хранителни стоки и в случай на съмнение за спекула ще подава сигнали до комисиите за защита на конкуренцията и на потребителите. На оперативно заседание днес правителството е разгледало доклад на министъра за цените на хранителните продукти от производителя до щанда в магазина.


Новото звено ще има аналитични функции, стана ясно от обясненията на земеделският министър Мирослав Найденов пред журналисти. Още вчера той съобщи, че според последното проучване на "Алфа рисърч" за 80% от българите поскъпването на храните е най-лошото нещо, което се е случило на хората, заради което и държавата "трябва да реагира".


"Контролното звено няма да отнема функции от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и ще използва нейните анализи", коментира Мирослав Найденов, цитиран от БТА. По думите му в него ще влизат представители на 4 министерства, включително и това на вътрешните работи. Те ще следят ценообразуването по веригата производител-преработвател-търговец.
По информация на "Дневник" на правителственото заседание следващата седмица ще бъде гласувано създаването на новата структура.


Във вторник министър Найденов обяви, че ще предложи "пакет от мерки, с които да се следи движението на цените на храните и договорните отношения по веригата производител - преработвател - търговец", а министър-председателят ще има инструментариум да налага санкции "при отклонение". Идеята не е била дискутирана с големите сдружения в хранителния сектор, показа проверка на "Дневник". А техни представители изразиха недоволство от опитите за намеса на държавата в свободния пазар. Някои дори коментираха, че кампаниите за налагане на стандарти при храните, поведени от агроминистерството, също оскъпяват продукцията. Подобни мнения изразиха и синдикатите. Днес Найденов отхвърли такава теза.


"Кампанията за налагането на стандартите може да повиши цените на продуктите по тези стандарти и смятам, че когато ние ги налагаме, го правим със съзнанието, че ще плащаме повече за тези храни", коментира министърът, цитиран от агенция "Фокус". По думите му "не всички храни са по Българския държавен стандарт, не всички са по "Стара планина", не всички са хлябове по стандарта, който се подготвя в момента".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK