Задължителните пенсионни фондове са направили 6% годишна доходност до края на февруари

 
Още по-добри са резултатите на доброволните схеми

Средна доходност от над 6% са направили задължителните пенсионни фондове за последната година, показват изчисления на "Дневник". Най-масовите универсални схеми, които са задължителни за родените след 1959 г., имат 6.09% среден резултат от февруари миналата година до края на същия месец през тази година. Професионалните фондове, в които се осигуряват работещите при тежки условия, са направили 6.23% доходност за този период. По-добро е представянето на доброволните фондове, при които средният резултат за 12-те месеца е 7.3%. Аналогично на средната доходност е и представянето за този период на основния индекс на Българската фондова борса SOFIX – той се е повишил с 6.2%.


Част от пенсионните дружества вече инвестират много по-малка част от активите си в България, освен това те се пренасочват от депозити и дългови книжа към акции, става ясно от изказвания на техни мениджъри и данни на Комисията за финансов надзор. От сравнението между портфейлите и доходността не може да се извади ясен извод за връзка между инвестиции в чужбина и нивото на доходност, нито между доходността и разпределението на активите по инструменти.
Сред универсалните фондове с най-висок резултат са "Съгласие" (контролира се от "Химимпорт"), "Доверие" (собственост на "Ти Би Ай Груп"), както и "Пенсионносигурителен институт" (свързано с Алексей Петров. Най-слабо е представянето на "ЦКБ-Сила" (също контролираното от "Химимпорт") и "Алианц България".


Малко по-различно е при доброволните схеми, където с доходност над 9% е "ДСК-Родина" (част от унгарската "ОТП Груп"), близо до него са "Съгласие", "Доверие" и ПОИ.


По данни на КФН през миналата година сред доброволните схеми най-много са увеличили клиентите си от "Съгласие" и "Доверие". При професионалните фондове контролираният от Христо Ковачки "Топлина" пък е увеличил със 7% осигурените си в резултат на прехвърляния.


В същото време той има най-слабата доходност до края на февруари – едва 4.6%. Намалели са и клиентите на "ЦКБ-Сила", макар стойността на привлечените пари да се е увеличила.


Точно преди година "Лукойл-Гарант" се вля в "ЦКБ-Сила" и след това осигурените във вливащото се дружество имаха право безплатно да се прехвърлят в друга компания. В обичайния случай за преместване в друго дружество се плаща 20 лв. такса.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Доверие и Алианц са двете най-печеливши пенсионноосигурителни дружества в страната за 2010 г., според данните на КФН.
  Печалбата на Доверие за миналата година е 8.65 млн. лв., а печалбата на Алианц е 7.95 млн. лв.


 2. 2 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А каква е реалната доходност по личните сметки след приспадане на разните такси и комисионни ? Да си спомняме ли години с отрицателна доходност, т.е. чиста загуба за осигурените ? При условие, че при банков депозит може да се получи лихва 7 - 7,5 % и повече, за чий ми са тези допълнителни задължителни осигуровки ? За да пълня гушите на хора, които искат да се правят на велики инвеститори за чужда сметка ?!

 3. 3 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално


  До коментар [#2] от "birnic":

  Аз когато защитавах смелата реформа в Унгария за преминаването от 3 стълба на пенсионно осигуряване към 2 - основно държавно и допълнително само по желание на работника в частни фондове, тук много хора надаваха вой, че трябва всички задължително да имат високи пенсии и че Унгария ще я мъмрят в ЕС и по целия свят за неразумната й политика относно пенсиите. Е, нищо такова не се случи, защото ничии права не са нарушени, единствено хората имат свободата сами да преценят как искат да се осигуряват и с колко.

  un buen dia empieza con un solo rayo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK