Шефът на Barclays получи 6.5 млн. лири годишен бонус

Робърт Даймънд пое поста на изпълнителен директор на Barclays през януари тази година.

© Reuters

Робърт Даймънд пое поста на изпълнителен директор на Barclays през януари тази година.Изпълнителният директор на Barclays Робърт Даймънд получи бонуси в размер на 6.5 млн. британски лири за 2010 г., по-малко от първоначалните очаквания за 9 млн. лири, пише "Файненшъл таймс". Допълнителните възнаграждения на Даймънд бяха обект на недоволство по време на финансовата криза.


За миналата година той ще получи 1.8 млн. лири под формата на акции и 4.7 млн. лири като допълнително възнаграждение. Това е най-големият бонус за изпълнителен директор на британски банки за 2010 г., като миналата седмица директорът на HSBC Стюарт Гъливер получи 3.8 млн. лири кеш и в акции. Но двамата с Даймънд отскоро заемат такива постове и част от техните допълнителни възнаграждения са базирани на предишните им отговорности, при които заплатите им са с по-ниски бази и по-големи годишни бонуси. Например шефът на Lloyds Ерик Дениълс получи 1.45 млн. лири, а неговият колега от Royal Bank of Scotland Стивън Хестър – 2 млн. лири.


Даймънд пое поста изпълнителен директор на Barclays от януари тази година, като преди това ръководеше звеното за инвестиционно банкиране на финансовата институция. Неговата годишна заплата на този пост беше 250 хил. лири, която обаче се качи до 1.35 млн. лири, като вече пое цялата финансова група.


Заплатите на високопоставените банкери се превърна в гореща новина във Великобритания, като много хора обвиняват лошото управление на институциите по време на финансовата криза, което принуди британското правителство да поеме контрола в RBS и Lloyds. При встъпването си в длъжност Даймънд обяви, че лошите времена за банките са отминали и мениджърите трябва да бъдат възнаградени според свършената работа, припомня "Уолстрийт джърнъл".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK