Банки залагат на зелено в предложенията си

От началото на годината вече няколко финансови институции пуснаха екопродукти

Банки залагат на зелено в предложенията си

© Shutterstock
- Промоциите са най-вече по потребителски и ипотечни кредити

Все по-често банките у нас обвързват новите си продуктови предложения с екологични мотиви. Това показва преглед на  последните оферти на пазара и допитване на "Дневник" до самите банки. По този начин освен в корпоративната социална отговорност зелените инициативи вече залягат и в маркетинговите и продуктовите стратегии на финансовите институции.


По едно дърво ще засажда МКБ Юнионбанк на всеки отпуснат до 30 април 2011 г. ипотечен заем. Предложението, което банката пусна преди няколко дни, включва и възможността кредитополучателят да си осинови дървото при желание.Годишният процент на разходите (ГПР) по кредита е 7.82%.
"Избрахме нарочно този продукт, тъй като той е един от най-хитовите и търсени през последните две години не само при нас, а и при всички банки", коментираха от институцията. "По този начин всеки кредит ще допринася за намаляване на вредните въглеродни емисии, с които всяко жилище замърсява природата."


От финансовата институция посочиха, че според тях няма противопоставяне в обвързването на бизнес политиките с ангажираността към проблемите на обществото, природата, промените в климата. Освен това клиентите много харесват този подход, допълниха оттам.


Банката се опитва да предизвика зеленото мислене и чрез картовите си продукти. В началото на февруари тя внедри нова по-сигурна чип технология във всички карти, които издава. Заедно с това VISA картите на МКБ Юнионбанк имат и нов дизайн, който да провокира екоинициатива у картодържателите. "Идеята ни е при всяко плащане клиентът да си спомни, че неговият принос е от съществено значение", посочиха оттам.


Пак по линия на ипотечните кредити екоинициатива имат и от Банка Пиреос. От институцията посочват, че имат намерение да включат в системата си за оценка на недвижимите имоти, използвани като гаранция по заема, критерии, които гарантират, че те не са опасни за околната среда.


Те ще съдържат всички потенциални екологични или социални рискове, като например замърсявания на почвата и подпочвените води под съответния имот, използване на опасни материали при строителството, риск от наводнения, брегова ерозия, сеизмична активност и др.


Освен това с приоритет при бизнес финансирането са проектите в областта на енергийната ефективност, допълниха от Банка Пиреос. "Един от най-успешните екологично ориентирани бизнес проекти, подкрепени от нас, е този на фирма за производство на мляко и млечни продукти "Лактима", базирана във Велико Търново", посочиха от банката.


Освен това до средата на тази година Банка Пиреос подготвя предлагането и на зелени потребителски кредити. Те ще са насочени към физически лица, извършващи енергоспестяващи ремонти на дома си или придобиващи оборудване, което допринася за подобряване на енергийната ефективност.


Екопромоция по потребителски кредити пуснаха в средата на февруари и от Райфайзенбанк (България). "Връзката между този продукт и зелените идеи е естествена, тъй като обичайно потребителският кредит се ползва за ремонт, подмяна на дограми, закупуване на нова техника и обзавеждане", коментираха от банката.


До 30 април институцията ще отпуска такива заеми с до 2% по-ниска лихва от стандартната. За целта кредитополучателите трябва да декларират, че сумата на кредита или част от нея ще бъде използвана за екосъобразни цели. От институцията обаче уточняват, че няма да следят за целевото изразходване на средствата по кредита и няма да изискват разходни документи.


"Защо да усложняваме нещата? Насочваме вниманието на хората към ползите за тях и природата, предлагаме им добри условия, вярваме им", обясниха от банката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK