Икономическото министерство с предложение към Москва: Първият реактор за "Белене" може да се монтира на "Козлодуй"

В момента първата ядрена централа се подготвя за удължаване на експлоатацията на 5-и и 6-и блок

Икономическото министерство с предложение към Москва: Първият реактор за "Белене" може да се монтира на "Козлодуй"

© Анелия НиколоваНаправеното оборудване за АЕЦ "Белене" може да се използва за нов блок в АЕЦ "Козлодуй" и така тя да стане изцяло руска централа, а на площадката в Белене да се построи ново съоръжение. Тази възможност лансира министърът на енергетиката Трайчо Трайков в понеделник, след като връчи сертификат за инвеститор клас А на фирмата за производство на ски "Амер спортс".


Оборудването за втората атомна централа е поръчано на руската компания "Росатом". Очаква се първият реактор да е готов в края на пролетта. Площадката, на която трябва да бъде поставен реакторът, е консервирана, като от няколко месеца се водят преговори между българската и руската страна за цената за изграждане на централата.


"Може вместо два реактора на "Белене" да направим един нов блок на "Козлодуй" - седми, и така тя да стане изцяло руска", каза Трайков. Той отказа да даде повече подробности за тази идея и да отговори дали е обсъждана с руската страна.
Преди два дни от министерството на икономиката съобщиха, че американската компания "Уестингхаус" проявява интерес към дейностите по продължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", както и към доставката на свежо ядрено гориво. Разговори за това са водени по време на посещението на Трайков в Мадрид, когато той се срещна с изпълнителния директор и вицепрезидент на компанията за Южна Европа Хосе Гутиерес.


"При всички енергийни проекти се стремим да създадем конкуренция между компаниите. "Уестингхаус" участваха в модернизирането на 5-и и 6-и блок и естествено може да проявяват интерес към удължаването на живота им. Разчитаме да участват в бъдещата процедура за това", каза Трайков вчера.


Това е втора заявка от страна на американската компания по адрес на атомната ни централа. През април миналата година от "Уестингхаус" показаха готовност за изграждането на нов блок в "Козлодуй", след като България потърси съдействието на САЩ за намирането на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". От "Уестингхаус" дадоха заявка да доставят и свежо гориво за централата в Козлодуй.


"Няма никакъв проблем да бъде сменено горивото в АЕЦ "Козлодуй", но е необходимо преди това "Уестингхаус" да получат съответните лицензи от Агенцията за ядрено регулиране. Освен това трябва да построим и хранилище за отработеното ядрено гориво, тъй като американската компания не го взима обратно", обясни пред "Дневник" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров.


В момента централата има сключен дългосрочен договор с руската ТВЕЛ (част от държавната група "Росатом") за доставка на свежо ядрено гориво до 2020 г. На всеки три години договорът се преразглежда, като се променят цените и количествата, заложени по него. За последен път е предоговарян през 2010 г. "Няма никакъв проблем въпреки дългосрочния договор да купуваме ядрено гориво и от другаде, защото не може и без това да минем на друг вид ресурс изведнъж", каза още Димитров.


В средата на февруари АЕЦ "Козлодуй" обяви обществена поръчка за обследване на фактическото състояние на 5-и и 6-и блок на централата. Целта е да бъде удължен експлоатационият срок на двата реактора с 15 и 20 години. Лицензът на 5-и блок изтича в края на 2017 г., а на 6-и блок – две години по-късно. Конкурсът е на стойност 2.3 млн. лв. и е със срок на изпълнение 18 месеца. В него е заложена и смяна на горивото.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Ми дайте да построим още 5-6 централи - изцяло руски, разбира се.

 2. 2 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Дано екипа на Борисов има поне бегла представа за какво става въпрос изобщо.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 3. 3 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 671 Неутрално

  7-ми блок в АЕЦ Козлодуй, изграден с реактора предвиден за Белене, финансиран изцяло с частни капитали, срещу миноритарен дял в АЕЦ Козлодуй АД. Това е може би най-добрият вариант и тогава българската държава няма да има никакви разходи, освен евентуални неустойки за втория реактор.

  В Козлодуй пари за инфраструктура няма да се дават, т.к. централата е свързана с националната мрежа, а в Белене няма никакви електропроводи до терена за централата.

 4. 4 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#3] от "Finland":Това звучи разумно. Какво обаче, ще правим със "златния" гьол? От постоянното пиене на "по една студена водица", фанАхме воден плеврит ))))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:46 на 07/03/2011 от неговия автор.

 6. 6 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#5] от "USSR":

  Аз ако съм на мястото на руснаците ще ги изпратя на три букви и няма да се учудят и ако руснаците направят същото !!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До #3:
  Какво да разбираме от :
  " В Козлодуй пари за инфраструктура няма да се дават, т.к. централата е свързана с националната мрежа, а в Белене няма никакви електропроводи до терена за централата. "
  Ако за Вас под инфраструктура за един толкова сложен обект се има предвид само електропроводите /а може дори и съществуващите да нямат нужния капацитет/, няма какво по-вече въобще да говорите.
  Смешно е!

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Накрая май ще получим атомна бомба вместо атомна централа. Сигурно и на руснаците им се повдига от нас....

 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 721 Разстроено

  Мдааа. Май комисионни от АЕЦ Белене няма да има защото тя и да се построи ,за собствениците й,а това няма да е българската държава ,печалбите са в обозримо бъдеще. Затова да бързаме,докато балъците не са се усетили и да приватизираме АЕЦ Козлодуй,че той вече се е изплатил и носи само печалба.А гьола така или иначе народът както е платил да се изкопае,така ще плати и да се закопае.

 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#7] от "ПРОРОК ИЛИЯ":Тоя финландиц май е форлойтер,пуснат да събере отзиви.Разрешение за АЕЦ от ЕК има за Белене,ама не и 6 и 7 блок на Козлодуй.Ама нищо не пречи да вкараме миноритарен собственик в АЕЦ Козлодуй ,та да можем да му дадем след това и останалата част до над 50%.Пък той като "стратегически" инвеститор ще повогне "да намалим разходите и да подобрим качеството на услугата".Както стана с ЕРП-тата и Софийска вода,и БТК и.......

 11. 11 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Разрешения и документи за големи обекти се вадят с години, ако се реши на тази стъпка Б.Б. още повече ще се оплете в кълчищата, нали за ново разрешение за 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй трябва да се чака още една две години, а за нов (американски) проект в Белене - още повече, АЕЦ Белене е одобрена дори и от ЕС, по сегашния проект.

 12. 12 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Най-доброто и евтино(!) решение за България ще е следното. Да раздадем 2-3 милиарда евра на рубладжиите от БСП и енергийната мафия, срещу съгласието им да се приключи веднъж завинаги с безумните енергийни проекти, подчиняващи България на Русия!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:53 на 08/03/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Чакаме Боко да се произнесе по въпроса. Това ми изглежда солова акция на Трайков, вероятно след разговорите му с Уестингхаус, Арева и Сименс.
  А може и да е стъгласувано с Премиера и да е някаква форма на натиск срещу руснаците, с цел постигане на по-добри условия за БелЕне.
  Така че да не бързаме за сега с техническите аспекти. Това ми прилича повече на политика. Може да е нескопосана, но по-добре така, отколкото г.зоподаването от троната и царя.

 15. 15 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Жалко че не разбирате колко елегантно решение предлага Трайчо
  1. Централата ще е без пари от бюджета
  2. Цената ще е по-ниска на мегават спрямо Белене
  3. Козлодуй е много по-добре от гледна точка на сеизмичност
  4. Руснаците няма да могат да вземат 40 и дори 50% както им се иска, а техния дял ще е не повече от 30% дори ако приемем че инфраструктурата, която импортира държавата е на стойност нула
  5. Всички червенотичквеничковчета, които от времето на царя инвестират в Белене ще се спукат (блокчета за гостите, автобусни линии, земя, магазини) и това ще е за мое лично удоволствие
  6. Специалистите, които сега все още работят по 1 -4 блок и получават пари за почти нищо ще се прехвърлят в новата централа без да се налага да се местят в Белене и чисто социлано е по-добре
  и др.

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 16. 16 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Има две неща, по които настана гробно мълчание:
  1. Оценката на британската банка за Белене. Кога ще е готова?
  2. Енергийната стратегия. Кога ще влезе в Парламента?

 17. 17 Профил на ZAPOZNAT
  ZAPOZNAT
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "febra":

  "febra", Ти си един ЦЪРВУЛ, защо гледаш на Белене като на чиста загуба?
  Ако беше от Северна България, няма да се изкажеш по този начин.
  Преди ден, изкараха една статистика, че най слабо развитият район в България е Северо Западния, от Враца към Козлодуй и Видин.
  В Белене точно това не бива да се допуска, района трябва да се развие икономически.
  Немога да разбера, всеки който започне да говори за България, казва колко много сме затънали, Никакви заводи и фабрики не работят вече, по телевизия и радио всеки втори Българин жив се оплаква, че няма работа и все по трудно става с това, човек да намери работа.
  Атук, ми се струва че е свърталище на луди.
  Всекие против Русия, Против този който иска да направи нещо в България. Не се усещате, че стова мислене ще си останете вечните бедняци. Вашето късогледство го прехвърляте и върху другите, и което е по-лошо, че си мислете за ВЕЛИКИ.
  Моето мнение е, че сте тарикати в цървули, защо не погледнете етикетите си на дрешките които доносвате, къде са произведени, Китай разбира се или Турция, само не и България, колко сте жалки само, дори плодовете и зеленчуците вече не се произвеждат в Бълария.
  Ако питате мене, дай боже във всеки български град завод и фабрика, по река Дунав да има най малко три АЕЦ-а, да се възстанови земеделието в пълният му вид. Сигурно сте чули, че и хляба вече не е хляб,защото се произвежда калпаво жито.
  НАПРАВО СТЕ ЖАЛКИ, АКО НЯМАТЕ КАКВО ДА КАЖЕТЕ УМНО, ТО ЗАМЪЛЧЕТЕ, ПО ТОЗИ НАЧИН НЯМА ДА СЕ РАЗБЕРЕ КОЛКО СТЕ ТЪПИ.

  ПИШЕТЕ УМНО ЗА ДА БЪДЕТЕ РАЗБРАНИ ПРАВИЛНО !!!
 18. 18 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  ZAPOZNAT
  300 хил безработни? Колко от тях са с квалификацията да работят в АЕЦ? Защо не се заемат със земеделие, животновъдство, лека промишленост, услуги? Има пустеещи земи в района има и безработни и гладни и пак... АЕЦ та АЕЦ.
  АЕЦ-ца ще обезсели и малкото останали обработваеми земи в район. Ти бил ли си там? Знаеш ли, че местните земеделци протестират?
  А ако ще си говорим за заетост, какво ще правим със заетите в Мариците? Няма лошо да ги закрием след няколко години, но това трябва да се каже сега! И да се започне подготовка от сега!
  Иначе ще стане като с Брикел...

 19. 19 Профил на ZAPOZNAT
  ZAPOZNAT
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "Емо Ангелов":

  Абе ЕМО, не ми давай пример с някой си овехтял ВЕЦ, АЕЦ си остава регионален и важен за Балканите обект. нали искаме някой да се съобразява с нас, ами ето ти начин, имаме АЕЦ продаваме ток извън България, и ставаме значими за ЕС. Още по вече, че тази централа е от ново поколение. А да не се правиме на каквито не сме, всеки външен инвеститор е добре дошъл в България. Защо не казаха за Метрото в София, че не искат България да участва с средтсва, да си го направят чужденците, и когато е готово, България да е с 51% собственост, и от деня на пуска, да започне да печели. А то какво стана ? Луди пари се изръси Бюджета за Отчуждаване на имоти, за техника, за работна ръка, и забележи, това са пари от Републиканския Бюджет, а не от Бюджета на София. А ЗАЩО? Какво кяри обикновенния Българин от това? Че била столица, ми ок, да си намерят пари Общината и да прявят не едно а две метра, но въпросът с АЕЦ Белене не стои по този начин.

  ПИШЕТЕ УМНО ЗА ДА БЪДЕТЕ РАЗБРАНИ ПРАВИЛНО !!!
 20. 20 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добре де, ЗАПОЗНАТ, имаме си АЕЦ. Темата тук е къде да е третия реактор. Споко!
  А за продаването на ток - миналата 2010 е рекордна за българския износ на ток Без Беляне. Изнесли сме някъде над 7000 гигаватчаса. За целта пуснахме в експлоатация някои мощности от СТУДЕНИЯ РЕЗЕРВ
  Не забелязах да сме станали по-значими.
  Пак казвам, не съм противник на ядрената енергетика, но все пак тряба да е ефективна. Вие ни плашите, че ще внасяме ток, ако не построим Белене. Аз се плаша, че може да внасяме ток, даже да построим Белене - ако тока ни излезе по-скъп от този на съседите. Случвало се е с много български стоки, може да се случи и с електроенергията, ако я караме през просото.

 21. 21 Профил на ZAPOZNAT
  ZAPOZNAT
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "Емо Ангелов":

  Емо, Емо, умен човек си, а се опитваш на приличаш на глупаче.

  Колкото повече, толкова повече, Ако имаме да АЕЦ-а щяхме да излезнем с още по добра печалба.
  Да подкрепим новите проекти, независимо колко са, а не да е един и ние да сме против него, май сме луди за да го направим.
  Бойко да подписва, и да строим живота нов, а не да говориме глупости само, и да рушим всичко направено до момента. Щото как сме тръгнали ми се струва, че ще се самоизключим от ЕС, кой има кяр от бедна държава, неможе ЕС да се опитва да ни вкарва пари по разни проекти, а ние с глупостта си да не сме в състояние на използваме и една трета , пък се опитваме все другите да изкараме виновни, то на крив хуй путката виновна, ще ме извините за израза, но май това се отнася за България. Един хуй не става от нас. На приказки сме велики, а на дела ни няма никакви.

  ПИШЕТЕ УМНО ЗА ДА БЪДЕТЕ РАЗБРАНИ ПРАВИЛНО !!!
 22. 22 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  ZAPOZNAT
  Какво значи да подкрепим? С пари от бюджета? Е не! Да си го правят на пазарен принцип. Подкрепям! 10 реактора да направят, ако искат....
  Ама не искат. Все пак има такива ужасно трудни за разбиране неща като разходи, цени, рентабилност, възвращаемост, изобщо - пазар.

 23. 23 Профил на Момчи
  Момчи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Запознат
  Цървулът в тази дискусия си ти. Значима държава е държавата с богати граждани. За да са богати гражданите начинанията им трябва да са печеливши. С губещи проекти можеш само да станеш по беден и незначим. Това е същото като да събереш пари и да си купиш Мерцедес, а да нямаш пари да го караш, а заради застраховките и другите масрафи да нямаш пари за хляб. В такъв случай не си значим, а си глупак и всички отстрани го виждат. С изключение на такива като теб разбира се.
  Ако искаш да разбереш защо нямаме нужда от Белене прочети
  http://momchil.blog.bg/politika/2010/11/28/triabva-li-ni-aec-belene.642024

  Момчил
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK