"Булгартабак" вероятно ще се продава с конкурс

Държавният дял от 79.8% от компания за производство на цигари "Булгартабак" вероятно ще бъде приватизиран чрез конкурс. Процедурата трябваше да е избрана още миналия месец, но досега няма решение на агенцията за приватизация по въпроса. Консултантът по приватизацията "Ситигруп" представи маркетинговия си доклад в агенцията в края на февруари.


Министърът на икономиката Трайчо Трайков каза в понеделник, че двата обсъждани варианта са търг или конкурс. Според него вероятно ще бъде предпочетен вторият вариант, тъй като дава възможност да се заложат предварително условия към инвеститора, а след отварянето на ценовите оферти техническата част да бъде коригирана.


Още преди месеци от министерството казаха, че вариантът за приватизация през борсата отпада. Министърът отново потвърди това вчера. Той добави, че тези дни трябва окончателно да е ясно по какъв начин ще се продава дружеството. Трайков добави, че за компанията ще се търси голям инвеститор, който да развива марките. Преди около месец заместникът му Евгени Ангелов обяви, че интерес към дружеството има и от стратегически, и от финансови инвеститори.


По данни на икономическото министерство "Ситигруп" е запознала с проекта около 100 стратегически инвеститори. Според източник от АП към средата на февруари интерес към компанията са заявили четири компании - корейската КТ&G, японската "Джапан табако интернешънъл" (JTI), чешки и британски инвестиционни фондове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK