АЕЦ "Козлодуй" търси оценител за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок

АЕЦ "Козлодуй" търси оценител за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок

© Анелия НиколоваАЕЦ "Козлодуй" обяви поръчка за удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на централата, показва справка в регистъра за обществените поръчки. Двата реактора са с по 1000 мегавата мощност и са пуснати през 1988 г. и 1993 г. съответно. Срокът им на работа изтича през 2017 г. и 2019 г. От централата се надяват да ги удължат с 15 и 20 години. Обявеният конкурс е за минимум 2.3 млн. лева, ако се изчисли според гаранцията за участие, която възлиза на 70 хил. лева и е до 3% от стойността на конкурса. Компаниите могат да подават заявка за участие най-късно до 9 май. Документите за кандидатстване в конкурса могат да бъдат изтеглени свободно от сайта на Агенцията за обществени поръчки.


Самата процедура е само част от удължаването на живота на двата блока. Срокът на нейното изпълнение е 18 месеца от датата на възлагане. Най-голяма тежест при избора на изпълнител ще има предлаганата от него цена (50% от оценката), значение ще се отдава на начина на изработване на хронологията (20%), използваните стандарти за качество (20%), както и предлагания подход за работа (10%). От конкурса ще бъдат отстранявани всички участници, които са представили и документи, които не се искат изрично в обявлението на процедурата. В момента от централата са започнали физическата оценката на по-голяма част от съоръженията. От компанията, която ще бъде избрана, се изисква  да направи обобщение на състоянието и възможностите за удължаване на срока на експлоатация на дружеството.


Комплексната оценка на възможностите за удължаване на срока на експлоатация е разделена на пет етапа. През първия избраната компания ще трябва окончателно да уточни обема на правната и техническата документация, както и критичните точки. През вторият етап ще бъде извършена подготовка на методологията на работа, а през третия - изпълнение на самите работни програми. Етап четири е за подготовка на отчетите за свършената работа и оценка на остатъчния ресурс за работа на блоковете, а последната пета част включва окончателното изготвяне на отчети върху цялата програма. От АЕЦ са представили подробен списък на стандартите, които трябва да бъдат покрити, за да се удължи срокът на работата на пети и шести блок.


Задължително условие е изпълнителят на поръчката да има сертификат за качество на управлението ISO 9001, както и да има опит в изпълнението на подобни поръчки в Европейския съюз. От ръководството на ядрената централа са подготвили план-график за удължаване на срока на експлоатация. Според него окончателното одобрение от Агенцията за ядрено регулиране трябва да се осъществи най-късно до края на работните срокове на двата реактора.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Добре бе в БГ има сигурно 100хиляди човека пряко заети в тоя сектор (енергетика). Всякакви капацитет през ден ме облъчват с компетентните си мнения. Толкоз си ли нямакой в БГ да ги оцени тия реактори, а ще набутат кой знае колко милиони на някой "консултант" дето ще се разходи, ще ..... бг проститутки, ще повиси по бг кръчми и ще си иде?

 2. 2 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  Централата си е ОК, ама нашето мнение не е меродавно, требе външен консултант.

 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Е, това е българската трагедия! Докато имаме един милион икономисти и един милион професори и един милион инжинери и постоянно си даваме с пот спестените парички на чуждите "професионалисти" за оценка, разчети и тем подобни глупости..никога няма да станем нормална, бяла или европейска държава!!! Англичаните потриват вече доволно ръце.. след като взеха няколко милиона за "оценка" на колко ли струвала Булгартабак, сега ги чакат още едни лесни милиончета...Ако се сметне за всичките тези години с колко милиони, ако не милиарди сме спонсорирали "бедните" английски, американски, швейцарски фирми и ..народи...Мъкааа българска...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  Сега след няколко дена ще се появи някаква американска компания и още някоя от Вирджиновите острови и въпросът е излишен , кой ще спечели конкурса !?

  Да се затваря АЕЦ- Козлудуй и да не се строои АЕЦ-Белене !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#3] от "ostin22":

  Никога не се говори за това какъв генератор на корупция е този АЕЦ . И колко милиона годишно вече 2 десетилетия си делят тези които бъркат в кацата .
  И пак остават пари и пак тока е евтин !

  Колкото до булгартабак там положението е същото краде се , ама много се краде!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на aru
  aru
  Рейтинг: 217 Весело

  Като имаме толкова добри специалисти, предполагам не е проблем да платят гаранцията и евентуално да спечелят конкурса

 7. 7 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  хахаха, работата била дебела, не било само партенка. Единственият ми коментар е въпрос: Защо чак сега?
  И ало, левите сили, мисля че консорциум от Атомекспортстрой Арева и Сименс ще е спечелилият поръчката.

 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#7] от "Емо Ангелов":

  Нека да е без АтомекспортСТРОЙ, че ми писна от строевЕ...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мазур, ако зависеше от мен... просто предполагам, че тече някакъв пазарлък, като от руска страна усещам омекване

 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [#9] - Емо Ангелов

  Омекване? Не! Азиатски номера!
  Знаеш ли че свързват бъдещето на Нефтохим с АЕЦ Белене?
  ------------------
  Къде са русофилите да ги видим коя държава ще защитят! България или Русия!

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  В "Mediapool.bg" е публикувана супер статия-позиция на О. Минчев относно подготвяната дивотия с АЕЦ "Белене"!

 12. 12 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  lone_wolf
  ми то и за това има лек, както е поскъпнал петрола Производство на горива от въглища. Има технологии, имаме и въглища, вместо да закриваме Мариците можем да произвеждаме горива. И една добра новина - технологиите са немски, американски, южно африкански, но не и руски.

 13. 13 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Няма абсолютно никакво значение дали Арева, или Сименс се включват!
  Те са само подизпълнители. От това цената на централата не пада (10-11 млрд евро), нито се променя на формата на собствеността - тя си остава руска, с 5 000 работещи руснака в нея, настанени барабар със семействата си в специалния "городок", както и руската охрана.
  И накрая договор с НЕК за гарантирано изкупуване на тока. а булгаристанците ще се молят някой да им го купи по 2 евроцента.

 14. 14 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Важно е представители на България да участват в това публично обсъждане
  http://velimar.blogspot.com/2011/03/blog-post_08.html

  VelMar
 15. 15 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  gwendolin
  Все още тая надежда, че няма да се стигне до крайния вариант - да се построи АЕЦ Белене с параметрите, които се дискутират до сега. Мисля, че Боко търси някакъв компромис, с подкрепата на изброените западни компании. Иначе да, описания от Огнян Минчев апокалипсис е напълно реален.
  Мога да допълня само, че Боко е заплашен и от физическо премахване, доколкото то може да мине и за криминално, а не политическо, заради миналото му. Така е, като си избрахме мутра за премиер. Мнооого е зависим! Би ми било жал за него, ако не беше такъв пуяк.
  Все пак Минчев малко е посгъстил краските поне в едно отношение - ВЕИ. ВЕИ не са вятър и мъгла, особено ако другите енергоресурси ще поскъпват. ВЕИ ще поевтиняват.
  Друг е въпросът, че ние оцапахме и тази технологична линия с прекомерни протекции. Спешно трябва да се преразкледа стимулирането на ВЕИ. Това е работа на правителството, да ги намалят, вместо да реват, че токът от тях е много скъп. Германия, Испания и др. страни от ЕС преразгледаха стимулите за ВЕИ. Ние чакаме... чакаме, защото така дават допълнителен аргумент за изграждането на АЕЦ. Нищо не е случайно...

 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Радини вълнения!?
  Да, нещата следват своя закономерен ход. Следващото е обосновката, че на Козлодуй няма да има възможност за нови мощности. Остава само Белене / с цена от 6,3 млд., а не договорените преди 9-10 и по-вече....
  Междувременно ще се появи идеята да разделяме водата и да ползваме водорода за гориво

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK