Самоков ще развива и културен туризъм

Античната римска крепост "Цари мали град" край самоковското село Белчин ще бъде реставрирана, като целта е да се развива и културен туризъм в региона. Това предвижда планът на община Самоков, представен пред журналисти днес.


Реализацията на проекта ще струва над 5 млн. лв., като местната администрация предстои да кандидатства за финансиране по схемата за туристически атракции от програма "Регионално развитие".


"С този проект целим да развием потенциала за културен туризъм в района и така освен традиционно силна зимна дестинация да го наложим като подходящо място за целогодишен отдих", коментира кметът на общината Ангел Николов.
Проектът предвижда след реставрацията северозападната кула на крепостта да изпълнява функциите на музейна експозиция, а североизточната кула да се използва като площадка за посетители. В комплекса има и останки от църкви, които също предстои да бъдат реставрирани. Предвижда се и изграждането на екопътеки и зона за отдих. Досега в местността са правени археологически разкопки, финансирани от местната фондация "Възраждане на Белчин".


Освен община Самоков и други администрация около големите зимни курорти предвиждат развитието на културен туризъм. Подобни проекти вече осъщестява Смолян, както и община Банско.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK