Преди 10 години: БТК ще има монопол и върху интернет

Тогавашният министър на транспорта и съобщенията Антони Славински излиза от заседателната зала в парламента, където е убедил депутатите, че поправките в Закона за далекосъобщенията отговарят на европейските директиви. (снимката е към материала от 9 март 2001г.)

© Юлия Лазарова

Тогавашният министър на транспорта и съобщенията Антони Славински излиза от заседателната зала в парламента, където е убедил депутатите, че поправките в Закона за далекосъобщенията отговарят на европейските директиви. (снимката е към материала от 9 март 2001г.)В рубриката "Преди 10 години"  четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.


Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои текстове отпреди едно десетилетие.


Днес избрахме водещия материал от 9 март 2001г. от секция "Икономика":
В четвъртък (8 март 2001г.) за десет минути и без дебати парламентът гласува на първо четене промените в Закона за далекосъобщения. Мотивът за спешното приемане на поправките преди разпускането на депутатите е, че се правят само технически корекции, свързани със задълженията на България към Европейския съюз и Световната търговска организация.


Депутатите разшириха монополните права на Българската телекомуникационна компания (БТК) до края на 2002 г. и върху международните свързвания чрез интернет. Досега монополът на БТК не обхващаше международните свързвания през интернет.


"Текстът не разширява монопола на БТК и не противоречи на европейските директиви, той е в синхрон с тях", каза председателят на съвета на директорите на БТК Гроздан Караджов. "Промените в закона удрят интернет-доставчиците, и "МобилТел" в това число, като на практика разширяват монопола на компанията", каза обаче адвокатът на "МобилТел" Георги Георгиев.


До края на 2002 г. мобилните оператори ще осъществяват международните разговори само чрез централата на БТК. Глобата за нарушаване на монопола на БТК ще е от 10 хиляди до 100 хиляди лева.


С промените в закона БТК се задължава да предоставя възможност за обаждания от обществени телефони на бърза помощ и справочни услуги, както и да открива и да подържа телефонни постове на домакинствата до 2004 г. Тези услуги са определени в закона като всеобщо предлагана услуга.


"С отпадането на монополните права на БТК в началото на 2003 г. на българския пазар няма да има оператор, който да е готов да предоставя всеобща услуга и, при икономически неизгодни условия, БТК се задължава да я осигурява до края на 2004 г.", каза Иван Иванов от парламентарната група на СДС.


Всеобщо предлаганата услуга е задължителна за всички страни членки на Европейския съюз, но и там все още не е решен въпросът за начина на компенсиране на операторите. Експерти от министерство на транспорта и съобщенията обясниха, че до края на следващата година ще е готова наредба за компенсиране на операторите.


Мобилните оператори ще използват под наем мрежите на БТК, решиха още депутатите. Според адвокатите на "МобилТел" тази поправка осигурява постоянни приходи на компанията до края на монопола й. Управителят на "Мобиком" Джон Мънъри не бе открит за коментар.


Експерти обясниха, че този текст противоречи на споразумението на България за асоцииране към ЕС, тъй като е поет ангажимент да не бъдат приемани нови нормативни документи, въвеждащи дискриминация при стъпването на нови компании на пазара. Фиксирането на услугата противоречи на директивите на ЕС в областта на далекосъобщенията, които предвиждат либерализиране на телекомуникационния пазар, коментира Атанас Папаризов от ПГДЛ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK