Все повече хора се застраховат през брокери

Потребителите на застрахователни услуги все повече използват брокери при сключването на полици, стана ясно от данни на Комисията за финансов надзор. Приходите, събрани от тях през миналата година, са с 1.1% повече в сравнение с 2009 г. и достигат 736.7 млн. лв. За същия период премиите в застраховането са паднали с над 3%.


Увеличава се делът на застраховките през посредници спрямо общия пазар. Ако през 2009 г. те са били 41% от общите застрахователни премии, през миналата година този дял вече надминава 45 на сто.


Ръст има и в премиите, които са събрани за доброволно здравно осигуряване през брокери – за миналата година те са над 4 млн. лв., с една трета ръст на годишна база. Частното здравно осигуряване продължаваше да отбелязва повишение през миналата година, като до края на ноември общата стойност на договорите в сектора се покачваше с 6% на годишна база.
В общото застраховане обаче има застой – там премиите през брокери са се повишили само с 0.6%. В този сектор влизат най-масовите полици като автомобилните и имуществените. Това продължават да са застраховките, заемащи най-голям дял от брокерските услуги – тези по "Автокаско" правят 43% от всички премии, а "Гражданска отговорност" - 38 на сто от тях. Имуществените заемат 13% от пазара.


В животозастраховането има над 8 на сто повишение на премиите, които са минали през брокери. Лек спад има в комисионите на брокерите, получени от полици в общото застраховане, показват данните на надзора. За миналата година техният дял е средно 23.9% от събраните премии при 25% през 2009 г. В животозастраховането обаче се наблюдава ръст с 2.8 пункта до 24.7%.


В края на миналата година Комисията за финансов надзор ограничи разходите, които застрахователите могат да правят по "Гражданска отговорност", до 20% от цената й. В резултат и комисионите на брокерите бяха сериозно намалени. Очаква се пълният ефект да се отрази през тази година, а данни за новите комисиони ще бъдат публикувани от надзора в следващите месеци.


Преди дни комисията подготви и промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат по-високи изисквания за капитала на брокерите и за отчитането им – те вече ще трябва да подават финансови данни на всеки три месеца, а не на шест. Предстои промените да се обсъдят в застрахователния сектор, след което ще се внесат в Министерството на финансите и оттам – в парламента.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Румен Гълъбинов
    Румен Гълъбинов
    Рейтинг: 768 Неутрално

    Приходите от комисиони на застрахователните брокери за 2010 година възлизат на 171 655 хил. лв., в т. ч. 165 260 хил. лв. - при посредничеството със застрахователи със седалище в Р. България, 5 878 хил. лв. - при посредничеството със застрахователи от други държави и 517 хил. лв. – при посредничество с дружества по доброволно здравно осигуряване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK