Фондове на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" са вложили 5 млн. евро в компания за хазарт

Универсалните пенсионни на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" са купили облигации за 5 млн. евро на компанията "Астера I", която се занимава с организиране на хазартни игри. Компанията е дъщерно дружество на свързания с "Химимпорт" "Св. св. Константин и Елена холдинг".


Това става ясно от документ в Търговския регистър, публикуван от Централна кооперативна банка. И двете пенсионни дружества се контролират от "Химимпорт", но тъй като със "Св. св. Констанин и Елена" връзката е непряка, няма законова пречка фондовете да купуват облигации на компанията.


Издадел на дълговите книжа е дружеството "Астера I", а двете пенсионни схеми са купили цялата емисия. Универсалният фонд на "Съгласие" е инвестирал 5.88 млн. лв., вложението на "ЦКБ-Сила" е 3.9 млн. лв. До шест месеца облигациите трябва да започнат да се търгуват на Българската фондова борса. Падежът им е на 14 март 2018 г., а годишната лихва е 8%. Плащанията ще са два пъти в годината.
Справка в Търговския регистър поазва, че дейността на "Aстера I" е организиране на хазарни игри, хотелиерска и туристическа дейност. Компанията е регистрирана във Варна, където е седалището и на "Св. св. Константин и Елена". Нейни управляващи са Иван Митев Огнянов, който представлява холдинга, и Иво Славчев Георгиев. От сайта й става ясно, че тя притежава едноименен хотел и казино в курорта Златни пясъци.


Парите, които "Съгласие" е инвестирал, са 1.7% от активите му, показват изчисления по данни на Комисията за финансов надзор. Вложението на "ЦКБ-Сила" е около 1.5 на сто от парите, които универсалният фонд управлява.


Това не е първият случай, когато пенсионните дружества на "Химимпорт" инвестират в компании, които са непряко свързани с холдинга. Сред другите са вложения в "Инвестиционна компания Галата", "Велграф асет мениджмънт", взаимните фондове на "Реал финанс асет мениджмънт", "ЦКБ асет мениджмънт".

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на отнесен
  отнесен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На печелившите честито.

 2. 2 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Алоооу КФН? Човека взе парите....

 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  То си хазарт да чакаш пенсия от тези!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK