"Росатом": Местенето на реактора от Белене в Козлодуй ще е много скъпо

Според руската страна България ще загуби вече вложените 1 млрд. евро в подготовката на площадката в Белене, ако приеме идеята на Трайков.

© Анелия Николова

Според руската страна България ще загуби вече вложените 1 млрд. евро в подготовката на площадката в Белене, ако приеме идеята на Трайков.Монтирането на реактора, предвиден за АЕЦ "Белене", на площадката на централата в Козлодуй ще направи цената на нова ядрена мощност в България значително по-висока. Това заявиха днес пред медиите представители на руските компании, ангажирани с проекта.


Идеята за използването на поръчания нов реактор в съществуващата централа даде преди дни българският икономически министър Трайчо Трайков с уговорката, че това е резервен вариант, ако не бъде постигнато съгласие за параметрите на бъдещата АЕЦ.


"Така не се строят атомни централи. Всяка централа се изгражда въз основа на конкретни условия. Площадката на Белене е идеална и там централата може да се построи във възможно най-кратки срокове". С тези думи генералният директор на "Атоменергопром" Кирил Комаров коментира идеята на Трайков. "Атоменергопром" е част от държавната корпорация "Росатом". Само преди четири месеца обаче от корпорацията коментираха, че ако България се забави с решението дали да  строи "Белене", ще предложат реактора на трета страна.
Днес руските компании посочиха недостатъците на този вариант. "Срокът за изграждане ще се увеличи поне с две-три години, а цената, която дори не мога да коментирам, ще бъде значително по-висока", каза Комаров. По думите му България ще загуби вече вложените 1 млрд. евро в подготовката на площадката в Белене, ако приеме идеята на Трайков.


"Атомстройекспорт" не води преговори за цената. Тя е фиксирана на 6.3 млрд. евро, ако строителството приключи до 2017 г.", каза в отговор на въпрос говорителят на "Росатом" Сергей Новиков.


По думите му руската ядрена корпорация има опит с централи в Китай, при които строежът се е забавил, но цената не се е променила. Според Новиков цената на Белене вероятно ще остане същата и през 2018 и 2019 г.


Говорителят на "Росатом" смята, че крайният срок за създаване на проектна компания за "Белене" - краят на март, може да бъде спазен.


От руските компании увериха, че проектът "Белене" отговаря на "най-сериозните стандарти за сигурност". До 40 на сто от инвестицията в централата ще са за защитни съоръжения и безопасност, обясни Новиков във връзка с аналогиите с кризисната ситуация в Япония.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK