Трайков и Валентин Златев преплетоха шпаги за цените на "Лукойл"

Според министъра българската рафинерия продава скъпо, Златев обяви това за несъстоятелно

Генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев показва пред медиите тенденцията на ръст на международните цени на горивата

© Георги Кожухаров

Генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев показва пред медиите тенденцията на ръст на международните цени на гориватаМинистърът на икономиката Трайчо Трайков и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев влязоха в словесен спор през медиите за това висока ли е производствената цена на горивата, произвеждани от компанията. Това стана след среща между превозвачи, производители и търговци на горива с премиера Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков, Александър Цветков и Трайчо Трайков.


Целта й беше да се начертаят мерки за намаляване на цените на горивата, а резултатът - три предложения, които ще повлияят основно на стойността на дизела и трябва да се съгласуват и с ЕК.


Въпреки демонстрираното след нея разбирателство между превозвачите и петролните компании, които в последните седмици спориха за цената на горивото, срещата все пак предизвика напрежение. То неочаквано се появи между министъра на икономиката Трайков и директора на "Лукойл България" Златев и беше предизвикано от коментара на Трайков по време на пресконференцията след срещата. Спорът беше за цените, на които продава производителят на горива.
От компанията не дават информация как се образува производствената цена и колко е маржът й. Такава беше спестена и от Комисията за защита конкуренцията (КЗК) при проверката на дружеството за злоупотреба с господстващо положение преди две години, защото беше определена като търговска тайна.


"Акцизът на дизела в страната е един от най-ниските, но в десет страни в ЕС цената на горивото е по-ниска. Вероятно производствената цена е по-висока, но това трябва да доведе до увеличение на вноса, за да се компенсира нормата на печалба. Това обаче не се случва и вариантите за това са два - или има споразумение между търговците, за което трябва да се произнесе КЗК, или вносът на гориво е труден", каза министърът.


До края на пресконференцията Трайков още един път заяви, и то по-категорично, че производствената цена на дизела в България е висока и по пазарните правила трябва да се компенсира с внос.


"Подкрепям превозвачите да могат да внасят гориво при облекчени процедури и спазване на митническите закони", каза министърът. Облекчаването на възможностите за внос е едно от исканията на транспортните фирми. В момента това на практика е невъзможно, тъй като трябва да регистрират данъчен склад, което оскъпява услугите. След изказването си Трайков напусна пресконференцията, преди да е завършила.


Думите на министъра ядосаха Златев, който беше в залата, но не на трибуната. На излизане той се спря, за да говори пред медиите, и определи като "несъстоятелно" и "произволно" твърдението на Трайков, че производствените цени са високи и вносът не е голям. "Министър Трайков хваща спекулативно и обявява някакви цифри, които той си ги е сметнал някъде на листче", каза Златев и добави, че горивата в България са сред най-евтините, а проблем да се внасят от други страни няма.


"Министърът казва: "Ако махнем акциза, производствената цена е много висока." А защо не маха и ДДС? Крайният покупател купува с акциз и ДДС, с екотакса, с пътна такса", коментира генералният директор на "Лукойл България".


Златев обясни поскъпването на горивата, произвеждани от "Лукойл Нефтохим", с намаления капацитет на производството, но запазилите се постоянни разходи. "В момента от 7.5 млн. тона, което е нормалното производство, ние сме на 5.2 млн. тона. Моите постоянни разходи обаче постоянно съществуват и вместо да ги разнеса върху 7 млн. тона, трябва да ги разнеса върху 5.


Естествено, че това оскъпява", обясни Златев. Той не прие и твърдението, че в повечето европейски страни дизелът е по-евтин от бензина, а в България е обратното. Данни на Европейската комисия обаче показват, че в повечето страни дизелът е по-евтин от бензина.


На въпрос дали и с колко би намалил печалбата на компанията Златев отговори: "Първо трябва да формирам." След това обясни, че въпреки че горивата на международните пазари са поскъпнали с 23%, "ние сме ги увеличили с 12%", защото това е "нашата социална отговорност". Твърденията, че рафинерията край Бургас купува по-евтин руски петрол, Златев нарече некомпетентни. "Това е било възможно при Тодор Живков. Няма грам нефт от Русия, който излиза под международни цени."Вчера рафинерията намали котировките на едро


Крайните заводски цени на горивата, произвеждани от "Лукойл Нефтохим", са се понижили с над 1% за седмица, съобщиха от компанията. Цената на бензин А-95 е намаляла от 10 март до днес с 1.19% до 2287.2 лв. за 1000 л. Бензин А-98 струва 2383.2 лв. за 1000 л - с 1.14% по-евтино, отколкото преди седмица. Най-голямо е поевтиняването на пропан-бутана - с 3.37% до 2064  лв. за тон. От компанията обясняват промяната с пазарната конюнктура и международните котировки и уверяват, че са готови да реагират при всяка нова промяна. Миналата седмица цените намаляха с 1.6% в деня, в който КЗК обяви, че ще разследва пазара на бензин и дизел. Дни преди това "Лукойл" увеличи цените на едро със средно 2.5 на сто. В същото време от компанията обявиха, че от началото на годината дизелът, произвеждан от рафинерията, е нараснал с 12%.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Колко са жалки Бойко,Първанов,Костов и Доган,държат се като бити кучета пред Валентин Златев.Все пак Мартин Димитров единствен се противопостави публично на руската мафия

 2. 2 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#1] от "kitaec__":

  Ти пък си голем наивник!
  Виж кой ще бъде кандидат на твоят любящ Мартин Димитров:
  Димо Гяуров!!!!... сега нещо да ми кажеш, полицай до полицай.
  Дръш се за дръвцето да те не удари.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 3. 3 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Според мен,всички представени в парламента партии здраво ги държи Държавна сигурност.поради тази причина българския избирател е в цуг-цванг,т.е. няма полезен ход.Малко вероятно е в България да се появи нов политически субект който да е независим от ДС.От Брюксел искат да бъде проведена повсеместна лустрация,видяха,че и Герб си е чистокомунистическа партия,нямаме нито една европейска партия.

 4. 4 Профил на Bate B
  Bate B
  Рейтинг: 450 Гневно
 5. 5 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Едно време един свинар спасил България от татарите. Сега внука на друг свинар е заробил БЪЛГАРИТЕ в полЗУ наследниците на голяма част от татарската империя. Е, все пак има голяма разлика от свинар до свиняр от Орханийско!

 6. 6 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Трайков се изказва много добре, но май не е наясно със схемите или разиграват цирк със Златев.
  Много хора и партии има наредени на хранилката от горивата и комисионните вдигат цената. Аз съм сигурен, че дори и да намалят ДДС и акциза пак няма да се намали цената на горивата.
  Ще ми разправят, че тировете които минавали през България вдигали цената понеже зареждали на нашите бензиностанции големи количества дизел. Направо на малоумни ни правят.

 7. 7 Профил на bobacko
  bobacko
  Рейтинг: 16 Неутрално
 8. 8 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Към редколегията на Икономедиа:
  "От 16 март влизат в сила нови правила за ползване на форумите на Икономедиа."
  Защо винаги под формата, уж за някаква сигурност, се промъкват рестриктивни намерения, в случая цензура, цитирам:

  3. Модераторите на сайта имат право да скриват или изтриват мнения, когато те съдържат:

  3.2. мнения, които не са по темата на материала, който коментират;!!!!

  Много субективно, кой преценява, по какви критери го прави? Това не ви ли дава възможност да насочвате мненията в една или друга посока, в зависимост от моментия интерес(било то политически, финансов или друг).

  3.4. призиви към расова дискриминация, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие;!!!

  Призиви против дадено правителство влиза ли в тази група?

  3.5. обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности, вкл. към други участници във форума;!!!

  Как би следвало да опишеме даден политик, който ни язди 20 години и е обхванат от частична(4 годишна амнезия) относно обещанията, заради които му дадено да властва?

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 9. 9 Профил на mitko_ignatov
  mitko_ignatov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ТОЗИ ЗЛАТЕВ Е ИСТИНСКИЯ МАФИОТ В СТРАНАТА!ВИЖТЕ ГО САМО КОЛКО НАГЛО СЕ ДЪРЖИ С ЕДИН МИНИСТЪР-ЗАЩО ЛИ?ЩОТО БОРИСОВ МУ Е ПРЪВ ПРИЯТЕЛ!А КАК САМО ГОВОРИ9РАЗХОДИТЕ МИ-ТОЕСТ НЕГОВИТЕ ,А НЕ НА ФИРМАТА КНА КОЯТО Е УПРАВИТЕЛ!СЪЩО КАТО БОРИСОВ- ДАДОХ 100 МИЛИОНА ЗА ТОВА СТРОЯ МАГИСТРАЛИ И Т.Н. САМОДОВОЛНИ СВИНЕ!

 10. 10 Профил на mitko_ignatov
  mitko_ignatov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗВА ,ЧЕ ЦЕЛИЯТ НЕФТ ,КОЙТО СЕ ПРЕРАБОТВА В НЕФТОХИМА СЕ ПРЕРАБОТВА НА ИШЛЕМЕ ОТ ДЪЩЕРНА ФИРМА НА ЛУКОЙЛ -РУСИЯ, И ТО НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НИСКИ ЦЕНИ!ПОСЛЕ ТЯ ГО ПРОДАВА НА БЪЛГАРСКИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ С ОГРОМНА ПЕЧАЛБА.ТАКА ЦЯЛАТА ПЕЧАЛБА ОСТАВА В РУСКАТА ФИРМА -100 % СОБСТВЕНОСТ НА ЛУКОЙЛ ,А СЕ ДЕКАПИТАЛИЗИРА ПРЕДПРИЯТИЕТО В КОЕТО ДЪРЖАВАТА ИМА 25% ДЯЛ И ЗЛАТНА АКЦИЯ УЖ!КОГА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСА СИ !ЩЕ НАПРАВИ ЛИ И НЯКОЙ РЕВИЗИЯ НА РУСКАТА ФИРМА ,КОЯТО ПЪК С ФАЛШИВИ КОМПАНИИ РЕГИСТРИРАНИ В РАЗЛИЧНИ СТРАНИ ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И СКЛЮЧЕНИ С ТЯХ ФАЛШИВИ ДОГОВОРИ ЗА ИЗНОС ИЗБЯГВА ПЛАЩАНЕТО НА ВСИЧКИ ДЪЛЖИМИ ДАНЪЦИ И АКЦИЗИ ЧРЕЗ ДЕКЛАРИРАН ФИКТИВЕН ИЗНОС ,А ГОРИВАТА СЕ ПРОДАВАТ НЕЛЕГАЛНО В СТРАНАТА. ЗА ИНСА ОЙЛ НА ВАНЬО ТАНОВ МУ СТИГНА КУРАЖА НО ЗА ЛУКОЙЛ -БЪЛГАРИЯ -ЕДВА ЛИ?!

 11. 11 Профил на biiiliboi
  biiiliboi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мноого точно казано от "митака71"!!!
  А на "китаец" само ще кажа, че отдавна се отказах от сините заради това че се срастнаха с мафията и не са по-различни от БСП!!
  Особенно Костов, но и Мартин Димитров само дърли глупости без да е взел позиция срещу скапаната върхушка която краде народа ни от 30г.!!!
  ХОРА ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ДОБРЕ И МИСЛЕТЕ РЕАЛНО когато избирате управляващи!!!

 12. 12 Профил на nemexia
  nemexia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Планът Ран-Ът въври с пълна сила. Ако не сте чували за него ето: http://www.bgsviat.narod.ru/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK