Трайков: Сигурността на "Белене" е по-важна от цената

Трайков: Сигурността на "Белене" е по-важна от цената

© Надежда ЧипеваНяма да правим компромиси със сигурността на АЕЦ "Белене", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Той участва в днешното обсъждане на проекта за втора атомна централа, организирано от вестниците "Труд" и "24 часа".


По думите на Трайков разговорите с руската страна за цената на "Белене" започват оттам, където свършват разговорите за сигурността. Заради ядрената криза в Япония в понеделник от икономическото министерство обявиха, че ще поискат допълнителни гаранции за сигурността на поръчания 1000-мегаватов реактор от производителя – руската държавна корпорация "Росатом". Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пък определи проекта като "открит случай", множество аспекти от който трябва да бъдат проверени.


Министърът добави, че не очаква да има оскъпяване на централата заради случващото се в Япония, защото в проекта така или иначе са заложени достатъчни нива на защита. Вчера представители на "Росатом" припомниха, че според тях изграждането на "Белене" ще струва 6.3 млрд. евро, като 40 на сто от средствата трябва да бъдат инвестирани в системи за безопасност и защита.
В този момент, когато погледът на целия свят е към японската ядрена централа "Фукушима", разговорът за чисто икономическите неща около проекта трябва да се отложи поне с няколко седмици, заяви Трайков. Той припомни идеята си почти готовият реактор за "Белене" да бъде разположен на площадката в Козлодуй. Пред "Дневник" експерти припомниха, че когато са се изграждали 5 и 6 блок, площадката е била предвидена за четири хилядамегаватови реактора.


Според Трайков АЕЦ "Козлодуй" е една от най-проверяваните и най-сигурните централи в Европа. Той добави, че не се притеснява от бъдещите стрес тестовете, които МААЕ ще провежда в ядрените централи. Дори спрените 3 и 4 блок са много по-сигурни от действащите в момента централи, заяви министърът.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1428 Гневно

  Добре, Трайков. И нека продължим: единственият начин "Белене" да бъде напълно безопасна, е... като просто не бъде построена!

  Категорично подкрепям ядрената енергетика, но строена от доказали се специалисти, а не от руски мафиоти, че и под диктата на опрян пистолет в главата. И строена в _безопасни_ места -- а България НЕ е такова място. Много добре знаем, че сме земетръсна зона. Може да не е толкова рискова, колкото в Япония, ама на нас и 7 по Рихтер ни стига, за да засветим всичките после като коледни елхи!

  "The Internet is an insecure place."
 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Дъра-дъра - три чадъра...До вчера само за пари говореше, днес пък не били много важни..Чакам с нетърпение утре

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 684 Любопитно


  И цената е важна и сигурността е важна.

  Двете се самоизключват и правят "проекта" неефективен.

  От 1 млрд. "инвестиране" в проекта поме 300 млн. са откраднати от Червената Мафия !! Честито на Мат'ряла !!!

  А къде е Червената Мутра с Ушанката да
  ЗАПЛАШИ с РЕФЕРЕНДУМ ...... ??!!

  - Ало червена мутра ... късе си ... ало говори бе ... !!??

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 4. 4 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Разстроено

  Нашите АЕЦ -ве са най -сигурните , най-проверяваните и най-безопасните в света , това ни е познато и то от близкото ни минало !!!?
  ( преди 22 години )

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 5. 5 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Сега пак се заговори косвено за строежа на втора атомна. Сигурността естествено се измерва в пари ама каквито и мерки да се предприемат по сигурността то няма да са достатъчни - пример Япония. Тези хора строят като извънземни и пак не успяха да се подсигурят срещу бедствието. Струва ли се да се подсигуряваш с мерки за милиарди след като не можеш да спреш природата. Затова е най-добре да не се строи втора атомна. Управляващите не трябва да мислят само за комисионните в момента а за нашите деца и внуци.

 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Гневно

  До #5:
  Ако точно "Фукошима" е точно примера строителство "като извънземни", по-добре да не бяхте казвали нищо...
  И без това е трагично

 7. 7 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#5] от "evgenye":

  Да де ама техните деца отдавна са в чужбина,което предполага , че и внуците ще са там.

 8. 8 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Разстроено

  До коментар [#5] от "evgenye":

  Тези хора пренебрегнаха някои работи и затова 5 или 6 реактора сега горят !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 9. 9 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 633 Неутрално

  може би не е лошо някъде в уравнението с цената и безопасността да се включи и още един параметър - рентабилност

 10. 10 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 416 Гневно

  Ако не строяха като извънземни знаете ли колко щяха да са жертвите от самото земетресение - стотици хиляди при тяхната гъстота.

 11. 11 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 648 Неутрално

  айде пак се измества важния въпрос ..

  има ли България нужда от ядрена мощност? колко мегавата? колко ще бъдат енергийните нужди на страната след реализиране (най-после) на ангажимента ни към ЕС за определено ниво на енергийна ефективност на икономика и домакинства?

  едва след като отговорим на тези въпроси ще гледаме вида и сигурността на ЕВЕНТУАЛНИТЕ ядрени реактори ...

 12. 12 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#6] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ако прочетеш малко повече от "24 часа", няма да ти навреди. Реакторите във Фукушима не помръднаха дори при земетресението. Ако не беше цунамито да им отнесе дизеловите генератори, с които се захранваха поддържащите системи, нямаше въобще да знаем за тая централа! А вече защо не са предвидили цунамито, това е отделна тема, която предстои да се изяснява.

  "The Internet is an insecure place."
 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Да мине некой-друг месец след Япония и да се направи Референдум

 14. 14 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Разстроено

  До коментар [#10] от "evgenye":

  В Япония по друг начин не може И да се строи , защото почти всеки "час" ТАМ има някакво слабо или средно земетресение !?
  Те няма да си правят сепуко с тези АЕЦ , естествено е нали , въпросът е , защо са пострени на Източното крайбрежие , защо не взимат под внимание американските предопреждения през 2006-2007 ....................!?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 15. 15 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 416 Разстроено

  Не знам какви предупреждения са имали, обаче явно и в Япония има хора които не мислят за децата и внуците си. Да се ръководиш от презумпцията , че това на нас няма да ни се случи е меко казано грях и затова ние не трябва да правим грешката да строим втора атомна.

 16. 16 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  точно така Тройчо!

  безопасността на първо място!

  и сега искаме сваляне на цената обратно на 3 млрд. евро. без никакви инфлационни индекси. след което заслужено ще носиш името: Тройчо Тройков.

  РЕФОРМИ !
 17. 17 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  След кратко объркване руското ядрено лоби възприе нова тактика. Тя е : сигурността се изтъква като аргумент за увеличаване на цената ( и комисионните).
  А как това ще се отрази на възвращаемостта и защо по дяволите ни трябва Белене това никой не обяснява. А че риск винаги има независимо от клетвите на всякакви политици също е вярно. А че същите тези политици ,които сега ще подпишат за Белене няма да ги има във властта, когато стане някоя авария е още по-вярно. Те ще са си далеч от България, на места където руските ядрени реактори ще са само екзотика на снимка и ще си харчат комисионните с наслада.

 18. 18 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Вчера руснакът от Росатом каза, че по проект в момента безопасността е 40% от стойността на проекта.
  Нямало проблем да повишат безопасността, но това ще доведе до промяна в цената.

  В начало АЕЦ се изчисляваше в млрд. лева. Сега стана млрд. евро. По думите на руснакът около 6 млрд евро тоест 12 млрд лева.

  Дайте да го закръглим на 20 млрд лева, да повишим безопасността пък майната й на икономическата ефективност.

 19. 19 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Вече писах тук, че измъкването за правителството е да се замрази строежа, докато не мине стрес теста, поискан от ЕК. Ама явно бързаме да се набутаме между шамарите и да обясним, че така или иначе ще строим. Без значение колко ще е набутването - комисионни трябва дасе прибират явно....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 20. 20 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "USSR":
  Советская радиация самая безвредная в мире!

  Не мога да кажа и никъде до сега не е казвано подобно нещо за съветските ядренни реактори.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 21. 21 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  не знам дали бойко кара трайков да играе "лошото ченге" за да си вдига герб цената пред руснаците, или трайков има желание да стане мъченик за независимостта ни, но дори нищо друго да не свърши ако успее да забави или блокира строежа на белене вече е заслужил място сред националните ни герои!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 22. 22 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До #12:
  Чел съм, даже в много по-професионални издания от въпросните. И не говоря само за самото строителство /в непосредствения смисъл/, а за проктиране, коригиране на нормоите и целия комплекс на строителство
  Да, реакторите издържаха. И слава богу. Но реакторите никога не са били първопричина за значимите аварии в АЕЦ. Вие правилно сте посочили непосредствената причина за катастрофата. Въпросът е защо е допуснато това - та централата е на брега. И защо няма други системи за резервиране на захранването на охладителните системи - както при съвременните АЕЦ?.
  Въобще, в Япония има строги правила за неутрализиране на последиците от земетресения, включително определен срок на ползване на сгради и съоръжения с повишена опасност, след което се събарят задължително, и се изграждат отново. Защо при "Фукушима" не е така, Та тя е в действие от 1971 г, и е морално остаряла - едноконтурна, с ползване на водород - неща които отдавна са забравени и отречени?
  И защо след направената проверка на МАГАТЕ през 2008 г. не са били изпълнени всички препоръки по отношение на безопасноста?
  Разбира се, че японците са изключително стриктни във всичко, по принцип , но трагедията е голяма и допуснатите пропуски трябва се посочат - за да не се повтарят

 23. 23 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hierophant":

  каква рентабилност, какви 5 лева, като АЛБАНЦИТЕ КУПУВАТ НАШЕНСКИ ТОК ПО-ЕВТИНО ОТ БЪЛГАРИТЕ, защото албанците се възползват от правото си на купувач да сменят доставчика като не им изнася, а ние плащаме ВЕИ на цени все едно перките ги върти някой на ръка?!

  енергетиката е високооборотен стратегически сектор, в който всичко е обвито в мантия на мистерия, там всяко число е засекретено като въпрос на "национална сигурност" и "търговска тайна", което я прави перфектна за крадене! затова въпреки явната и НЕрентабилснот (ние нито имаме собствени суровини, нито собствени технологии, всичко е внос и с цените на които ни доставят РУСНАЦИТЕ МОГАТ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ДО СТОТИНКА КОЛКО ДА ПЕЧЕЛИМ ИЛИ ГУБИМ) всяка власт се напъва да ни прави енергиен тигър - щото комисионните са тлъсти, а постъпленията гарантирани с доходите на цял народ.

  страх ме е от наближаващия срок за решението, защото особено преди избори никой не отказва комисионни и дарения - хем че може да краде за последно, хем че за изборите трябват много пари.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 24. 24 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 416 Неутрално

  За съжаление този пусти ламтеж е в дъното на всичко. Сякаш ще живеят 1000 години и имат по 100 корема за пълнене.

 25. 25 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Вижте как се развива електропроизводството в Русия, през техните очи:

  К 2014 году цены на электроэнергию в России будут выше, чем в США, Финляндии и ряде других стран. Как передает РБК, с таким прогнозом выступил президент Дмитрий Медведев на заседании Госсовета, посвященном развитию энергетики, в Абакане. По его мнению, "это предел, за рамками которого останавливается развитие" российской экономики. Президент добавил, что с 2000 года цены на электроэнергию в России выросли более чем в три раза.
  Так, в Калуге тарифы выросли почти на 50 процентов, а в Курской области цены подскочили до 15 евроцентов за 1 кВт/ч, что является, по словам Медведева, "запредельным" уровнем. При этом в Италии, к примеру, 1 кВт/ч стоит 11-11,5 евроцента, указал он.
  Основное увеличение тарифов приходится на распределительные сети и на сбыт, отметил президент. "Особенно вызывающе", с точки зрения Медведева, в этом смысле выглядят сетевые компании. По его словам, подобные тенденции "отворачивают потенциальных инвесторов".
  Президент также обратил внимание на то, что за последние 20 лет эффективность энергетической отрасли практически не повысилась. "Это очень тревожный показатель", - сказал Медведев. При этом, по его словам, удельный расход топлива на электростанциях практически не снижается. Расход энергии на собственные нужды станций снизился незначительно и составляет около 17 процентов от общего объема потребления.

 26. 26 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Човешкият живот е по-важен от всичко останало, иначе сме племе от предишна епоха. Ако не се цени човешкия живот то защо сме хора? По-добре да ни няма.

 27. 27 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  По ТВ 7 Бойко е казал, че до няколко дена ще се подпише Анекс 12, който де факто прави нещата необратими.
  Всички тези шикалкавения са за пред матряла, милионите хвърчат (за експертизи, консултанти, проекти), а цената, която ще се договори с руснаците, тя тепърва ще се плаща.
  Боко е отсякъл: БГ има 2 приоритета: енергийни и селскостпански!
  В първият е далаверата с руснаците, а втория е относно преразпределението на еврофондовете.
  За матрияла остава средно или среден пръст, ама дълбоко!

 28. 28 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  От 6.3 млрд цената ще стане 10 млрд, колкото бе преди известно време.
  Причина? Сигурността!
  А рентабилността? е.и й майката, матряла не се интересува от подобни неща

 29. 29 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ето някои родни "националноотговорни бизнесмени", които ще са много радостни, ако на безумието белене се даде ход:

  http://www.bivol.bg/analysis/item/774.html

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добре - повече сигурност струва повече пари. Става дума за някакви "гаранции". А какви са те всъщност? Или ще плащаме за самата дума?

  Единствените, които се натискат не само да строят, но и да инвестират, са руснаците.

  От днешна статия:
  "RWE осъзна, че работата с руски и български компании в енергетиката е "отровна комбинация" за една европейска инвестиция", се посочвало в документите на "Уикилийкс", публикувани от в. "Гардиън", за които припомня румънското издание.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До 26
  А рентабилността? Нея на кое място я слагаш?

 32. 32 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Първо е човешкия живот. След това рентабилността.
  Имам предвид , че да сигурен човешкия живот атоми централи не трябва да има.

 33. 33
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:00 на 17/03/2011 от неговия автор.

 34. 34 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До 32
  Да, донякъде съм съгласен (не че има кой знае какво значение).
  Но докато другите страни получават икономически растеж и доходи, нашето благоденствие се отлага за след 20-30-50 години.
  Нещо като комунизЪма. А в същото време на всички изроди от правителствата и парламента семействата им живеят в чужбина.
  На всички - на президента, на ГЕРБ и на опозицията

 35. 35 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Най-сигурната АЕЦ е непостроената АЕЦ!
  Беле-НЕ!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 36. 36
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:19 на 17/03/2011 от неговия автор.

 37. 37 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  ...да де затова може да платим и повече, КОЛКОТО НИ ПОИСКАТ ТОЛКОВА - СИГУРНОСТА ПРЕДИ ВСИчКО...

 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Трайков: Сигурността на "Белене" е по-важна от цената..))

  А липсата, изобщо на Белене е най- важна !!!, глупакоооооо..
  Клякането бойково пред руснаците - предстои ...
  Заедно , другари, с Гоце , гея и Р.овч.- в единен строй ..)))

  BIG AL
 39. 39 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Трайков: Сигурността на "Белене" е по-важна от цената"
  Браво , г-н Трайков ! Точно така ! Защото , ако безопасността е занижена за сметка на цената , с цел спестовност , след това ще си чукаме главите , но ще е късно ! Както компанията ТЕРСО , която скриваше подобни по-дребни аварии и сега това излиза много , много скъпо. Дженерал Електрик , сега ще плаща много скъпо, заради загубата на доверие в сигурността на реакторите му. Конструкцията на реакторите "Марк 1" използвани в централата Фукушима, е предизвикала, заради сигурността си, оставките на научен работник и 2 специалисти преди 35г., но фирмата не си взема тогава поука. Барак Обама, също ще загуби доверие , заради Гл. изп. директор от Дженерал Електрик Джефри Имелт, който отскоро е ръководител на икономическия съвет към президента на САЩ.

 40. 40 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#12] от "Kerberos":

  Грешиш! Качеството на реакторите е без никакво значение при подценен риск от авария в системите за сигурност. Вторият реактор на Фукушима на 10 км. от крайбрежието не е засегнат от водата, но авария има. Този факт и това, че няколко дни след оттеглянето на водата генераторите са останали безполезни, означава, че там трусът е прекъснал възможностите за захранване, а не цунамито.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK