Фонд "Земеделие" е превел досега над 280 млн. лв субсидии на фермерите

От стартирането на изплащането на директните субсидии за земеделските производители в понеделник досега фонд "Земеделие" е превел над 280 млн. лв. Това сочат актуалните данни за хода на кампанията на институцията. Досега 71 хил. фермери са получили повече от 216 млн. лв финансиране от ЕС.


Днес за първи път са били преведени и средства от националните доплащания за онези, които нямат задължения към държавата. По националните схеми над 39 хил. фермери са получили 66.5 млн. лв, сочат данните на фонда.


През тази година земеделските производители трябва да получат над 1 млрд. лв. субсидии от ЕС и националния бюджет. За първи път е въведен нов начин на разплащане. За всички, които имат публични задължения, първо ще се превеждат само средствата от ЕС. След като ги погасят пък, ще могат да получат и тези от националния бюджет.


Старта на кампанията беше съпроводен от технически проблем, който в първия ден блокира изплащането на средствата. По данни на фонда още вчера той е бил разрешен и кампанията тече нормално.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK