Андрей Кондаков, президент на Черноморска банка за търговия и развитие: В България има добри проекти за финансиране в областта на енергетиката

Андрей Кондаков, президент на Черноморска банка за търговия и развитие

© Георги Кожухаров

Андрей Кондаков, президент на Черноморска банка за търговия и развитие
Чистата печалба на банката за 2010 г. е 12 млн. евро


Общо 210 млн. евро са отпуснати сега за проекти у нас


Очакванията на правителството за 3.5-3.6% растеж тази година са постижими


Чистата печалба на банката за 2010 г. е 12 млн. евро


Общо 210 млн. евро са отпуснати сега за проекти у нас


Очакванията на правителството за 3.5-3.6% растеж тази година са постижими

Каква беше 2010 г. за Черноморската банка за търговия и развитие? Промени ли се по някакъв начин стратегията й? Замразено ли беше финансирането на проекти?
- Въпреки упоритите негативни ефекти от кризата в региона във всичките 11 страни, в които имаме операции, годината мина предимно добре за банката. Доходът ни преди провизии достигна 20 млн. евро, а чистата печалба - 12 млн. Не отчетохме нови необслужвани кредити, така че качеството на портфейла ни се запази доста добро.
Един от основните фактори, които свидетелстват за добрата позиция на банката, беше повишаването на рейтинга ни от агенцията "Муудис" (Moody's) до А3. Още повече че това се случи в момент, в който оценките на държавите ни акционери бяха понижени. Затова и е голямо постижение за банката. Сега рейтингът ни е с четири стъпки по-висок от средния на акционерите ни.


Колко проекта финансирахте през тази година?
- Нямам конкретна разбивка по брой проекти, но мога да ви кажа стойността им. Миналата година осигурихме финансиране в размер на общо 220 млн. евро. Така портфейлът ни се увеличи с 5%.


Кой е най-големият проект, който сте подпомогнали досега?
- Най-вероятно това са два проекта с общинската управа в Истанбул за строежа на части от метрото. Общо двата бяха на стойност 80 млн. евро, което досега е и най-голямото отпуснато финансиране. Имаме обаче и много операции за по 40-50 млн. евро, което също не е за пренебрегване. Финансираме и други инфраструктурни проекти, летища, пътища, съоръжения за водоснабдяване и други.


А в България?
- В България сме финансирали 23 проекта в рамките на 11 години за общо 210 млн. евро. Най-големият, мисля, че е отпуснатият заем за Прокредит банк България (б.а. 14.5 млн. евро през 2008 г.). Също така сме финансирали построяването на две фази от "Марица-изток", както и "Кремиковци". Българската банка за развитие също ни е добър партньор, на който сме отпуснали заем. Така че имаме доста операции в България.


Какъв беше най-лошият ефект от кризата за ЧБТР?
- Най-лошият резултат от кризата бяха няколко болезнени преструктурирания, които заедно с някои от клиентите си трябваше да направим. Това се отрази на нивото ни на провизии. Досега успяваме да избегнем необслужвани заеми, но за целта трябваше да преструктурираме.


Може би другият ефект беше по-скоро психологически. Някои от партньорите ни, които не са напълно запознати с дейността на банката, започнаха да ни сравняват с гръцките банки и ситуацията в страната. Вярно е, че там е централата ни, но ние не сме част от гръцката банкова система, не ни регулира гръцката централна банка. Ние сме независима институция с акционери 11 страни, което ни различава съществено от другите.


Подобрява ли се вече ситуацията?
- На първо място, както казах, ефектът беше по-скоро психологически, така че не беше толкова лош. Приключихме годината на печалба, което е и шестата поредна година с положителен финансов резултат. Вярно е, че се наложи да преструктурираме, но това не доведе до необслужвани кредити. Увеличихме кредитирането, открихме нови проекти. Така че годината беше доста добра.


Различават ли се политиките, които водите в отделните страни?
- Не. Предлагаме широк набор от продукти за много сектори. Няма някакви определени разлики. Това, което се опитваме да направим, е да сме сигурни в ефекта на проектите, които финансираме. Затова и няма разлики за отделните страни, а предложенията ни са много, за да могат клиентите сами да изберат кой е най-добрият за тях.


Всъщност как преценявате кои проекти заслужават финансиране?
- Критериите за това са много. Първо, искаме да сме сигурни, че влиянието на проекта ще е в посока развитие за страната, в която ще бъде изпълнен. След това трябва да има добър бизнес план, стъпил на стабилни икономически основи. Отчетите на клиента трябва да са одитирани - особено важно е за нас да знаем в какво финансово състояние е фирмата. Това са, бих казал, предварителните критерии. След това започваме да работим по проекта и навлизаме в много повече детайли. Така се започва.


Има ли нови проекти, които планирате в България?
- Да. Но ще спомена само секторите, не и компаниите, преди да подпишем. Имаме няколко добри идеи, проекти в областта на енергетиката - вецове по-конкретно. Преговаряме и с нови финансови посредници в България - вече имаме няколко такива и ще продължи дискусиите и с други. Инвестирали сме и в три фонда за дялов капитал, които покриват България, и имаме и още предложения за участие и в други фондове, особено за инвестиции в малки и средни предприятия.


Пречат ли на бизнеса на банката различията между страните, в които оперира, чиито интереси понякога са дори противоположни?
- Различията зависят от икономическите условия в съответната страна. В България виждаме, че те се подобряват - не силно, но доста бързо. Миналата година отчетените данни бяха добри, а тази година изглеждат да бъдат още по-впечатляващи. Имам предвид растежа, нивата на инфлация, бюджетен дефицит и правителствен дълг. Взети заедно, тези фактори предполагат едно добро възстановяване.


Какви са очакванията ви за тази година?
- Надяваме се, че тя ще бъде много по-добра от предишната. Очакваме 12% ръст в портфейла, както и по-голяма печалба. Планирали сме също и получаване на оценка от втора рейтингова компания, защото в момента работим само с "Муудис". Това трябва да стане към средата на май. Така че ни очакват много интересни събития, а през втората половина на годината планираме и втора емисия на облигации. Така ще заздравим финансовата си база и ще можем да предоставяме повече средства на клиентите си.


А за региона на България и Гърция?
- За България очакванията ни са като тези на правителството. Те прогнозират 3.5-3.6% растеж за тази година, което според нас е реалистично и постижимо. В Гърция ситуацията ще бъде малко по-трудна. Икономиката все още се свива и се въвеждат строги бюджетни мерки. Ако до 2013 г. правителството се придържа стриктно към тези структурни реформи, може и да видим сигнали за растеж в Гърция. Може и да звучи малко по-оптимистично, но това са нашите очаквания.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK