Росен Николов става шеф на фонда за влоговете

Росен Николов ще е новият шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщиха от Министерския съвет. Николов, който към момента работи в Пощенска банка, е назначен от Министерския съвет за председател на управителния съвет на фонда.


Николов е началник-отдел "Търговия с финансови инструменти" в управление "Капиталови пазари" в банката. Той ще замени досегашният шеф на фонда в два четиригодишни мандата е Бисер Манолов, който преди това е бил главен дилър в Уникредит Булбанк.


Мандата на сегашния управителен съвет на фонда изтече на 2 февруари. Още преди крайния срок, както изисква законът за гарантиране на влоговете в банките, от БНБ определиха представителя на централната банка в управителния съвет на фонда - Нели Кордовска, главен директор "Банков надзор", която ще заема зампредседателския пост във фонда втори мандат.
От Асоциацията на банките в България, които също имат един представител в УС, също определиха преди крайния срок своя представител. Така месец и половина след изтичане мандата на председателя на фонда, който се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на финансите, беше назначен новия председател.


ФГВБ гарантира депозитите на физически и юридически лица до 100 000 евро или 196 000 лв. Към края на януари 2011 г. във фонда има 1.103 млрд. лв., като 677.4 млн. лв. са инвестирани в ДЦК, а 425.5 млн. лв. - в депозити. Банките внасят всяка година премийни вноски във фонда до 31 март на текущата година.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на moon74
    moon74
    Рейтинг: 594 Неутрално

    С какъв подбор е избран? Може ли повече яснота? Този фонд брокерска институция ли е?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK