Износът на зелен ток може да се облага с "такса ВЕИ"

Предложението беше прието на второ четене от парламентарната икономическа комисия

Износът на зелен ток може да се облага с "такса ВЕИ"

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
- Общините ще могат да правят парно на биомаса без икономическа обосновка

Тежестта на все още скъпия ток от екологични източници да се разпределя не само между крайните потребители, но и между търговците на електроенергия. Това приеха депутатите от икономическата комисия при обсъждане на второ четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ). Предложението дойде от депутатите от ДПС Рамадан Аталай и Ариф Агуш, но подобна идея е била представена по-рано и от ДКЕВР, припомни председателят й Ангел Семерджиев, който също участва в заседанието. На него присъстваха и почти всички депутати от комисията.


В момента цените, по които производителите продават зелен ток от слънце и вятър, са до няколко пъти по-високи от енергията, генерирана във въглищни или ядрени централи. Промяната означава, че тежестта ще се разпредели между  крайните клиенти и търговците, които са продали зелена електроенергия в чужбина.
По време на обсъждането обаче не бяха представени данни дали и как изменението на закона ще се отрази на цените на енергията за крайните потребители и как ще се отрази на разходите на бизнеса. По думите на Румен Овчаров (БСП) износителите вероятно ще плащат около 1–2 стотинки на киловатчас.


В момента в сметките за ток на битовите потребители се начислява зелена добавка.
Гаранциите за произход на екоенергията, които ще бъдат издавани на производителите от новата Агенция за устойчиво енергийно развитие (наследник на Агенцията за енергийна ефективност), ще бъдат представяни и в ДКЕВР. За тази промяна


в закона настоя Ангел Семерджиев, защото тези гаранции ще помогнат при формирането на цените за ВЕИ. Тъй като той няма законодателна инициатива, конкретното предложение направи депутат от "Атака". Въпреки че не бяха започнали да обсъждат в детайли главата в закона за образуването на цените на ВЕИ, депутатите приеха аргумента на Семерджиев, че по този начин при ценообразуването ще се отчита по-точно произведената зелена енергия.


Комисията прие още общините да могат да изграждат топлоснабдителни мрежи на възобновяема енергия основно от биомаса, без да е необходимо да се преценява икономическата ефективност на конкретния проект. Представителите на министерството на икономиката и енергетиката се опитаха да защитят изискването кметовете да доказват икономическата целесъобразност на проектите пред съответния общински съвет с аргумента, че схемите за подпомагане на тези мрежи са допълнение към другите преференции.


Второто четене на законопроекта, който трябва да сложи ред в сектора на зелената енергия, ще продължи и днес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK