"Агро финанс" е взел 3 млн. лв. кредит от Корпоративна банка

Много фондове за земеделска земя отчетоха ръст в печалбите си за миналата година

© Дневник

Много фондове за земеделска земя отчетоха ръст в печалбите си за миналата годинаФондът за земеделска земя "Агро финанс" е взел креди от 3 млн. лв. от Корпоративна търговска банка, стана ясно от негово съобщение. Парите ще се използват за инвестиции в обичайната дейност на дружеството – покупка на земеделски земи, поясни директорът му за връзки с инвеститорите Светлана Ганевска.


Заемът ще се погасява наведнъж, при падежа му на 1 декември тази година. Лихвата по него е 8% на година.


КТБ е пряк акционер във фонда със 7.85%, след като преди няколко дни продаде част от акциите си на компанията "Никкомерс 01". Официално няма данни "Никкомерс" да е свързана с КТБ. Преди последната сделка банката притежаваше 27.4% от дружеството за земя, които купи от "Бромак". Последното е дружеството, чрез което шефът на банката Цветан Василев е и акционер в нея.
Другие акционери в "Агро финанс" според последните публикувани данни са германската Caceis Bank с 16.07% и трите пенсионни фонда на "Алианц България" - всеки с по 7% от капитала.


От "Агро финанс" обявиха, че са увеличили земеделските си земи до 130 878 дка, като през февруари са били купени над 150 дка. Инвестициите на дружеството в такива имоти вече са 37.1 млн. лв., а средната цена, на която те са купувани, е 283.47 лв. на декар. По думите на Светлана Ганевска засега "Агро финанс" не планира да продава земи, освен единични по-малки сделки. 


По-голяма част от земята на фонда се намира в Северна България – западния и централния регион, по-малко е в Добруджа и в южната част на страната.


Под аренда са дадени 90% от притежаваните земеделски земи, а за стопанската 2010/2011 г. договорената цена е 23 лв. на декар. Дружеството завърши миналата година с 1.03 млн. лв. печалба, част от която може да бъде разпределена като дивидент. Акциите му се търгуват на Българската фондова борса и последната им цена е 1.05 лв. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK