Валентин Златев е присъствал на преговорите за АЕЦ "Белене" в Москва

Валентин Златев участва преди ден в разговорите в Министерския съвет между правителството и превозвачите, на които се обсъждаха евентуални мерки срещу поскъпването на бензина. <br />
<br />

© Георги Кожухаров

Валентин Златев участва преди ден в разговорите в Министерския съвет между правителството и превозвачите, на които се обсъждаха евентуални мерки срещу поскъпването на бензина.Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков потвърди появилите се информации, че шефът на "Лукойл България" Валентин Златев е присъствал на разговори за АЕЦ "Белене" в Москва, където българската страна официално е била представлявана от заместника на Трайков - Марий Косев. Това съобщи БНР.


"На тези разговори в Москва, за които е говорил господин Косев, от министерството беше командирован единствено господин Косев. Ако са присъствали други хора на разговорите, то би трябвало да се обърнете към домакина на срещата - "Росатом", за да ви обясни в какво качество те са били там," заяви Трайков.


Пред агенция Cross  Косев е уточнил, че преговорите са се състояли през февруари като Златев се е появил два -три часа след началото им, вероятно, по думите му, извикан от шефа на "Росатом" Сергей Кириенко. "Златев си има някакви причини да се появи, но той не си е позволявал да се намесва в разговорите или да дава мнения. За мен беше по-скоро изненада, че се е появил на такива преговори, но доста сърдечно се поздравиха с Кириенко и в никакъв случай това не е официален или неофициален български консултант по преговорите за АЕЦ "Белене", поясни Косев пред агенцията.


Преди ден Трайков и Златев влязоха в публичен конфликт по друга тема - за производствените цени на горивата в бургаската рафинерия, ръководена от Златев. Петролният  шеф обясни пред медиите, че разходите на "Нефтохим" са големи заради произвежданите по-малки количества, отколкото е капацитетът. Днес Трайков ясно изрази позицията си с изявлението, че високите разходи на "Лукойл" не са негов проблем като министър. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK