"Голдман Сакс" връща $5.65 млрд. на Уорън Бъфет

Американската банка "Голдман Сакс" ще плати 5.65 млрд. долара на Уорън Бъфет, за да изкупи обратно привилегированите акции, които той придоби в разгара на финансовата криза през 2008 г., предаде "Блумбърг". Това действие помогна на финансовата институция да премине през един от най-трудните периоди в историята си.


Сумата включва премия от 10% над инвестицията на Бъфет на стойност 5 млрд. долара. В нея влизат още дивидент за първото тримесечие на стойност 125 млн. долара и 24 млн. долара под формата на други дивиденти. Разплащането с инвеститора милиардер ще намали печалбата на "Голдман Сакс" за първите 3 месеца на годината с 2.84 долара на акция, заяви говорителят на банката Стивън Коен.
"Инвестицията на "Бъркшиър Хатауей" (компанията на Бъфет) в "Голдман Сакс" беше огромен вот на доверие и ние сме много признателни", каза още Коен.


Федералният резерв (Фед) на САЩ разреши извършването на транзакцията в края на миналата седмица. Сделката помогна на "Голдман" по време на кризата, но имаше висока цена - 10% годишен дивидент, равняващ се на 500 млн. долара.
Това е причината банката да се разплати с Бъфет преди изтичането на инвестицията през 2013 г. Ако това се беше случило, печалбата на инвеститора щеше да се равнява на 1.7 млрд. долара, или на около 190 хил. долара на ден.


Според "Ню Йорк таймс" изпълнителният директор на "Голдман Сакс" Лойд Бланкфайн се е свързал с Бъфет с думите: "Ще ти върнем парите в банкноти по един долар." Той пък е отвърнал, че е съгласен, при условие че дивидентите продължават да се начисляват, докато ги преброи.


Разплащането е сигнал за инвеститорите, че финансовото състояние на "Голдман Сакс" продължава да се подобрява. Според финансовия анализатор Глен Шор инвестиционната банка ще предприеме обратно изкупуване на обикновени акции в следващите месеци. Бъфет може да извлече допълнителна печалба от инвестицията си.


При сключване на сделката инвеститорът е получил варанти, които му дават правото да придобие акции на институцията на стойност 5 млрд. долара при цена от 115 долара за брой. Книжата на "Голдман Сакс" поскъпнаха с 2.7% в петък до 159.96 долара за брой. Като се има предвид, че варантите все още са валидни, нереализираната печалба на Бъфет достига до около 2 млрд. долара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK