AT&T и T-Mobile ще формират най-големия 4G оператор в света

Вторият по големина мобилен оператор в САЩ - AT&T, обяви, че изкупува американското представителство на T-Mobile в сделка за 39 млрд. долара. Посоката на развитие на двете компании, които заедно имат над 130 млн. абонати, ще бъде предимно към подобряването на достъпа до широколентов интернет, което е приоритет и за администрацията на президента на САЩ Барак Обама.


Освен върху пазара на широколентов достъп сделката ще повлияе негативно и на третия по големина мобилен оператор в САЩ - Sprint Nextel, който най-вероятно ще си търси купувач, коментира в. "Уолстрийт джърнъл". Сделката вече беше одобрена от бордовете на директорите на двете компании, но трябва да получи зелена светлина и от телекомуникационния и от антимонополния регулатор на САЩ.


В момента T-Mobile USA е най-малкият от четирите водещи мобилни оператори в САЩ. AT&T от своя страна се бори за лидерската позиция на пазара с основния си конкурент Verizon Wireless, като по последни данни GSM компанията е успяла да превземе лидерската позиция с 95.5 млн. клиенти през януари. Клиентите на Verizon, които разчитат на CDMA мрежа и представиха iPhone на Apple по-рано тази година, остават на втора позиция с 94.1 млн. потребители.
Изкупуването на T-Mobile ще трябва да помогне на AT&T в борбата за подобряване на качеството на разговорите и "смогването на огромния трафик", предизвикан най-вече от потребителите на iPhone на Apple. И двата телекома залагат на GSM технологията, като според AT&T сделката ще помогне за "осигуряване на по-добър безжичен достъп до интернет в селските райони".


Обединението на двете компании ще покрие 95% от населението на САЩ. Това обаче ще стане след около година, когато те ще приключат сливането помежду си. Дотогава мобилните оператори ще запазят и различните си корпоративни идентичности.


Един от първите приоритети на AT&T след обявяването на сделката беше завишаване на планираните инвестиции в мобилен интернет. От компанията планират общо 8 млрд. долара в посока 3G и 4G връзка за селските райони до края на годината. Очаква се, че част от средствата ще отидат и за пригаждането на базовите станции на T-Mobile към честотата, с която работи AT&T. В момента телефоните на абонатите на американското подразделение на Deutsche Telekom не могат да работят в мрежата на AT&T и обратното.


Въпреки фокуса върху мобилния интернет, който се превръща във все по-важен източник на приходи за американските телекоми, сделката най-вероятно ще доведе до спиране на неограничените планове, твърди "Асошиейтед прес". AT&T спря да предлага тази услуга на абонатите си и наложи таван на трафика, а "неограничен трафик" в мрежата на T-Mobile струва 30 долара на месец. Срещу тях потребителите получават 5 гигабайта при неограничена скорост, след което връзката бива ограничавана.


На практика обединението помежду им решава най-големите им проблеми - липсата на свободни честоти за осъвременяване на мрежата на T-Mobile и невъзможността на AT&T да покрие огромните нужди от трафик на данни на потребителите си, който "експлодира" през последните години. "Развитието на 4G мрежата ни е от критично значение за американската икономика", коментира по време на конферентен разговор изпълнителният директор на AT&T Рандъл Стивънсън. По думите му широколентовият достъп до интернет, особено в селските райони, "ще катализира иновациите".
Стивънсън няма съмнения, че сделката ще получи одобрението на регулаторите. "Тази сделка дава ясен знак за твърдите ни планове да продължим да развиваме и разширим инфраструктурата, която е от критично значение за бъдещето на САЩ", коментира  още Стивънсън.Сделката накратко


- Цена - 39 млрд. долара.
- От тях 25 млрд. долара ще бъдат платени в брой, с опция за увеличаване на сумата с още до 4.2 млрд. долара.
- Сделката дава на "Дойче телеком" място в борда на директорите на AT&T и до 8% дял в компанията в зависимост от кешовото разплащане.
- Двете компании ще запазят корпоративната си идентичност в следващите 12 месеца, за които трябва да приключи сделката.
- AT&T ще вземе кредит 20 млрд. долара от JPMorgan Chase & Co, за да осъществи сделката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK