Аманда Търнбъл, директор "Рекламни продажби" за Централна и Източна Европа в Discovery Networks: Платените тв канали ще се гледат все повече

Аманда Търнбъл

© Цветелина Белутова, Капитал

Аманда Търнбъл
- За мен е изключително интересно как на пазар от около 7 млн. души има толкова много канали


- Ако сте ориентирани към масова аудитория, можете да пуснете реклама по bTV и да достигнете всеки, но ако сте фокусирани към определена таргет група, имате нужда от платена телевизия


"Българският пазар е много интересен и активен. При това доста е изпреварил останалите в региона, особено що се отнася до развитието на платените тв канали." Директорът "Рекламни продажби" за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка на мрежата от канали Discovery Networks Аманда Търнбъл говори за перспективите на тв групата в България с оптимизъм и увереност въпреки спада на рекламния пазар и прогнозите за бавното му възстановяване.
През изминалата седмица тя беше в България, за да анонсира, че компанията започва да продава рекламното време на женския канал в групата TLC, който се излъчва в българския ефир от 1 октомври миналата година. Партньор на Discovery Networks в България е медийната група MTG ("Нова тв" и каналите Diema), която още през лятото на 2010 г. включи Discovery Channel в рекламните си пакети като част от концепцията си за "рекламна къща". Въпреки че Discovery Networks са в България от 1998 г., досега не предлагаха възможността за реклама и спонсорство в страната.


Новината за дебюта на TLC на българския рекламен пазар идва в момент, когато нишата на женските канали започва бързо да се запълва. В началото на март стартира Utilisima като част от портфолиото на Fox International Channels. Скоро се очаква и насоченият към дамите канал на bTV Media Group с работното заглавие bTV Lady. В Discovery Networks обаче гледат позитивно на конкуренцията. "В България има експлозия на платени канали.


За мен е изключително интересно как на пазар от около 7 млн. души има толкова много канали", коментира Аманда Търнбъл. Но добавя: "Вярвам, че има място за всеки на пазара, ако той познава достатъчно добре аудиторията си и целевите си групи."


По думите й TLC ще се опитва да бори конкуренцията през съдържание, опирайки се на концепцията си за "информативно забавление". "В днешно време хората са заети и нямат свободно време за телевизия. Ако гледат дадена програма, те искат да чувстват, че не са го прахосали, че са получили нещо в замяна", казва Търнбъл.


За да проучи по-добре навиците на аудиторията си и нишата на платените канали в региона, Discovery Networks провеждат изследване, което наричат "Спутник". То обхваща 4500 домакинства в Централна и Източна Европа, които отговарят на въпроси като какво обичат да гледат, как и кога гледат телевизия, какво ги кара да изберат даден продукт и т.н. За целите на изследването Discovery разделят всеки пазар на сегменти, които наричат племена.


Според резултатите най-големият процент от българите спадат в групата на хората, жадни за информация - 35% (т.нар. information junkies). Аманда Търнбъл ги нарича "гъби, които попиват факти". Резултатите от проучването за България, както и високата продължителност на гледане на телевизия в България (около 221 минути на ден) дават увереност на компанията, че с правилната маркетингова стратегия могат да отвоюват своята пазарна ниша. Окуражава ги и фактът, че след дублирането на Discovery на български език (стъпка, която компанията предприе през юни миналата година – бел. ред.) рейтингът им пораства с около 17%.


Всъщност най-голямото предизвикателство пред TLC ще е да отклони вниманието на дамите от националните тв канали, тъй като навиците на тв публиката се променят трудно, а и сериалите и женските предавания в БНТ, bTV и "Нова тв" имат своята лоялна аудитория. В дългосрочен план в Discovery Networks са убедени, че преходът от националните към платените нишови канали е неизбежен.


"Предимството на платените канали е, че са добре таргетирани. Целевите групи на Discovery и TLC са мъжете и жените между 25 и 39 години. Те са отворени, модерни, справят се умело с новите технологии и искат да имат избор между нови канали. Ако говорим за гледаемост, ще се съглася, че навикът ще се разчупи трудно (68% от тв аудиторията в България е между 50 и 64 години), но ако гледаме демографските сегменти, случаят е различен.


От перспективата на рекламодателите демографският сегмент на 25 - 40-годишните е най-привлекателен", убедена е Аманда Търнбъл. И отсича: "Ако сте ориентирани към масова аудитория, можете да пуснете реклама по bTV и да достигнете всеки - заедно с бабата и кучето, но ако сте фокусирани към определена таргет група, имате нужда от платена телевизия."


По думите на Търнбъл TLC ще търси потенциалните си рекламодатели сред производителите на бързооборотни и потребителски стоки, козметика, лична хигиена и фармацевтични компании. Или както пояснява директорът "Рекламни продажби" в Discovery Networks - компании с целева група от хора, които са отворени и любопитни.


Засега остава отворен въпросът кога TLC ще започне да излъчва и локална продукция. Въпреки че от Discovery Newtorks твърдят, че са отворени за подобни експерименти, подобни инвестиции засега не се предвиждат, а и са далеч от икономическата логика. За да инвестират в местно предаване, или пазарът трябва да е достатъчно голям, или съдържанието да е приложимо и адекватно и към други страни, в които излъчва TLC. Без локално съдържание обаче за женския канал ще е по-трудно да привлече както зрители, така и рекламодатели.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ppetar
    ppetar
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Нещо не мога да се съглася с нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK