Алфа банк е поискала по-добра оферта от NBG

Алфа банк е поискала по-добри условия от Националната банка на Гърция (NBG), след като миналия месец отхвърли предложението й за покупка, пише агенция "Ройтерс" по информация на свой източник, запознат с преговорите. Развитие по офертата обаче не е последвало.


През февруари NBG изненада пазарите с оферта да изкупи акциите на по-малката Алфа банк. Въпреки получения отказ най-голямата кредитна институция в страната на няколко пъти потвърди интереса си, който беше и първият за тази година в отговор на многократните призиви за консолидиране на сектора в страната.


Желанието на Алфа банк да преговаря за по-добри условия, може да е знак, че все още е възможно да се осъществи сливането въпреки скорошните коментари на един от главните й оперативни директори, че "сделката е мъртва", пише "Ройтерс".
Предложението, което Алфа банк отхвърли в края на февруари, беше за размяна на 8 акции срещу 11, което я оценяваше на 2.95 млрд. евро.


"През следващата седмица Алфа банк е отправила контрапредложение за размяна на 10 акции на NBG срещу 12 нейни", пише местният вестник "Вима". То обаче било отхвърлено бързо.


Миналата седмица главният оперативен директор на Алфа банк Спирос Филатерос коментира, че "тази сделка е мъртва". Източник на "Ройтерс" посочва, че банката наистина е направила обратно предложение ден след като е отхвърлила офертата на NBG, но не е настоявала допълнително по него.
"Контрапредложението обаче не беше доразвито и последва внезапно оттегляне", посочва банкер, пожелал да остане анонимен.


Според представители на пазара NBG е в позиция да подобри офертата си и да не захвърли намеренията си просто така.


"Вярвам, че сделки като тази са обект на второ, трето и дори четвърто премисляне, преди официално да бъдат отхвърлени", коментират Теодор Кринтас, директор "Управление на капитала" в Атика банк. "Възможно е NBG да излезе с по-добра оферта, няма друг начин сделката да се осъществи. В това и вярва пазарът."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK