Новият бизнес сезон вещае размествания в небанковия сектор

Голяма британска компания за бързи заеми гледа към българския пазар

Новият бизнес сезон вещае размествания в небанковия сектор

© Дневник
В Украйна най-голямото предизвикателство ще е финансирането в местна валута след разрастване на бизнеса. В България нямаме такива притеснения, пазарът е по-лесен, но и по-малък. Там преглеждаме икономическите условия и някои местни регулации
Джон Харнет, главен изп. директор на IPF, пред "Мерил Линч"


Всяка допълнителна конкуренция е много хубава вест
Станимир Василев


Винаги има място за добрите играчи
Валентин Гълъбов

Новият бизнес сезон вещае размествания в небанковия финансов сектор у нас. Една от утвърдените и големи британски компании за т.нар. бързи заеми - International Personal Finance (IPF), заяви намерение да влезе на българския пазар, както и в Украйна. Компанията проучва българския пазар от средата на миналата година чрез няколко консултантски компании.


Освен това нейни представители са се срещали и с мениджъри на компании от сектора у нас, казаха пред "Дневник" представители на бранша. Най-големите играчи в сектора на бързите кредити у нас приемат бъдещата конкуренция като добра новина.
На този етап все още не е ясно дали IPF ще регистрира собствено дружество в България, или ще закупи работеща компания. От IPF не отговориха на въпросите на "Дневник". В интервю за "Блумбърг" в началото на март главният изпълнителен директор на компанията Джон Харнет посочва, че "Украйна и България са наши топ приоритети", като допълва, че фокусът им е върху развиващите се пазари (за IPF виж карето).


В годишния отчет на компанията за 2010 г. също се посочват намеренията им към България. "Основен елемент от дългосрочната ни стратегия остава навлизането на нови пазари. Към момента проучваме Украйна и България, които са близки до сегашните пазари в Централна Европа." В интервю за "Мерил Линч" при представяне на годишните резултати на IPF в началото на март Харнет посочва, че ако влязат през втората половина на годината на новите пазари, то би им струвало около 2 - 2.5 млн. паунда.


Във връзка с това дали възнамеряват да купят действаща компания тук или да влязат "на зелено" в свои разговори с евентуално българските си колеги представители на компанията са посочили, че "ще влезем по един или друг начин". Стъпването им на пазара у нас в който и да било вариант със сигурност ще доведе до известни размествания.


Преди да започне реална дейност у нас, всяка небанкова финансова компания, която извършва кредитиране или лизинг, трябва да се регистрира в БНБ. За целта централната банка изисква документи за акционерите и доказване на финансови възможности и се произнася едва след такава проверка. От БНБ отговориха, че до взимане на крайно решение не дават информация дали съответната компания е подала документи за регистрация. Регистърът на БНБ е публичен.


Допитване на "Дневник" сред основните играчи в сектора показа, че те не се притесняват от бъдеща конкуренция. "International Personal Finance е много добра компания. Всяка допълнителна конкуренция е много хубава вест за клиентите, коментира изпълнителният директор на "Изи кредит" Станимир Василев. Компанията има същия модел на работа както и IPF. Не се притесняваме от конкуренцията, стъпването им на българския пазар е много позитивно."


"Добра новина е и като сигнал за икономиката, и за клиентите, и за конкуренцията", добави Василев. По думите му очакванията им за тази година са оптимистични, като усещането е за по-добро вътрешно потребление спрямо предходната. Според Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на "Ти Би Ай кредит", по време на криза има място на пазара за компании за потребителски кредити.


"Винаги, когато нов играч влиза на пазара, то е за да търси пазарен дял и ако има добра стратегия и план, ще го постигне. Всеки нов играч и засилването на конкуренцията е добре за пазара. Щом считат, че има потенциална ниша, значи са преценили ситуацията. А всеки, който е преценил нещата, е добре дошъл – винаги има място за добрите играчи", коментира още Гълъбов.


В нишата на бързите заеми работят много компании - в регистъра на БНБ са над 200 (включително и лизингови дружества). По-големите и активни играчи са няколко, като повечето са част от международни финансови групи ("Уникредит кънсюмър файненсинг", "БНП Париба лични финанси", "Кредибул", "Ти Би Ай кредит"). "Изи кредит" е българска компания. Друго българско дружество, което започна дейност през 2009 г. и разви бързо клоновата си мрежа, е "Терра кредит".


През последното тримесечие на миналата година данните от сектора показаха подобряване на качеството на портфейла на небанковите дружества за кредитиране и леко свиване на размера му към края на 2010 г. Спрямо 2009 г. вземанията се свиха с 1.87% към декември, което е минимално в сравнение с отчетените през предходните тримесечия годишни спадове – 20.77% към септември, 24.43% към юни и 24.43% към март.


Малко по-ясна картина предлага разбивката на данните по матуритет (виж графиката). "Най-бързите" кредити – тези до една година, растат и на годишна (0.63%), и на тримесечна база (5.39%). Тези заеми са бързооборотни, т.е. тези пари се завъртат бързо и е относително трудно да се формира ръст, обясниха тогава от сектора. Спрямо септември 2010 г. ръст отбелязаха и заемите между 1 и 5 години – 2.4%.


Свиването на общия портфейл е в резултат на свиване при кредитите над 5 години, като най-вероятно те са ипотечни, а този тип кредити попадат по-скоро в "зоната на банките". Още през втората половина на миналата година компаниите за бързи заеми посочиха, че активизирането на търсенето в сектора се утвърждава като тенденция. За 2011 г. очакванията им също са положителни. Данни за първото тримесечие на 2011 г. предстои да излязат през май.В Украйна най-голямото предизвикателство ще е финансирането в местна валута след разрастване на бизнеса. В България нямаме такива притеснения, пазарът е по-лесен, но и по-малък. Там преглеждаме икономическите условия и някои местни регулации
Джон Харнет, главен изп. директор на IPF, пред "Мерил Линч"


Всяка допълнителна конкуренция е много хубава вест
Станимир Василев


Винаги има място за добрите играчи
Валентин Гълъбов

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  И тея са подоучули за нашего брата българоциганина. Може да не си е плащал парното и данъците откакто го е майка родила, но няма как да не иде "у моло" и да си купи една плазма на изплащане, "оти си е друго английското и талянското да го гледаш на голем екран"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 2. 2 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Весело

  Хе ,хе тези май са дочули за пословичната липса на финансова култура у българина и ,че тука лихварите се пазят от държавата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK