След спора с Трайков "Лукойл" заподозря Иван Костов в носталгия по СИВ

На среща в Министерския съвет, посветена на поскъпването на горивата, преди седмица генералният директор на "Лукойл България" <a href="http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/16/1060389_traicho_traikov_i_valentin_zlatev_vliazoha_v_slovesna/" target="_blank">Валентин Златев обясни поскъпването на горивата,</a> произвеждани от "Лукойл Нефтохим", с намаления капацитет на производството, но запазилите се постоянни разходи.

© Георги Кожухаров

На среща в Министерския съвет, посветена на поскъпването на горивата, преди седмица генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев обясни поскъпването на горивата, произвеждани от "Лукойл Нефтохим", с намаления капацитет на производството, но запазилите се постоянни разходи.Ден след като зададе чрез медиите пет остри въпроса към министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в  разрастващ се спор за цените на горивата, днес компанията "Лукойл - България" влезе в задочна полемика и с лидера на ДСБ Иван Костов по същата тема.


Повод за днешното прессъобщение от компанията е изказване на бившия премиер, по чието време "Лукойл" приватизира бургаската рафинерия "Нефтохим", според когото събитията в Либия не би трябва да влияят на цените на горивата у нас, защото те се правят от руски нефт. "Считаме, че то показва удивителна за един изтъкнат икономист липса на познания за международните пазари", коментират от компанията.


"Един преподавател по икономика би трябвало да знае, че цените на петрола се формират от т.нар. еталонови сортове нефт, които са предмет на търговете на световните борси. Именно техните котировки определят цените на всички сортове нефт, добивани в различните части на света", уточняват от компанията.
В съобщението се пояснява, че "независимо, че сортът Северноморски Brent е само 2% от световния добив, той е приет като еталонов сорт и неговата котировка определя цената на 65% от добивания в света нефт, включително и на руския URALS. Като по-тежък нефт с по-голямо сернисто съдържание, от него се добиват по-малко светли горива, отколкото от сорта Brent, затова базисната формула за определяне на неговата цена включва определен дискаунт, който изравнява разликата в качеството."


Справка на "Дневник" в Reuters показва, че днес сорт Брент се търгува за почти 115 долара, докато уралския сорт е малко над 111 долара за барел.


Според "Лукойл България" "твърдението на Костов, че цените на горивата в Австрия били по-евтини от тези в България напълно не отговаря на истината." От компанията цитират данни, според които на 21 март бензинът А95 в Австрия е струвал 1.369 евро за литър, а в България - 1.21 евро, а дизелът - съответно 1.355 и 1.27 евро. От компанията заявяват, че посочени от Костов "цифри за съотношението на работните заплати на нефтохимиците  в Австрия и България  са неверни в десетки пъти и представляват свободен полет на въображението".


"Господин Костов вероятно е забравил, че в течение на едногодишните ни  преговори около приватизацията на Нефтохим сме коментирали всички въпроси, свързани с доставките на нефт, включително и този, че нефтът за комбината ще бъде закупуван и внасян по международни цени", посочват от компанията. Оттам отбелязват, че върху международните котировки решаващо влияние оказва всяко събитие, което би могло да застраши по някакъв начин добива, доставките или запасите от нефт, където и да било на планетата.


Като припомнят, че в условията на пазарни отношения в международната търговия няма място за непазарни механизми, от "Лукойл" свързват изказването на Костов с "носталгия по времето на СИВ, когато размяната на стоки между страните-членки се базираше не на стойността им, а на принципа на братската взаимопомощ".

Ключови думи към статията:

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 690 Весело

  В Америка бият негрите....Направо се насраха от Лапаойл!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  ''от "Лукойл" свързват изказването на Костов с "носталгия по времето на СИВ, когато размяната на стоки между страните-членки се базираше не на стойността им, а на принципа на братската взаимопомощ".

  Аууууууу , лоши, лоши, лоши и алчни ''братушки'' . Тук половината форум ги имат за по-голямия брат, а те пък не мислят така . Къде е бате Здравко да чете ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Обикновен опит от Лукойл за отклоняване на вниманието от няколко много важни въпроса:
  1)Каква е производствената цена на горивата у нас и защо е толков по-висока спрямо тази в съседни нам страни-Гърция, Румъния, Австия, Израел. От всички посочени се осъществява внос.
  2)На каква цена Лукойл България купува суровия петрол от компанията майка-дали тя е близко до 100$ както е по международни цени или под 80$ за барел? И ако е второто защо горивата у нас са със значително по-висока цена от изброените по-горе държави, от които внасяме нефтопродукти?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Весело

  Точно руските подлоги и правешки цървули, завършили в Москау ще ми говорят за СИВ !
  Те трябва да благоговеят пред това име, защото ако нямаше СИВ, социализъм и так далее, сега Валентин Златев щеше да чисти оборска тор или да оре дядовите си ниви !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 5. 5 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Разлаяхме "собаки"-те като никога - спор няма... Това можеше да е чудесно - ако имахме адекватно върховенство на властта "от народа и за народа"!

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 6. 6 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това което преработва нефтохима дори не е нефт, а някаква руска кал отпадък от първобитните им рафинерии.

  икономист - неграмотник с диплома
 7. 7 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Вижте още нещо за "скандалното" използване на "пепелина" при строежа на автомагистрала "Тракия". БСП отново се изложиха, какво винаги!
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=827172

 8. 8 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Как 2% от световният добив,ще определят 65% от цената на добивания в света нефт?Златев стига с тези глупави съобщения а си намали горивата!

 9. 9 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Тоя правешки цървул от днес ме загуби като клиент.
  Препочитам да давам пари на гръцките търтеи от ЕКО вместо на тоя руски мафиот-олигарх.

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:12 на 22/03/2011 от неговия автор.

 11. 11 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Лукой се ревът за бойкот на всички техни бензиностанции.
  Братя, не купувайте от Лукойл!

 12. 12 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Сега естествено, че наглият Златев пак ломоти глупости (за СИВ и пр.), но и Костов уби калкана с това некомпетентно изказване. Ествествено че всяко екстремно събитие свързано със страна-производител на нефт влияе върху международните цени на този продукт.

 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 828 Весело

  Абе ясно е че ще си купуваме най-скъпия бензин и дизел и ще се молим да не спират за планов ремонт, да работят на загуба ако трябва. Само, че май много станаха тия на загуба, топлофикация, ерп, вик.. всички са на опашката на губещите!!!

 14. 14 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 738 Весело

  Да си дойдем на думата!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 15. 15 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 690 Гневно

  Бойкот на Лапаойл!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 16. 16 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#7] от "Минувач":

  Абе да си видял някъде да се строи магистрала с такъв пепел от рудник .Самия министър се снима до купчините пепел и се кефеше на строежа .Всеки може да сложи два камъка в канче . Щом си такъв отворко върви и виж с какво се строи най- ефтината и най-качествена магистрала . С такива ливади на това дереже

 17. 17 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Тези мошенници може ли да нерездават политически квалификации?

  Orda
 18. 18 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Лукоил се имат за държава в държавата

 19. 19 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  На Костов кога му остана време да бъде виновен на Лукойл покрай Либия и Япония?

 20. 20 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "носталгия по времето на СИВ, когато размяната на стоки между страните-членки се базираше не на стойността им, а на принципа на братската взаимопомощ"

  като стана дума - нима не лъха носталгия по точно такава фалшива "взаимопомощ" от изказванията на бойко, че понеже нямало да плащаме белене цената нямала значение?! сякаш някой ще ни даде нещо за нищо, и няма после да си избие всяка стотинка на наш гръб, и на гърба на децата и внуците ни.

  подобна сделка с русия е изгодна и безопасна колкото бърз заем от кварталния мутро-лихвар.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 21. 21 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Гневно

  обидно е баш червените питекантропи да ни държат лекции по това що е то свободен пазар и има ли той почва в ограбения и контролиран от тях абсурдистан!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  За цените на петрола съм съгласен - събитията в Либия вдигат цените на всички производители. Но за другите компоненти не съм съгласен. Нека да попитаме работниците в Нефтохим дали техните заплати са близки до тези на австрийските им колеги. Вярно е, че като частна компания Лукойл може да продава на каквато си иска цена - това си е нейно право. Проблема е, че няма кокнкуренция на пазара, като причина за това е подкрепата, която държавата оказва на рафинерията. Е в това е наглостта както на Златев, така и на Борисов.
  А с изказването си в неделя, Борисов постави държавата в задължение към Лукойл

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на Niki Tom
  Niki Tom
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Всъщност отварянето на втори фронт от страна на Лукойл срещу Костов, след първия срещу Трайков, говори само за едно- страх от това руските собственици да не разберат какви огромни печалби генерира фирмата тук и какви отчисления се правят за Русия. А това е доста страшно за Златев...

  Общ работник
 24. 24 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Гневно

  А КАТО НАМАЛЯВАТ ЦЕНИТЕ НА НЕФТА, ЗАЩО НЕ НАМАЛЯВАТЕ ПРОПОРЦИОНАЛНО И БЕНЗИНА??????????????

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 25. 25 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Костов, набий им канчетата! За това те бива много.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 26. 26 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#24] от "Milen.Ivanov":

  аз бих задал по-широк въпрос:

  защо всички световни увеличения на цените ни удрят с неколкократна сила, а увеличенията на доходите ни подминават или ни засягат съвсем слабо?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 27. 27 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#26] от "Pavlik Morozov":

  Точно това имах предвид, мерси! Просто съм много ядосан, за да "артикулирам".

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 28. 28 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1348 Весело

  От последните дни се налага впечатлението, че правешката икономическа школа е изковала най-добрите кадри по макро и микро икономика на всичките земни кълбета. Това министри, експремиери - какво са те, в сравнение с Вальо Златев, титана на икономическата мисъл.... А, забравих и главния му асистент, доктора по икономика и пазарна конюнктура от академията по агрокултури в Банкя.

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:15 на 22/03/2011 от неговия автор.

 30. 30 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Тоя тлъст превешки задник вече се оля!
  Утре и българската нация ще я обвини, че е най-неблагодарната!
  Няма да псувам правешкия боклук, за да не ми изтрият постинга.

 31. 31 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#21] от "Pavlik Morozov":

  А тези сега да са марсиански комунисти .Продължавайте да се заблуждавате това ще Ви изпразни джобовете празно няма

 32. 32 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "dimitarnz":

  по-зле - лукойл е гласа на големия руски брат, а уж националистичния ни и про-западен премиер се разконспирира окончателно като евтина руска клакьорка.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 33. 33 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#23] от "Niki Tom":

  Лукоил не генерира огромни печалби за СССР. Обема на пройзводство и продажби на горива е смешно малък, защото сме смешно малка държава, с още по смешно потребление

  Всъщност Лукоил никога не е разаглеждан от СССР/Русия като инструмент за правене на пари, а като инструмент за гео-политическо влияние.

  Поради тази причина, ако се наложи Лукоил може да си позволи да продава и на загуба, както и на свръхпечалба и въобще далеч от всякакви пазарни правила, само и само да оказва желаното въздействие върху България.

 34. 34 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "ban":

  Само, че май много станаха тия на загуба, топлофикация, ерп, вик.. всички са на опашката на губещите!!!
  -----------------------------

  Ако им изискват всяка година заключение на международен одит може да се променят нещата, стига да има желание

  un buen dia empieza con un solo rayo
 35. 35 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1236 Гневно

  Поне вече е ясно чие притежание е държавата... на правешкия... с любезното съдействие на Тиквата и Гоце.

 36. 36 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Подкрепям бойкота на Лукойл и спирам да зареждам на техни бензиностанции.

 37. 37 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Весело

  Този Златев да си гледа нафтата... много разбира той от икономика... тръгнал да се мери с Костов... а бе ей аланколу, той Костов кога преподаваше политикономика ти хабер си нямал от нафта... Не стига че ти подари цял Нефтохим ами сега и забележки ще му правиш...неблагодарник...

  الرجل الكبير
 38. 38 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Доста арогантни изявления напоследък от Лукойл.
  Отговаря с прес-рилийз, където се излагат фактите без допълнителни квалификаций.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 39. 39 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "ban":

  да бе, голяма борба да се уредят тия мъченици и нацинаолно-отговорни бизнесмени да са "на загуба" в абсурдистан, чак подозрително му става на човек ...


  но всичко си идва на мястото като си дадем сметка, че всичките тия "губещи" приватизират печалби, но национализират загубите и рисковете. или ако перефразираме Левски "когато печелят, печелят само за себе си, а когато губят - губи цял народ".

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 40. 40
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:35 на 22/03/2011 от неговия автор.

 41. 41 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#33] от "niakoi_si":

  това е една от големите илюзии свързани със соца и сив - че ссср продавал на загуба, за да си купува верността на сателитите.

  ссср/русия никога не се е отказвала от това да дои държавите в своята сфера на влияние. по темата ти препоръчвам 4-ти том на "Български хроники" на Цанев - там е описано как вместо руснаците да ни продават на занижени цени всъщност ние сме принудени да изнасяме продукцията си на занижени цени към тях, а те я реекспортират на запад слагайки в джоба си огромни печалби от насилствено наложения марж.

  ако ссср някога е пускал аванта това е било чак през 80-те и то за кратко, и то само за най-послушните, и тая аванта се е консумирала от партийния елит, който е обирал каймака от реекспортирането, а за пролетариата е оставала само националната гордост да сме първенец-износител на петрол без да имаме добив.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 42. 42 Профил на Thunder From the Blue
  Thunder From the Blue
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Сега остава да се направи груп във Фейсбука и да се разпространи бойкота сред повече хора! Ще издържат поне 2-3 месеца и ще клекнат!
  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ ОТ ЛУКОЙЛ!!!

 43. 43 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 574 Гневно

  Понижаване на цените може да се получи само от здрава конкуренция в бранша. На практика в БГ такава няма. Монопол на подпомагания от Боко правешки цървул с костюм, ще диктува цените, докато посинеем. Цени на горивата, сравними с най-високите европейски такива, при мниго по-ниски заплати, производствени разходи и данъчно облагане, говори само за много големи печалби на руско-златевската рафинерия. Е, как да не почерпят и пожарната команда!! Същото ще стане и с АЕЦ -Белене. Скъп ток и ...почерпки! Ще има и за нов кучкарник, руски стандарт!!

 44. 44 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#36] от "Yoda":

  Подкрепям бойкота на Лукойл и спирам да зареждам на техни бензиностанции.
  -------------------------------
  Оказва се, че аз винаги съм ги бойкотирал, щото никога досега не съм зареждал на техни бензиностанции. Няма и да заредя, ама явно съм имал основание досега. Поне аз не съм пълнил гушата на подобен туч като Златев, затова съм доволен.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 45. 45 Профил на stopbeengready
  stopbeengready
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде всички спирайте да зареждате от Лукоил. Да видим кой е по голям управляващите или Народа на България. БЪЛГАРИ ОБЕДЕНЕТЕ СЕ!!!!

 46. 46 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Костов е тотален аотсйдер в политиката и просто не бива да му се обръща никакво внимание.Единственото , което той прави вече много години наред е да обслужва американските интереси в България с цел да бъде забелязан.За негово голямо съжаление американците , колкото и да им лижи задниците . не ма да му простят , че си позволи през 1999 год.да не им се подчини на волята да приеме албанци в България.Е, очевидно това ще бъде единственото добро дело , което Иван Костов е извършил за България.Успоението му може да идва от това , че други негови колеги след 1989 г. и толкова на са направили!

 47. 47 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 594 Весело

  Другарят ЗЛАТЕВ си изпусна нервите също както преди 2 години, след предаването на Жоро Коритаров по НОВА ТВ!
  Тогава го уволни от СТРАХ, при това на бланка на ЛУКойл!
  ЗЛАТЕВ не можеше да си позволи второ предаване, каквото трябваше да има, защото нещата бяха извън контрол и това което сега виждат много хора в БГ - тогава щеше да бъде казано в ефир, а той не можеше да допусне това да се случи!!!

  Въпросът е и доколко хората бяха готови преди две години да чуят, а и да повярват на всичко това - за арогантността, за безнаказаността, за всепозволеността, за надменността и в крайна сметка за това как един човек - висш служител на чужда компания, каквато е ЛУКойл се държи като СОбСТВЕНИК НА ДЪрЖАВАТА!

 48. 48 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Колеги, Лукойл България и Валентин Златев са едни от факторите, заради които сме най-бедни в Европа и най-нещастни в света. Лукойл е частен монопол с господстващо положение на пазара, руски при това, а и малките деца знаят, че руснаците използват енергийната зависимост на бивши сателити, за да им налагат други зависимости, притежава мощни връзки и поддържа зависимости в местния политически елит, пръв приятел му е премиер, като не е ясно кой на кой е шеф – Бойко на Златев или обратното. Видно е, че ни най-малко не се притесняват да държат сметка и да „дърпат ушите” на настоящ министър и на бивш министър-председател на бедна балканска държава. Пикантна, но важна подробност е, че „консултанта” Валентин Златев съветва руснаците как те най-добре да си защитят националните интереси в икономическите спорове с България относно Белене, Южен поток и Бургас-Александруполис. Не купувайте от Лукойл – нека да ужилим тези, дето се мислят за толкова всевластни. Спомнете си какво направиха руснаците с Грузия, която е само на 500 километра право на изток от нас – отцепиха 30% от територията на държавата им, водиха война с огромно превъзходство на силите, унижиха ги жестоко и им нанесоха огромни икономически поражения. И това само защото грузинците направиха усилия да се отскубнат от тяхната т.нар. геополитическа орбита. Нас са ни стегнали в не по-слаба хватка от Грузия, нищо че сме в НАТО и ЕС, могат да сринат икономиката ни за два дена, ако поискат.

 49. 49 Профил на penka
  penka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лукойл какво взе да спори със всички?! Май не са много уверени в себе си1 бойкот

  пенка
 50. 50 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#44] от "sniper":...Ще ме разплачеш от смях..всички вериги бензиностанции купуват от Лукойл , да не мислиш че ОМВ внася бензин от Австрия...внасят само добавки... Трябва блокада на Нефтохим , там трябва да бъде протеста а не по бензиностанциите...!!!

 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Гневно

  Като бойкотираме бензиностанциите на Лукойл, те ще си го преместят от левия в десния крачол. Нали и конкурентите им вземат бензина от лукойлския Нефтохим!
  Иначе, по традиция руските мекерета се държат нагло. Представете си какво ни чака като ни построят и Белене!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 52. 52 Профил на stopbeengready
  stopbeengready
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да но все пак крайната печалба няма да остане в Лукоил. Иначе си прав че протеста трябва да е пред нефтохим .... и да се спре превоза на гориво .... !!!!

 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#3] от "~":
  Ето какво е казал Костов: "...Няма никаква истина в твърденията, че нищожния участник на пазара, Либия е в състояние да вдигне цените на горивото в България. България, впрочем, не внася суров петрол от Либия. Внася от Русия, преработва го с работници в „Нефтохим”, които имат между 5 и 10 до 12 пъти по-ниски заплати отколкото в Австрия. По бензиностанциите се продава от работници, които са с 15 до 20 пъти по-ниски заплати отколкото в Австрия. Разходите за съхранение, плащането за наеми са много по-ниски в България, сигурно 15-20 пъти в сравнение с Австрия. Въпреки това горивото в Австрия е по-евтино отколкото в България..."
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/2625

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Костов е Тъпак! А Лукоил е частна компания и си прави каквото си иска. Ако Лукоил беше моя и аз щях да си правя каквото си искам Щом ме управляват кратунки като тия двамата

 55. 55 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 541 Гневно

  Истината е, че изказването на Костов беше непремерено от икономическа гледна точка, трябваше да го атакува като Трайков, и да му зададе въпросите за монопол и картелни споразумения, а иначе, че въртят далвери и със сигурност купуват по евтино директно и препродават скъпо, а имат и запаси, които не ги купуват по цените, които са в момента, а ги препродават по тези цени, в това няма никакво самнение, с тези арогантни к*лета, трябва много внимателно да се изказва и да ги атакува точно там, където при една проверка ще им лъсне какви точно ги въртят, честните бизнесмени.

 56. 56 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#50] от "vlad76":

  Ми, не съм ходил на бензиностанциите му с явното " желание " да му напълня търбуха. Иначе се радвам, че те развеселих. Няма лошо.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 57. 57 Профил на nkrivoshiev
  nkrivoshiev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Трайчо повдигна много правилни въпроси .. жалко, че ще му запушат устата.

  Факти:
  1. Суровината в крайната цена е ок. 50%. Другите 50% са акциз + данък в/у данъка, който е ДДС. Да, но е пълен мит, че суровината е едва ли не само нефт! Петролът като калкулация в крайната цена е ок. 25% и В.Златев го знае много добре. Останалите 25% от "суровината" са други ресурси: битум, преработващи компоненти + "суровината" труд и експлоатационни разходи!
  2. Нефтът, който се търгува, е основно 2 вида -- Брент (Light Crude Oil, LCO) и Тексаски петрол (West Texas Intermediate, WTI). Брентът в момента е $115, Тексаският - $102, като Брентът е по-скъп заради спекулации с фючърси, арабските революции, а и защото винаги е бил по-скъп с няколко долара => по-качествен е и по-добър за преработка.
  3. Руският петрол няма нищо общо с горните 2 вида!! Винаги е бил по-евтин с ок. 25% -- по-скапан е за преработка, по-слабо качество, най-грубо казано - от 1 барел се вади по-малко продукт!! Така че - да, 1 барел руски нефт струва в момента в рамките на $70-80.
  4. На 01.01.11 барел Брент струва ~ $93 => цената на барел се е повишила с ок. 23% до днес.
  5. ПО-ВАЖНОТО!! Преди В.Златев & Co се оправдаваха, че доларът бил скочил и така цената за суровината се увеличава!
  03.01.11: EUR/USD = 1.29
  21.03.11: EUR/USD = 1.41
  Доларът се е обезценил спрямо еврото (и лева) с 9% от началото на год.! => един барел петрол брент през януари е струвал 72 евро, а в момента е 81.50 евро!
  6. Следва, че реалното повишение на цената на суровината е 13%! (не споменаваме, че компания търгуваща и купуваща борсова суровина трябва да се хеджира спрямо ценови рискове, но Лукойл нямат и стимул да го правят)
  7. При тежест от ~25% на суровината петрол в крайната цена и реално 13% повишение на суровината, Иванчо от 5а клас изчислява, че крайната цена трябва да се повиши с общо 3,25% + още ок. 0,65% заради 20% ДДС в/у всичко (облагаме по-висока цена).
  8. Акцизът е константен, минимален като ставка за ЕС и не е променян (изчислява се като ХХХ евро на тон гориво).
  9. Лукойл-България в последните 2 год. е на счетоводна загуба след счетоводни гимнастики по отчета (всеки може да го прочете, компанията е публична).
  10. Компанията майка Лукойл е на 9 млрд. долара ЧИСТА печалба за 2010г.!! EBITDA (печалбата преди лихви, данъци, амортизации) = 16,5 млрд. долара! Приходи за 2010 г. = 105 млрд. долара.
  11. Отделно, като свързани компании, Лукойл-БГ трябва да купува от Лукойл на преференциални цени по договор. Цената на Брент и URALS по борсите е ориентир и пренадута от спекуланти. Рафинериите и във Франция, и в Германия имат индивидуални договори със страни от ОПЕК за преференциална доставка на количества при определена цена.
  12. За качеството на самото крайно гориво въобще не става дума, пълна скръб е.

  Всеки може да усети останалото къде отива. Трайчо се пита същото, но няма да му отговорят.

 58. 58 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "когато размяната на стоки между страните-членки се базираше не на стойността им, а на принципа на братската взаимопомощ".

  Златев казва в прав текст, че Русия НЕ НИ Е БРАТ!!!!!!!

 59. 59 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Какви картелни споразумения, като си ебем ти мастодонта и няма нужда да се съобразяваш с никой. Изобщо теория на игрите чели ли сте

 60. 60 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#53] от "Храбър":

  Да но въпреки всичко това, освен че ни скуби, компанията работи на загуба и не плаща нито корпоративен данък, нито данък печалба. И понеже те толкова настояват, че нямат печалба, най ще ги заболи, ако тя лъсне и трябва да си платят дължимото на страната.
  Трудно ще намерите в България бензиностанции, които не се зареждат от тях. Затова според мен е хубаво, след протестите всички зареждания да стават задължително с касов бон, за да разберат, че не могат да си правят тук каквото искат.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 61. 61 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Много нагли стават напоследък руските мутри,все пак комуниста Бойко борисов им е верен слуга........................но и костов е голям двуличник

 62. 62 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Аз като не желая боб, си готвя кюфтета. Като не ви харесва цената на бензина, спрете да купувате и цената ще падне . КАКВО НЕЯСНО ИМА ТУКА И КОЙ СРЕЩУ КАКВО ПРОТЕСТИРА.

 63. 63 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 534 Гневно

  http://profit.bg/news.php?cid=1&id=77099

  Колко е важен ЕТ "Рапонойл"- Вальо Златев за България

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 64. 64 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  боко, колко си зле...

  да трябва костов да излиза да ти защитава министрите пред златев и мафията... ебати министъра ебати председателя, ходи сади картофи по- добре...

 65. 65 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 534 Гневно

  До коментар [#62] от "peterpan.03":

  абе тиква, те боба и кюфтетата ги телепортират до празната ти глава... само ми кажи как да сеем, орем... транспортираме и т.н. без петрол и почвам веднага... аман от Рапонджии...

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 66. 66 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ето тези коментари ми харесват много. Това е истинската аудитория на Дневник. Къде ги сега русофилите да защитят великата руска компания от великата руска страна?

 67. 67 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Как ще те защити министъра от високи цени, че не разбрах точно? За това му казват свободен пазар щото можеш да избираш на колко да купуваш и на колко да продаваш. Министърът е един администратор и няма нищо общо с ценовата политика на частните фирми.

 68. 68 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#67] от "peterpan.03":

  свободен пазар има на айфони затова министъра не говори за тях, нефтохим и лукойл нямат никави допирни точки с тоя "свободен пазар"....

 69. 69 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#67] от "peterpan.03":
  Това в никакъв случай не е свободен пазар,а преднамерено поддържан монопол от страна на комунистическото правителство на Герб

 70. 70 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Зхелязко
  Аз мога да си позволя да си пълня резервоара с квото си искам, ти като нямаш пари не си позволявай да ми запушваш улиците със стария си трабант. Никъде не е писано, че всеки идиот трябва да кара кола. Всъщност в българия данъците са ниски и всеки кара трошки а се жалва от бензина. В англия хора с такива коли не могат да си платят дори застраховката и се качват на трамвая. Тук хем иска да кара кола, хем да му е евтино. Даже селските пръчки казват, ако нямаш кола не си мъж. Ей за тва бензина трябва да е 5 лв. данъка 1000 мин. на година. За да спрат със скапаните трошки да пърпорят

 71. 71 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#39] от "Pavlik Morozov":
  "или ако перефразираме Левски "когато печелят, печелят само за себе си, а когато губят - губи цял народ"

  Хехе, това ме изкефи максимално! Браво! Съжалявам, че не мога да ти цъкна 10 плюса, цъкнах ти само един, но с голям кеф!

 72. 72 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И кво му е поддържано на монопола бе гамен нали омв вкарва дизел от "австрия" и ромпетрол дизел от румъния. Кво му е на монопола

 73. 73 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#70] от "peterpan.03" - единственият представител на руските интереси дотук

  "Ей за тва бензина трябва да е 5 лв. данъка 1000 мин. на година. За да спрат със скапаните трошки да пърпорят "

  Нещо подобно на това, което искаш, го има в Дания, обаче първо трябва да постигнем датския стандарт на живот и тогава може да мислиш за такива мерки. Пък и освен там, другаде в Европа не знам да го има.

  А хората карат трошки, защото благодарение на другарите комунисти като теб стандартът им е първи в ЕС, само че отзад напред. Когато изчезнат червено мислещите, ще се вдигне и стандартът и хората ще карат по-хубави коли.

 74. 74 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Необяснимо е как един "честен" пазарен играч толкова насериозно взема слугите. Първо икономическия слуга, но сега и синия маг Костов все едно са му политически опоненти.

  Как така ерепетата не реагираха нито един път така при този далеч по-тежък удар от страна на слугите и чрез медиите? Пропукват се и натиска трябва да продължи.

  Да продадат рафинерията на компания, която ще прави честен, легален и законен бизнес. Никой вече не зарежда в Лукойл и то просто защото е Лукойл. Нещо нежелано у нас.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 75. 75 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#70] от "peterpan.03":

  ... смешльо, аз каква кола карам не знам как разбра( при все че Трабанта си е супер), ама за простата ти селска тиква, колата е статус в живота. Опитах се да ти дам елементарен пример от икономиката, ама авно жестоко съм надценил количеството мозък в селската ти кратуна, за което искренно се извинявам...

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 76. 76 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  АЗ едно не разбирам как може пазарна компания да е виновна за каквото и да е. Нейната цел е да прави пари, Колкото повече толкова по-добре. това че народът е беден и немое си плати бензина, защо трябва да ги вълнува. Както виждате колите не са спрели да се движат и цената не пада. Значи има кой да купува. Кво толкова. Ако потреблението падне и цената ще падне, но не се получава. Къв е извода

 77. 77 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#63] от "Zhelyazkov":
  Статията е много разбираемо написана и недвусмислено показва в какъв национален предател се е превърнал,комунистическат отрепка бойко борисов

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Thunder From the Blue
  Thunder From the Blue
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#72] от "peterpan.03":

  Надменно, арогантно к.пеле!
  Цената на бензина удря навсякъде! Ако си мислиш че само шофьорлъка ти зависи от тази цена, то си прекалено ограничен индивид, на който мама и тате плащат другите сметки!
  Селските пръчки, сигурно след първата среща те преценяват, че леко си им под нивото, дори и за тях!
  Аре пали по нанадолнището...!!!

 80. 80 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Приятелю, нека ти кажа, че съм добре платен и чак се чудя що се разправям тук с лузър като теб. Ако Лукойл беше твой, на колко щеше да продаваш бензина?. На колкото може по-скъпо? Нали? Е къв е извода?

 81. 81 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#76] от "peterpan.03":

  Отначало ти се ядосах, сега вече ти се чудя, ти сериозно ли мислиш, това което пишеш. Проблемът не е в цените, проблемът е в крайно непрозрачното ценообразуване на Лукойл. Достатъчно примери бяха дадени. Замисли се как така само нашата петролна рафинерия работи вече втора година на загуба, а едни от най- печелившите компании в световен мащаб са петролните. И както казах, петролът не се зарежда само в моя Трабант, а на практика навсякъде, затова свалиси комунистическите очила и се опитай да погледнеш нещата реално. Щото петролът нито достигна 147$ през 2008, заради потребление, нито след това се срина до 35 $, заради същото, но това е съвсем друга тема...

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 82. 82 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 534 Весело

  ... жал ми е за този, дето ти плаща " високата" заплата...

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#55] от "diogen_1":
  Ето още малко от казаното от Костов (прочети го цялото):
  "...Това ни насочва към критиката, която отправихме към правителството, че отстъплението, договорките, скритите договорки с монополите са причината за това, което се случва. Защото ние го чухме Бойко Борисов как казва „аз съм му обещал да не го закачаме на този”. Нали? Ами да спре да обещава да не ги закача и да почне да ги закача, бих казал аз. Не може да не закачаме този, да не закачаме онзи и същевременно да се случва това, което се случва в страната..."
  Тук личи, че изказването е насочено срещу глупостите, които герберите правят. Те хем се представят за десни, хем не са направили нито една истински дясна реформа.
  Липсата на смелост в реформаторската политика на ГЕРБ е главната причина за сегашното състояние на страната ни....
  Прочети и тогава коментирай.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1174 Весело
 85. 85 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ах този Костов. С повод и без повод, за всичко е виновен. На АТАКА са им виновни циганите и турците, на БСП американския империализъм, на ДПС - българите, на РЗС и компанийка - Борисов, а на Борисов синьо-червената мъгла и матриала. А на всички взети заедно им пречи "вълната", или както те я наричат - Костов.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Ivki4
  Ivki4
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#72] от "peterpan.03":

  ОМВ внася само добавките от Австрия, горивата са от Нефтохим. Еко петролиум внася гръцки дизел само за бензиностанциите по българо-гръцката граница - останалото е от Нефтохим. Само Ромпетрол прави изключение внасяйки от рафинерията в Констанца, чиято суровина идва от Казахстан. Само че тази компания има малък пазарен дял в България. Следователно имаме господстващо положение на Лукойл.

 88. 88 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#83] от "Храбър":

  Защото ние го чухме Бойко Борисов как казва „аз съм му обещал да не го закачаме на този”. Нали? Ами да спре да обещава да не ги закача и да почне да ги закача, бих казал аз.

  А бе и после кво стана с лиценза на Мишо-Бирата като Бойко бил казал така?


  Смешник.

 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#60] от "rayo":
  Той Трайков много добре им го каза (този път той реши да бъде по-смел): "Ако са на загуба да продадат "Лукоил". Страната ще го закупи.
  Аз съм сигурен, че "Лукоил" правят монополно висока печалба. Много по-висока от нормалното за ЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#83] от "Храбър":

  виж сега аз много се учудих на това което каза Костов за цените, прочел съм всичко, обаче можеш да ми вярваш, както казва плевнелиев, те четат всичко и го обръщат както дявола евангелието, те няма да се вслушат в критиките, те търсят слабото място, а няколко пункта в изказването на костов и за икономист от неговия ранг, бяха доста слаби и те там се хванаха, това имах предвид, сам виждаш, това което казвам с дявола трябва много да се внимава, какво евангелие му се дава за четене, понеже той си го чете както си иска.

 91. 91
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:43 на 22/03/2011 от неговия автор.

 92. 92 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ето какво е казал Костов по темата, не е зле да се прочете внимателно, аз току-що го изчетох, благодаря на форумеца, който даде линка
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/2625

  Има ли друг така мащабно мислещ и убедителен политик? Има ли друг, който да направи анализ на такова ниво? Хем той нарочно използва по-достъпен език и стил, но такъв дълбок поглед върху ситуацията и такъв верен анализ е по силите на много малко хора, и на нито един политик освен него.

  Направо недоумявам от твърденията, че герберите може и да били такива и онакива, ама нямало кой друг.

  Няма кой друг ли?!

  Има, но за съжаление никой не е пророк в собственото си отечество.

  А по темата "Лукойл" всичко е ясно на всички. В никоя друга европейска страна, нито в Сев. Америка, няма монопол върху горивата от страна на една фирма. В Щатите има анти-монополно законодателство. А че работели на загуба е върхът на наглостта и цинизма.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на maybah
  maybah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Колкото и да ми е тъжно, от Лукойл са прави - те са частна компания, могат да си слагат абсолютно каквато си поискат цена и да не дават никому обяснения. Държавата е тая, дето, като иска горивата за производство и транспорт да са евтини, или връща на купувача акциза, или намалява ддс-то, или и двете, и не се оправдава с ЕС, защото във всички държави от ЕС плащаш едно на колонката, обаче съвсем друго, ако си транспортаджия, земеделец или производител. Всички ревете срещу лукойл, ама не лукойл ви е виновен, че работите за жълти стотинки, а вашият работодател!

 95. 95 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#86] от "peterpan.03":

  ... така почнахме да обиждаме, явно приключихме с мозъчната дейност. Все пак да обясня- в нормалния свят, към който се стремим, всички компании са длъжни да спазвата правила, тези които не спазват правилата се наричат престъпници. В Абсурдистан обаче, благодарение на Тикви като теб и премиерът- слънце с неговите приятели, съществуват компании като Лукойл. И пак те питам- Ти сериозно ли мислиш, това което пишеш?

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 96. 96 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#92] от "jakoshiba_mazki":

  Виде ли как добре се вписваш в темата!

  Класика!

 97. 97 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Евала МАЙБАХ,
  Ти разбираш пазарната икономика повече от костов и онзи невчесания му природен син.

 98. 98 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 534 Разстроено

  До коментар [#94] от "maybah":

  Това е другата страна на проблемът, обаче във всяка нормална държава, компании които държат над 40% от пазара, се регулират от анти- монополни органи, а не се защитават от разни Рапони- премиери...

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 99. 99 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Зелъазко
  КОЙ СВЯТ СПАЗВА ПРАВИЛАТА, ТОЯ ДЕТО ТОНИ БЛЕЪР ПРОДАВА МЕСТА В ПАРЛАМЕНТА. ТОЯ ДЕТО ПОЗВОЛИХА ИЗТОЧВАНЕТО НА ЕНРОН И 50 000 души останаха без пенсии . ТОЯ дето берлускони спи с 200 непълнолетни курви или оня дето малки унгарски преселник казва на маркоанците във франция че са нежелани

 100. 100 Профил на kef
  kef
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бате Бойко, я му направи едно показно Национално Бойко-тира-РИТА(не) на онзи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK