ИПИ: Слабата защита на собствеността в България задържа доходите ниски

България е на последно място в Европа по защита на интелектуалната собственост

България е на последно място в Европа по защита на интелектуалната собственостБългария е на 64-то място в света по защита на правото на собственост. Това показва петият годишен индекс "Право на собственост", който у нас се изготвя с помощта на Института за пазарна икономика (ИПИ) в партньорство с Алианс "Права на собственост", Вашингтон, и програмата Hernando de Soto Fellowship.


Страната ни е с общ резултат 5.3 точки от максималните 10. С равен резултат и на същата позиция са Турция, Тайланд, Мароко, Хърватия, Бразилия и Бенин. Изследването обхваща 129 държави.


Тази оценка поставя страната ни по-близо до страната с най-ниска защита на правото на собственост – Венецуела (3.4 т.), и по-далеч от първенците Финландия и Швеция (с по 8.5 точки), посочват от ИПИ.
Въпреки че в сравнение с 2010 година България пада с 5 места в класацията, резултатът й се подобрява с 0.1 точки. Като цяло за петте години, в които се издава индексът, защитата на правото на собственост у нас постоянно се подобрява, но напредъкът e изключително незадоволителен - от 4.9 точки през 2007 г. до 5.3 точки през 2011 година.


"С този темп едва ли може да се очаква бързо забогатяване на хората, да не говорим за по-бързо излизане от кризата. Изключително важно е да се отбележи, че ефективната защита на правото на собственост зависи изключително и само от българското правителство и провалът не може да се отнесе към външни фактори. В този смисъл ниските доходи у нас могат да бъдат обяснени в голяма степен с несигурността на гражданите и фирмите и липсата на защита, която държавата е призвана да осигурява", е коментарът на неправителствената организация.


Традиционно най-лошото представяне на България е при правната и политическа среда – точно 5 точки през 2011 година. Резултатът за групата правото на физическа собственост, в която България постигаше най-добрите си резултати в предишните години, през 2011 се понижава с 0.4 до 5.6 точки. Най-голямо понижение отбелязва под-индикаторът "достъп до заеми" - от 4.9 т. през 2010 до 4,1 т. през 2011 година, което е вследствие на негативните ефекти на световната икономическа и финансова криза.


В областта на защитата на правото на интелектуалната собственост България има доста силни, но и изключително слаби резултати. В тази група показатели се намира и най-високата оценка за България в областта на патентната защита (9.1 т.), както и най-слабата – пиратството на авторските права (3.3 т.), за което България е посочвана като първенец в Европа.


Финландия продължава да води класирането за пета поредна година, като този път дели първото място с Швеция с резултат от 8.5 от максималните 10 точки. След първенците на трето място се нарежда Сингапур с 8.3 точки, а на четвъртата позиция попадат Нова Зеландия, Норвегия, Люксембург и Швейцария с по 8.2 точки. На дъното на класацията е Венецуела с 3.4 точки, а с малко по-добър резултат са Зимбабве, Бурунди и Бангладеш. При тазгодишното класиране 129-те страни леко са повишили средния си резултат и той вече е 5.6 точки при 5.5 през миналата година, посочват още от ИПИ.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Може ли някой да ми преведе заглавието.

  п.п. Нещо не се получи с първото ми съобщение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Правителството е първия посегател върху частната собственост. А и крадливо-завистливото българско общество оскотяло от комунизма не помага.

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Благодаря ви! Поне следите постингите и реагирате веднага.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на dorostol
  dorostol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А ИПИ кога ще почнат да формулират проблеми на българското гражданско общество, а не на западните им донори?

 5. 5 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#4] от "dorostol":

  А как си представяш гражданско общество без надеждна защита на правото на собственост?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 6. 6 Профил на nero_
  nero_
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Не мисля че този индекс значава нещо. Какво общо има достъпът до заеми с правото на собственост? Акцентът върху интелектуалната собственост засяга много малко хора.

  Най-големият проблем е престъпността и неработещата съдебна система, и докато втория фактор може би е покрит донякъде, първият изобщо не присъства.

 7. 7 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Най-сетне, МНОГО са прави с тази статистика! Това създава усещане за потиснатост у младите хора. ОТЧАЯНИЕ да предприемат нещо. И бягат в чужбина. А оставащите, стават психо...
  Това всичко е искл. важно. Тук се живее с усещане за липса на реализация и лична перспектива. Защипвайте по-бързо НЕДОКАЗАНОТО имущество и вкарвайте престъпни баровци и политици в панделата, че измряхме бе, политициии!

 8. 8 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#6] от "nero_":

  От писанията ти личи, че си си объркал ника, не трябва да е "nero", a по ти отива "zero".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Разстроено

  Нещо нещата не са на ред. Бият ни шамари от всякъде. Монополите се смеят на правителството. А правителството строи магистрали по които ще се стига за 6 часа до Виена. Не разбирам .. подканят ни всички ли да се изнасяме вече!!!

 10. 10 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Абсолютно вярно е. У нас няма никаква защита на частната собственост, освен ако не си я организираш сам. И най-големият нарушител на това право е държавата. Не знам дали знаете, но всеки кьорав пожарникар примерно може по всяко време най-безцеремонно да влезе в имот на дадена фирма и под предлог, че проверява за "противопожарни уреди" или "дали случайно не съхранявате в офисчето си запалителни вещества", може да тършува и влиза където си поиска. Да не говорим за другите държавни институции, които си вършеят съвсем спокойно във частна фирмена собственост примерно и си влизат както и когато си поискат. Не че съм против държавен контрол и надзор някакъв но това понятие у нас вече е извратено и се преминават всякакви граници. Да не говорим за частните жилища и имоти - полицията не дава и пет пари, особено по селата е трагично положението.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 11. 11 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Собствеността на редовия българин,в никакъв случай не подлежи на защита,прпи наличието на такава пробита правоохранителна система.

 12. 12 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Освен цитираните дотук примери може да се посочи и тихият ужас в много български села, където държава не съществува, а вилнеят банди от крадци /знаем произхода къкъв е/, които грабят по ред на номерата всяка къща, всеки двор и всяка малка нива или градина, докато не остане уред, покъщнина, животно или готова растителна продукция.

  Така че и 64-то място ни много, трябва да сме след посочения Бенин, а не до него.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 13. 13 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Може да изглежда налудничаво, но много по-добре ще е, ако и у нас се въведе англо-саксонската система на съдебните заседатели. Не са ни толкова лоши законите, хармонизирани са в значителна степен с тези на европейските страни, но прилагането им е безобразно.
  В Англия и САЩ съдебните заседатели са най-обикновени хора, не са юристи и нищо не разбират от право. Те се произнасят дали обвиняемият е виновен или невинен. Те решават. Съдията следи за правилното протичане на процеса и накрая оформя присъдата, но не може да отмени решението на заседателите.

 14. 14 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "jakoshiba_mazki":
  Първо трябва да се проведе лустрация и в съдебната ни система,всички комунисти и доносници на ДС да бъдат почистени по най бързия начин,едва след това ще върви това което предлагаш

 15. 15 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  правото на собственост се защитава от съда и правните органи - не може делата да се точат с години - особено когато става въпрос за спорове по бизнес договори! Има нужда от опростена съдебна процедура и повече да се набляга на арбитраж за да се избегнат дългите съдебни спорове

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 16. 16 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#14] от "kitaec__":

  Станислав Димитров, бивш съдия от Конституционния съд: Липсата на лустрация имаше пагубни последствия за България.

  http://www.dnevnik.bg/intervju/2011/03/17/1060373_stanislav_dimitrov_bivsh_sudiia_ot_konstitucionniia/

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 17. 17 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 541 Гневно

  ами няма как да е иначе в БГ, като се има в предвид на какви изследвания се базира индекса, само първите критерии правна и политическа среда са способни да ни закопаят, като започнем с независима съдебна власт и контрол върху корупцията, като слезем на долу следва защита на правото на физическа собственост-така има, но само в законите, на практика се получава така, че хората нямат защита, колко от кражбите с взлом, обирите и други такива посегатества са действително разкрити и извършителите наказани за да можем да кажем, че това право ни е защитено. Имаш години, когато нямаше бългаско жилище, което да не беше ограбено. Да не говорим и за физическите посегателства върху личността. В обществото съществува трайното усещане, че законът на джунглата е този, който най-успешно битува в европейска българия.
  Достъп до заеми, там нещата не са еднозначни, дори и да имахме достъп до заеми, по голям от сега, все пак трябва да можем и да ги погасим, а за това трябва да имаме работа, та този индикатор по право трябва да бъде последван от индикатор като заетост. Най-голямото предизвикателство, което стои е да се развива икономиката на България в посока към високотехнологични производсвта и държавата там има какво да направи, нуждата от справянето с монополистите и картелите е също важен, кой да ни каже, че в българия енергетика е монополизирана и, че няма свободен пазар и хората са подложени на терор, защото от там се определят и цените на всички други стоки и услуги, кой трябва да ни го каже този факт за да го разберем, или е приятно и полезно за джоба на единични фактори да се правят на глухи.

  Интелигентен растеж означава изграждане на икономика, основаваща се на знания и иновации, както и стимулиране на високотехнологични производства, в които има и високо качество на човешкия ресурс и идват пари, това ще рече, конкурентни университети, пари за наука, защото ако нямаме технократи, кой ще иска да прави високитехнологии в БГ.
  Но с тия продавачи на дипломи дето се нар. университети, спасение не идва от никъде.

 18. 18 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Когато нещо лошо се случва у нас, винаги си задавам въпроса: кой има интерес от това, кого облагодетелства. Така например кражбите по домовете облагодетелстват: заложни къщи, СОТ, ДОТ и др., банките и трезорите и тези, които са призвани да се борят срещу това. С две думи-бивши и настоящи полицаи. Те държат и посочените по-горе къщи, охранителни системи и банки. Кой има интерес-освен посочените по-горе и политическата класа, защото освен спонсорства от такива фирми, ами ние докато се борим с проблемите и несгодите, не им пречим с организирани протести.

 19. 19 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#16] от "Okoto":
  Благодаря,тази статия наистина заслужава внимание,

 20. 20 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 488 Разстроено

  познавам хора, чийто земи бяха заграбени от странни фирми и обработвани години наред със знанието на кметове и общинари и без да се плаща нито стотинка... съдебните дела бяха потулени от определни съдии, а хората заплашвани. През моето място, което е наследство и стои празно по обясними причини, съседите прекараха асфалтов път. Преди това беше ползвано като бунище, за да не плащат за изхвърлянето на строителните отпадъци, а последния път като отидох там намерих положена тръба по дължина на целия парцел. На общината не и пука - сам платих за почистване и т.н., а със съседите няма оправия, защото само знаят да размахват пищови. Това е! Всеки се оправя сам и по-силните (да се разбира по-добре въоръжените и познаващи еди кой си министър или престъпен бос) издевателстват над нормалните хора, които се опитват да се движат по правилата, да спазват закона и да не изпадат в конфликти.

 21. 21 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "jakoshiba_mazki":

  законът е закон, когато са създадени предпоставки той да бъде спазван, иситната е, че българската правна система като такава е стъпила на френската и германските, много от законите ни са изключително близки до немските, понякога имам чувството, че някои текстове са дори буквално превеждани, да не кажа преписвани, това, че в германия функционират нещата, а при нас не, се дължи най-вече на факта, че в тези закони българският законодателно интересчийски гений от години си е направил такива вратички, че на практика те да не спазват или само частично, интереса клати феса както се казва, лобизъм е другата дума. Лобиските свердели са направили привидно демократичното ни законодателство на швейцарско сирене.

 22. 22 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 620 Разстроено

  Инвеститор купува земя с намерение да строи завод. Започва строежа и се появяват реституционни претенции. Корумпираният български съд постановява инвеститораът да плати голямо обещетение. Ето ви един от многобройните примери защо слабата защита на собствеността води до ниски доходи.

 23. 23 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В България всички са потърпевши: като се почне до бедните селяни редовно мародерствани от циганските банди, десетки хиляди изгубили апартаментите си чрез схеми за имотни измами и самата държава(т.е. обществото - пак ние!) чрез далавери за милиарди наречени "приватизация": БГА, Кремиковци, ЕРП-тата, БТК, Нефтохим, Софийска вода и хиляди други знайни и незнайни сделки.Единствените печеливши?Свързаните с бившата и настояща полит-номенклатура: мутри, олигарси,"инвеститори";, "бизнесмени" и пр.

  ZeroOne
 24. 24 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 488 Неутрално

  България защитаваше много добре собствеността на фирмите и гражданите, когато личната и държавната собственост бяха в хармония , през времето на социализма. Защото, не можеше да се краде в такива размери и нямаше собствени фирми на граждани , фондации и врътки за преливане и източване от държавната към личната ( с изключение на номенклатурата). После след 1989г. голяма част от номенклатурата се обзаведе набързо, с предприятия и заводи. Тарикатите , около нея, които даваха подкупи - също. Така си създадохме в 90% българските капиталисти , с много голямата си сегашна собственост. Да речем , че работливите и честни капиталисти са 10% от всичките. Сега музиката се поръчва именно от богатите. Тяхната собственост се охранява от охранители и от държавата. Кой пази обаче, собствеността на обикновените хора? Никой. Защото , когато се оплачеш за кражба в МВР - за дребни кражби не си мърдат пръста и след време прекратяват дознанията. Могат да те пребият и даже убиват по улиците , но полицаи не се виждат. Ако направиш забележка на някой , трябва да внимаваш какъв е? Ако, органите на реда обаче, са на местата си , а не се крият и липсват в конфликтните точки , всеки крадец и нарушител ще си свие перките. А иначе - защита на интелектуална собственост , правна и политическа среда и т.н., бележат подобрение. Важното обаче е , по-сигурно ли се живее сега в България? Отговорът за обикновения чичо , леля и децата им, от града и селото е: Не ! Преди 1989г. бе по сигурно , нямаше толкова много престъпления.

 25. 25 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "ekip":
  Прав си, колко много бивши полицаи, барети минаха от другата страна на барикадата.Но те поне са честни, много повече (полицаи, следователи, прокурори, съдии) официално си работят, но водят двойна игра в полза на престъпността: криминална и икономическа.Те са по-опасните и няма кой да ги озапти.Няма!

  ZeroOne
 26. 26 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#21] от "diogen_1":

  Подкрепям тезата Ви!В добавка бихказал,че когато свършат мандатите на шефовете от правната система,почти изцяло хора на комунистите,и дай Боже -бъдат заменени с по-почтени хора-тогава ще започнат да затварят вратичките и собствеността ще бъде защитена от закона.Сегурно съм наивник,но докато съдебната система не стане наистина независима-всичко ще става все по_зле в България!

 27. 27 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "ekip":
  Магистрален грабеж е невъзможно да бъде извършен,без полицаи които в момента са на работа.Най малкото,те имат информация о митниците,кой автомобил,за къде пътува,кога ще премине,кой и какво вози

 28. 28 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#24] от "miet":

  Само по :" Да речем , че работливите и честни капиталисти са 10% от всичките. " не съм съгласен! Смятам, че са ПОД 1% !

 29. 29 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#26] от "ром":

  Тъй като всичко се дирижира от комунистите, "затварянето на вратичките в законите" ще се осъществи само, когато приключат възможностите за присвояване на собственост, а това не се очертава на хоризонта...

 30. 30 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#29] от "Коки":

  Няма да посягат на собственост,когато има страх от закона.Ама закона го изпълняват все още сложените от комунистите съдии.
  Маргините-невинни,Трактора вчера на среща за решаване на въпроси на бедните,....Този цирк се играе от1917 година,близо сто години червените доят и ибът народите си...

 31. 31 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#28] от "Коки":
  Всичко е условно , приятелю ! Аз лично познавам двама. Единият го познавам още като съученик и състудент.Бяхме съквартиранти в общежитието.Беше сирак и всичко постигна с труда си , но уважава и държи на работниците и приятелите си.
  Другият познавам след като вече имаше бизнес , но винаги, на първо място за него , са работниците му и е готов да помага , също като първия ми приятел.
  Така че , може и да е много малък процента , но искаше ми се , да е по-голям!

 32. 32 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#13] от "jakoshiba_mazki":

  няма как да сработи в бг ,никой няма да защити съдебните заседатели от натиск от подсъдимият ,дори и в сащ имат проблеми ,където държавата и институциите работят ...ако се въведе англосаксонският модел последствията за правораздаването ще срив и ще ревем за сегашната...

 33. 33 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#21] от "diogen_1":

  Напълно съм съгласен. Обаче знаеш ли, мисля си понякога, че тъкмо тук е и проблемът. Възприели сме континенталната система, която е по-тромава, но Германия и Франция имат дълги традиции и морални добродетели, които не са изкривени от комунизъм, затова там съдиите са почтени хора, колкото и да е трудно за вярване от изкривеното съзнание на българина. Поради това, на което е свидетел, българинът си мисли, че всеки човек по света се продава, просто е въпрос на цена. Ама не е така. Представяш ли си, в Западна Европа и САЩ има и хора, които не се продават.
  Но се отплеснах. Англо-саксонската система дава на обикновени хора, необременени от юридически съмнения как се тълкува този или онзи увъртян член, да решат по нормалната, човешка логика, дали обвиняемият е виновен. Водени от общото си чувство за справедливост. И тогава съдът няма как да даде оправдателна присъда, ако заседателите кажат - гилти. Освен това там имат прецедентно право - ако за подобно деяние някой е бил осъден, няма как следващия да го оправдаят.

  Не че у нас не биха подкупили и съдебните заседатели, ама 12 човека все пак се подкупват по-трудно от един.

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "diogen_1":
  Констатацията Ви е вярна.

  До коментар [#33] от "jakoshiba_mazki":
  "Англо-саксонската система дава на обикновени хора, необременени от юридически съмнения как се тълкува този или онзи увъртян член, да решат по нормалната, човешка логика, дали обвиняемият е виновен. Водени от общото си чувство за справедливост. "
  А може би точно на обикновените хора не трябва да се дава в пълнота правото да решават по нормалната логика. 3/4 от колегите в нашия поток имаха "дар-слово", бяха изобретателни в защита на своята теза,много бързо успяваха да отграничат основните проблеми в една теза и да изградят своята...Мислите ли, че "обикновените хора" , които нямат такива дарби и подготовка, биха могли да бъдат сериозен противник за убеждаване? Съдията е друго- в много повече случаи веднага съумява да "пресече" възможността за манипулацията.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#33] от "jakoshiba_mazki":

  И сега, у нас, има съдебни заседатели - обикновени граждани. Известна ли ти е процедурата, по която ги предлагат? На мен не ми е известна сегашната, но наскоро става въпрос за избора им преди години - по Татово време, явно и тогава ги е имало. Тогава са били предлагани от ОФ-организацията и в синхрон с Партийната.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на murphy_68
  murphy_68
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз също пострадах по тази работа и продължават мъките ми да защитя имота си от мутрите във схема със корумпоирана община.Разбирам колко са прави хората от ИПИ и вашите коментари. До тука добре , а резолтат ще имали в крайна сметка или пак за наша тъкава ?

 37. 37 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  От наше село ще Ви кажем, че, ако доходите придобият нормални размери и защитата ще стане свястна. Проблемът е в доходите, и говедцата от ИПИ мноо добре го знаят /по-скоро техните донори, за говедцата се съмнявам, че могат да мислят/

 38. 38 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#33] от "jakoshiba_mazki":

  Прецедентно право има във всики правни системи в европа, то идва от римското право, а те всички се облягат на него. Съдебните ни заседатели се предлагат от общините и се назначават от съдилищата, които разполатат със списаци от такива хора. Тази дейност в българия е платена за разлика от други страни, като Швеция, в която тази дейност изключително почитна, там съдебните заседатели са позлват с иключително доверие.
  България още след освобождението се насочва към усвояването на демократичните правни правила от Германия и Франция, при Германия поради германската връзка на нашите постосвобожденски царе, а Франция е традиционно една от най-демократичните и гъвкави примери за правна система. Островната правна система е изключително консервативна, някои закони не са променяни от двеста години на сам. За нас тази система би усложнила нещата вместо да ги опрости.
  България има средностатистически погледнато едно от най-гъвкавите и демократични законодателства в ЕС, още повече, че законодателството ни е синхронизирано почти излцяло с европеското такова.
  Както казва един мой добър познат проблема е в детайлите, като се вгледаш отгоре изгежда добре, приземиш ли се почват проблемите. Най-големите проблеми са три.
  1.НПК, изостанал в развитието си от комунистическо време, разхвъляни текстове, неясни критерии и за наказание. Модерните престъпления не са ясно дефинирани за сметка на това намираме архаични престъпни деяния, които в съвременната дейстивтелност не би следвало да са криминализирани и да товарят допълнително системата.
  Излкючително целенасочено слаби места са престъпленията по служба, както даването на подкуп.
  Друг проблем административната отговорност на практика е обща, на обикновен език ,куче влачи, диря няма.
  2. Друг голям проблем е чувството за ненаказуемост от магистратите, и това идва от неефективната работа на колящия и бесещ по собсвено усмотрение и интерес ВСС, както и разбира се несмесняемостта на магистратите, която може да бъде оправдана, но не и за България. Липса разбираема дискусионна и обективна мотивация за назначения на магистрати. Липсва визия за развитие на системата, тоез действа се без план. Професионалната им подготовка буксува, те не са конкурентно способни, тъй като няма конкурента среда при избора им, нямат стимул да стават по добри казано на обикновен език.
  Реална публичност на проблемни личности и дела се придоби едва в последните години, след намесата на ЕС, който ясно заяви и дефинира проблемите, оттук липса на основната коректура ракцията на гражданското общество.
  Слаба работа на полиция и прокуратура, която се дължи и частично на мизерните условия при които тези хора работят, на тях делата им стоят в кашони. Дали умишлено или не, при таква организация на работа, слабо технологизирана, нека да познаем от пръв път, кой е по добър престъпниците, които разполагат с най-добра техника и възможности или родните разследващи органи и тук въпроса ми е кой има интерес от това състояние на нещата? Без думи.................
  3. Със своите решения напрактика съдилищата в българия създават усещането за ненаказуемост у хората и спомагат за тяхната увереност да преформулират тезата учи бабо за да не р аботиш, в сегашната, стани престъпник баба за да не работиш.
  И това е едно от най страшните неща, защото репресивната фукция на закона всъщност трябва да е в основата си превентивна, т.е. да се създава усещането, че всеки си получава заслуженото, въпросът ми у нас имаме ли такова усещане е излишен,
  съжалявам, че се отпреснах толкова

 39. 39 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 541 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK