Една година потребителите плащат несъществуващия ток от централата на AES

Американската компания също плаща неустойки, защото е забавила пускането й в действие


"Цените от нея няма да бъдат отчитани през следващия период, ако ситуацията остане същата"
Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР

Една година потребителите на електрическа енергия ще плащат цената на несъществуващия ток от централата на американската компания AES край Гълъбово (бившият ТЕЦ "Марица-изток 1"), показват данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


От юли 2010 г. до юли 2011 г. в енергийния микс на цената на "Националната електрическа компания" (НЕК) е включен делът на ТЕЦ "AES – Гълъбово", който трябваше да заработи от септември 2010 г., но досега това не се е случило, обясни председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Едновременно с това централата плаща неустойки на НЕК заради забавянето на пускането в действие на мощностите, съобщи наскоро икономическият министър Трайчо Трайков.
"Очевидно нещо не е направено в технологичен аспект, затова не сме издали разрешение за търговска експлоатация на централата. Цените от нея няма да бъдат отчитани през следващия период, ако ситуацията остане същата. Преоценка на вече платените суми ще бъде направена, след като НЕК ни даде информация колко от тока на AES е включен в микса на компанията", обясни Семерджиев.


И допълни, че регулаторът ще чака данни от НЕК. "Блоковете на централата не могат да работят в този режим, в който е проектирано, и не могат да постигнат 72 часа в пълен режим", каза Семерджиев. "Периодът не е дълъг и без това няма вариант да се самосезираме предварително, единият блок трябваше да влезе в сила в края на септември", каза още председателят на ДКЕВР.


Преди десетина дни икономическият министър Трайчо Трайков съобщи, че заради забавеното пускане ТЕЦ "AES – Гълъбово" плаща неустойки на НЕК. Министърът тогава не посочи конкретен размер на компенсацията, но уточни, че има сериозен проблем, който трябва да бъде решен от инвеститора и изпълнителя. Главен изпълнител на новата централа, смятана за най-голямата инвестиция у нас в размер на 1.3 млрд. евро, е френската компания "Алстом пауър".


"Засега ние не получаваме електроенергията, на която разчитахме, мините не получават натоварването, което са планирали. От другата страна на уравнението - не плащаме скъпата електроенергия на новата централа и получаваме неустойки", коментира тогава министър Трайков. Вчера обаче стана ясно, че все пак в сметките е калкулиран по-скъпият ток от централата. Строежът на централата край Гълъбово започна през юни 2006 г., като според първоначалния план пускът трябваше да бъде през есента на 2010 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK