ИПИ: АЕЦ "Белене" ще излезе двойно по-скъпа, отколкото твърди руската страна

ИПИ: АЕЦ "Белене" ще излезе двойно по-скъпа, отколкото твърди руската страна

© Институт по пазарна икономикаНад 11.5 млрд. евро или два пъти по-скъпо от първоначално обявеното, ще излезе строителството на АЕЦ "Белене", цената на един киловатчас електроенергия, произведена в централата ще е 14 евроцента или близо 3 пъти по-скъпа, а токът за крайните потребители  ще скочи с около 50 процента. Това сочи доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), представен днес в Народното събрание от директора му Красен Станчев и от лидера на СДС Мартин Димитров.


Според изчисленията така всяко средно семейство щяло да плати 4200 евро за изграждането на атомната централа, обявиха от ИПИ и СДС.


Смятаме, че "Белене" е троянският кон на Русия за превземане на българската енергетика чрез отпускане на кредити, които не могат да се върнат, а Българският енергиен холдинг става гарант, заяви Димитров. Той призова премиера Бойко Борисов  да не подписва никакви документи, свързани със строителството на атомната централа, преди да станат ясни новите изисквания за безопасност на ЕС.

В анализа на ИПИ към стойността на централата от 6.3 млрд евро, предлагана от руския инвеститор, са прибавени цена на застраховката, на инфраструктурата на площадката, на цех за преработка на отпадъците и временно хранилище, изграждането на постоянно хранилище, на 600 км далекопроводи, заместващи мощности и т.н.


Красен Станчев заяви, че пресметнатите суми дори са намалени от разходите на държави със сходни икономики и по думите му, ако в "Белене" се изгради в реални условия, цената за киловатчас оттам ще скочи до 16 евроцента. В сумата няма включени пари за ремонт и поддръжка, за гориво и печалбата. Според ИПИ така ще бъдат пожертвани останалите части на българската енергетика.


Преди дни министърът на икономиката Трайчо Трайков посочи, че "сигурната цена на централата е 3.997 млрд. евро и всяко евро над нея е въпрос на договаряне". Според руската "Атомстройекспорт" цената е 6.3 млрд. евро.ГЕРБ: Изчисленията са спекулативни
Изнесените числа са спекулативни и необосновани, заявиха малко по късно от ГЕРБ. Зам-председателят на парламентарната група Валентин Николов подчерта, че според подписания меморандум с руската страна цената на централата не може да нахдхвърля 6.28 млрд. евро, а за инфраструктурата пък е предвидено НЕК да изразходва максимум 800 млн. евро. "Това са сумите, които не могат да бъдат надскачани, другото са спекулации, заяви Николов. Както преди дни посочи и премиерът Бойко Борисов,  така и днес Николов повтори, че нито лев от бюджета няма да бъде даден за строителството, няма да бъдат поемани държавни гаранции за заемите, които ще бъдат взимани за изграждането на централата. Те ще бъдат изплатени чрез цената на тока, подчерта Николов и прогнозира, че централата ще се изплати за около 10 години. От ГЕРБ изпазиха увереност, че за всяка централа, която произвежда евтин ток, ще има външни пазари, например в Турция и Гърция. "В дългосрочен план нашите деца ще ни благодарят, токът от атомните централи е
най-евтиният, заяви Николов.

Коментари (416)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Неутрално

  http://ime.bg/var/images/NPS-Belene-Assesment.pdf

  Когато Самие Безаналлоговие или Гоце представят нещо подобно, тогава да агитират за проекта си.

 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Весело

  Ебаси изненадата

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Тези от института по политикономика като познават толкоз що непечелят джакпотите на тотото?

  Orda
 4. 4 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Весело

  Не може да бъде! Другаря КаПутин не може да лъже!

  Да разлая троловете!!
 5. 5 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Боклуците от Института за пазарна икономика са на всяка манджа мерудия, какво разбира Кр.Станчев от ядрена енергетика ??? Ама чичко Сорос иска да му се пропагандира политиката, иначе няма пари ...

 6. 6 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Да спрем енергийната мафия в България!Чрез провеждане на референдум!

 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Колко ще струва само хранилището за отработено гориво?Някой от петата колона да каже?

 8. 8 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 661 Весело

  Е ако са ви скъпи картофите - ходете си садете - то не може хем централа, хем без пари да ни излезе.

  http://5starhospitality.weebly.com/
 9. 9 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Не е никаква изненада. В света от над 300 построени АЕЦ само 5-6 са построени в предварително планираните срокове и на предварително планираната цена.

  Кирил Кирилов
 10. 10 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вече куцо и сакато взе да изнася доклади за Белене... Костов вчера се изживяваше като ядрен експерт и "предричаше" даже, днес Станчев си вре носа, където хич не му е мястото. Аман от експертни мнения!

 11. 11 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да вземат да предложат алтернатива - не бива да забравяме мсе пак кой подписа за "Мариците" фиксирана цена от 150 лв/мегават при използване на наши въглища и то ако не се лъжа също на договорена цена доста под пазарната. Да спрат обаче с глупостите за ветрогенераторите / над 200 лв/мегават/ или фотоволтаичните елементи /над 800 лв/мегават/. Все пак ако претендираш да си мащабно мислещ икономист /макар че М. Димитров е икономист колкото Дянков/ следва да предлагаш алтернативи. Иначе се превръщаш в обикновен "зелен" нихилист на принципа "не знам как е, ама съм сигурен че не е така". Малко по - отговорно по такива важни каузи, моля. А относно анализа искам да знам кои енергийни специалисти са участвали - на тази основа можем да съдим за достоверността му.

 12. 12 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  А да трупаш радиоактивни отпадъци е безплатно!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Айде, който ще строи, да се бърка и да плаща. По 4-5000 € на семейство. Кво му плащаш. Където са 3 млрд. €, там са и 11.5 млрд. €. Ама после ядрените отпадъци се закопават в населените места, в което живеят "акционерите", нали? Да няма неразбрали. Аз пари за атомни централи нямам в моя си бюджет.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Бойко, напъни се и разбери най-накрая една кратка и проста истина:
  "Н Я М А Б Е З П Л А Т Е Н О Б Я Д !"

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 15. 15 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Интересно е на каква цена ще можем да си внасяме ток /ако случайно не ни стигне/ през следващите 20г. Колко ще ни бъде дефицита от Квт/ч на год. Без тази сметка всякакви разговори за инвестиции ми изглеждат като манипулация в полза на енергийни лобита. В личен план на мен мощности не са ми нужни, вкл. и от АЕЦ и не желая някой да ме заробва с дългове, обяснявайки ми, че е за мое добро.

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Гневно

  До коментар [#1] от "Знам и Мога":

  Ето, за тази които искат да си дадат зор и попрочетат какво искат да ни надянат...

  Сеизмичен риск

  Площадките за изграждане на АЕЦ трябва да отговарят на много изисквания за безопасност. Поради това броят им е ограничен, особено в Европа и Северна Америка.
  Този тип риск е будил тревога винаги с началото на проектирането на АЕЦ „Белене” през 1984 г. През 1990 изследването на БАН прави извода, че „за площадка Белене сеизмичната заплаха е твърде висока, което налага отказ от изграждането на АЕЦ на нея”.8 През 2004 и 2005 г. Нетехническото Резюме на ОВОС и инвестиционното предложение за изграждане на АЕЦ „Белене” (изготвено под ръководството на Иван В. Иванов) е на правен противоположния извод.9 Това става на следните основания: историческите записи на огнището във Вранча (където липсват събития над 8-ма степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Кармик), по документация реакторите на „Белене” са предвидени за сеизмичност над тази, исторически проучвания на площадката (ключово от които е това на МАЕЕ от 1979 г.) и практически отказ от разглеждане на възможността за нов реактор на площадката на „Козлодуй”. Нови проучвания на място не са правени. През 2008 г. немската компания RWE Power, която разглежда участие си в изграждането на централата, поръчва на авторитетен немски институт да извърши анализи за сеизмичния риск на площадката на „Белене”. Докладът е готов към есента на 2009 г. Резултатите не са оповестени публично. Но веднага след това RWE Power обявява решението си да не участва в проекта. Посоченото основание е „неосигурено държавно финансиране”.
  Прегледът на изградените и проектираните АЕЦ на територията на ЕС показва, че няма нито една в зона с толкова висока сеизмичност като тази на „Белене”. Този факт е установен още през 1984 г. от БАН, проектирането и изборът на площадки досега не са се променили главно поради съображения за сигурност. Това е причина за оскъпяване на проекта. Особено в светлината на събитията във Фукушима.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Ха-ха-хааа!

  Преди десетина дни от ИПИ се бяха изцепили за 11 млн. лева.
  За да докарат тока от БеляНЕ до този на ветрогенераторите.

  Какво го увъртате?
  "Росатом" си написа в "отвореното писмо" точно и ясно - 6,3 млрд. евро за 51% от централата. Те знаят за какво говорят.
  Сами си сметнете колко е 100%.
  И че ще се изплати за 20 години.
  Само че чрез тока ще се изплати не 51%, а цялата. Всичките 12 млрд. евро.

  Сами си сметнете колко излиза тока само от изплащане на такава безумна "инвестиция".
  Гориво, режийни, фон за извеждане от експлоатация, гаранционе фонд - те са башка...

 18. 18 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":

  Аз също. Да си я плащат Първанката, Станишката и Тиквата.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 19. 19 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 534 Неутрално

  АКО ИМАХМЕ ДЪРЖАВНИЦИ НА МЯСТО ,ЩЯХМЕ ДА ОТВОРИМ 3 И 4 ти , и празните ПРИКАЗКИ ПРИКЛЮЧВАХА. НОООО.?????????
  НЯМА МЪЖЕ ВЕЧЕ ..!!!!!!!!!!!
  БОЖЕ ,АКО СЕ НАЛОЖИ ДА ВОЮВАМЕ ,КЪДЕ ЛИ
  ЩЯХМЕ ДА ГИ НАМЕРИМ.!!!!!!?????
  ЩЯХА ДА СЕ СКРИЯТ В МИШИ ДУПКИ ,НЕЩАСТНИЦИТЕ.!!!

  СВОБОДЕН
 20. 20 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И аз нямам бюджет за БелЯне!
  Пари давам само за енергийна ефективност!По-евтино и по-чисто е!И по-доходно!

 21. 21 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "Емо":

  Нее, схемата е ние плащаме, а "Първанката, Станишката и Тиквата" + Р. Овч. + още много хора, фирми и фирмета, на които не сме и чували имената, продават, печелят и си оправят своя живот и този на наследниците си. Както казах в началото ние имаме единствено привилегията да платим за този им кеф. Ако допуснем това да се случи.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 22. 22 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Гневно

  Интересно че всички пл*вачи не представят НИКАКВИ доводи за да оборят ФАКТИТЕ които са представени в доклада на ИПИ.

  Явно много искат да папат от трохичките които се очаква да паднат от трапезата на "големците"...
  Пусто продажници винаги 6те се намерат...

  Гуце (комуноид и откровен рубладжия) и Помпиерът (чийто червен дирник започва да лъ6ти все по-явно напоследък) са на път да "спретнат" едно национално предателство, което ОСВЕН това че ни поставя в О6ТЕ ПО-ГОЛЯМА зависимост за енергоизточници от Россия (в доказателство за тезата за Троянския кон), загробва БГ финансово за поколения наред.
  Да не говорим за ОПАСНОСТИТЕ от това че БеляНе е в земетръсна зона!
  Само в ЕС ми е надеждата да спре това безумие! "Управлява6тите" се оказаха неспособни, некадърни или откровенно платени!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Г-н Николов, какъв пазар е Турция, като и там в момента изграждат атомни мощности? Да не се окажем с много ток, който няма къде да продаваме, при това на висока цена и да се чудим и със заеми, и със сеизмична активност (по примера на "Фукушима", въпреки разликата в технологиите, който ми каже, че има 100 % безопасна откъм инциденти АЕЦ - моля, заслужава Нобелова награда за физика).

 24. 24 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#22] от "B52":

  Как е по-правилно-БелЯне или БеляНе?

 25. 25 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  И да не забравяме, че след като българската икономика и данъкоплатци платят тези 11 млрд. евро после всички потребители ще плащат тока от тази централа на цена сравнима с тази на вятърните централи.

  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/03/18/1061891_ipi_tokut_ot_belene_shte_struva_kolkoto_proizvedeniiat/

  Печели мафията и руснаците, губят българската икономика, българските данъкоплатци и всички потребители в България.

  Кирил Кирилов
 26. 26 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Бойко Борисов е поставен много натясно,неговия господар Валентин Златев ще му удари теслата ,ако не испълни това което му разпореди.Чест прави на Мартин Димитров,че единствен от всички политици от опозицията,пряко се противопоставя на руските мутри,което вече го направи и министър Трайков

 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#23] от "Читател":

  Точно така ще стане!
  Държавата България ще бъде задължена да изкупува тока от БелЯне на фиксирани високи цени!Руснаците ще си осигурят печалбата!

  А на кого и са колко ще го продава тока държавата България си е нейна грижа!

  Ама заемът ще го плащаме ние!

  А комшиите ще купуват по-евтин ток от нас!

 28. 28 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Защо никой от политиците не иска да ни каже на висок глас,че румъния ни предлага по евтин ток

 29. 29 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 747 Весело

  Очаквам в скоро време светлия образ на М.Димитров да се появи върху чувал с кюмюр,или нова марка газени лампи.
  Горивото за газените лампи ще се рекламира от Великия Ръководител.
  Това ни очаква без нов АЕЦ.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 30. 30 Профил на боско
  боско
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравствуйте, братушки

 31. 31 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Защо се вдига шум до бога ,че ако не построим Белене няма да имаме ток? Та ние и сега не изразходваме всичкия произведен в Бг ток! Новите мощности ще са главно за износ! И да познаем от три пъти кой печели от този износ и кой плаща за да се осъществи той.
  Да не говорим, че веднъж започне ли изграждането, най-вероятно цената ще се повиши още повече, а никой вече няма да посмее да каже "не", за да не се изгубят направените до този момент инвестиции. Както става и в този момент - вече ни шантажират, че ако не се съгласим със строителството ще загубим 1 милиард.
  Ако тези милиарди, предвидени за Белене , се инвестират в енергийна ефективност, ще спечелят обаче всички, и на обикновениет хора ще им стане по-топло и по-светло. Защо не се направи един анализ на тази алтернатива?

 32. 32 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Аз не виждам никакъв проблем и да си внасяме ток след 10 години, ако трябва. Освен това почти съм сигурен, че ако ги инвестираме тея 14 млрд. лв в енергийна ефективност (топлоизолация, инвестиции в електропреносната система и стимули за останалата индустрия), както и дори на сегашните цени във възобновяеми източници на енергия, то ще имаме задоволено търсене на електричество и то на много по-малък екологичен, а и външно-политически риск. А това, че сме щели да изнасяме електричество за Сърбия и не знам-си още кого и да се нахраним от това като нация е глупаво защото, който е закъснял да се електрифицира вече горе-долу го прави.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 33. 33 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#31] от "heliana":

  Енергоспестяването е по-евтино,по-чисто и по-доходно от екстензивното строене на нови мощности!

  Но има ,хахаха,един основен недостатък:

  Не е руско!

 34. 34 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Любопитно е, че обикновено като алтернатива на ядрената енергетика се разглежда използването на ВЕИ.

  Всъщност истинската алтернатива е между атомните и въглищните централи (по много причини - заради цените на електроенергията, за това, че те произвеждат базова електроенергия и др.)

  Това много ясно си личи например в Швеция. Там има и голям дял на ВЕИ (в 2020 г. трябва да достигне 49% от крайното енергопотребление), и голям дял на атомната енергетика.

  В същото време за фосилните горива (въглища, нефтопродукти и природен газ) се предвижда нулев дял (което може би само Швеция би могла да постигне в близко бъдеще).

  Ако се върнем на положението у нас - има много неизяснени фактори, за да могат бъдещите енергийни цени да се прогнозират по безспорен начин. Един такъв фактор е например колко и кога ще поскъпне електроенергията от въглищните ТЕЦ заради квотите за емисии на СО2.

 35. 35 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Ако стане тежка авария в Белене нито централата, нито всички активи на НЕК ще бъдат достатъчни да платят щетите!
  А Белене е разломна зона. И е само въпрос на време кога ще има силно земетресение. Ако Белене се проектира за 7-ма степен по Рихтер, то пак е въпрос на време да се случи 9-та степен по Рихер. След което повече от една държава ще бъдат затрити!
  Заслужава ли си? Заради лакомията на едното ядрено лоби? Заради комисионните и консултантските хонорари?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#5] от "_dan_":

  Дали можем да правим разлика между ядрена енергетика и икономическа целесъобразност?

  А и звучи странно някой да обвинява Сорос, че иска пари от най-бедната държава в ЕС, която е разпокъсана от олигарси - руски васали: http://mapto-on.blogspot.com/2011/03/too-big-to-fail.html

  Да, Сорос има достатъчно ум в главата да се насочи към по-доходни пазари. Това си личи и от факта, че въпреки че беше от първите, които инвестираха в ИТ сектора в България, бързо-бързо се изтеглиха от местните геополитически рискове.
  http://www.eunet.bg/bgnews/show_story.html?issue=36136174&media=10190876&class=14962090&story=89200088

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 37. 37 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#31] от "heliana":


  До коментар [#32] от "KO3LE":

  Не само енергийна ефективност, има и други алтернативи. В България има все още много неразработени водни ресурси. На много по-ниски цени можем да изградим ВЕЦ-цове които са много по-евтини, по-безопасни и произвеждат по-евтин ток.

  Кирил Кирилов
 38. 38 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело  ХАЙДЕ РЕФЕРЕНДУМ де .... !!??

  Гоце Ушанков - Хитрата Сврака > с двата крака.

  - Ало Червената Мутра - хайде да референдуваме ... ааа ... ??!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 39. 39 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 114 Неутрално

  kitaec__
  Защо никой от политиците не иска да ни каже на висок глас,че румъния ни предлага по евтин ток
  -----------
  Да бе, АЕЦ "Черна вода" до Враня е най-безопасната канадска АЕЦ в Европа, поради факта, че е единствена, другите германците не разрешиха да ги пуснат.

 40. 40 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Нека руската страна фиксира цена на тока за крайния потребител за 40 г. след влизане на централата в експлоатация, да няма финансиране от България и тогава пак не е сигурно, че ще е изгодно, просто защото Белене е земетръсна зона.

  Друг вариант е всеки чиновник, който подписва тази сделка да трябва да плати 10% от стойността, с която ще се повиши цената в крайна сметка от собствения си джоб (ако не може - роднините до девето коляно). Да видим дали тогава ще говорят толкова уверено.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 41. 41 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До 10 и 11
  Ядрената централа не е самоцел, за да избиваме комплекси!Костов и М. Димитров са точно експертите! Не е необходимо да си ядрен специалист, за да изчислиш икономическия ефект за един проект. Ядрените специалисти са физици, инженери, но не и икономисти и счетоводители.

 42. 42 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Кирил Кирилов
  България има все още много неразработени водни ресурси. На много по-ниски цени можем да изградим ВЕЦ-цове които са много по-евтини, по-безопасни и произвеждат по-евтин ток.
  ----------
  Не се излагай, ние сме едни от най бедните на води в света, даже и арабите ни бият по това.

 43. 43 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Освен това в момента България изнася ток на цени по-ниски от вътрешните цени, т.е, вътрешното потребление субсидира експорта.
  Вярно, това са сложни термини за Боко и компания, и за радетелите на енергийния център!

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#23] от "Читател":

  Не само че Турция си строи енергийни мощности, но апологетите на "енергийния център на Балканите" не са си направили труда да прочетат и Енергийната стратегия 2020.
  Където черно на бяло е записано ... спад на брутното и крайното енергийно потребление през 2020 г. (съответно -17.3 % и -6.5%) спрямо прогнозното равнище за 2010 г.
  http://bg.time.mk/read/52536299a8/2f9442b595/index.html

  Т.е. не само, че външният пазар се смалява, но и вътрешният очакват да се свие.

 45. 45 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално
 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#33] от "faeton":

  Не само проблемът, че не е руско.

  Огромният недостатък на подобряването на енергийната ефективност е, че всичките пари не са в една кошница.
  И не се контролират на тъмно и само от няколко субекта.

 47. 47 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#31] от "heliana":

  То се знае кой ще печели от износ. Тези които печелят и в момента. Като др. Георги Кадиев например. Той е виден борец за социална справедливост. Бургазлия, но иначе е червен столичен общински съветник. Даже се кандидатира за кмет на София от БСП на последните кметски избори. Иначе жена му (жена му, да не помислиш, че самият той!) има фирма за износ на електроенергия. Просто НЕК, когато изнася за Турция, не фактурира директно на туците, а на Кадиевата другарка в живота. Тя си начислява печалба и префактурира на турците. Ето така се правят милиони с един компютър и една счетоводителка. Но трябва да си от посветените другари. А тъпият им електорат (обилно представен и тук, в иначе десния форум на "Дневник" междувременно псува американския империализъм.

 48. 48 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До kitaec__

  Защо никой от политиците не иска да ни каже на висок глас,че румъния ни предлага по евтин ток

  За теб верно ли това е по-добър вариант? Ми супер, аре да пълним гушите на румънците и после, ако при тях стане авария (нали това е най-честия аргумент срещу Белене) да си го отнесем и ние... Мн умно!

 49. 49 Профил на hehe
  hehe
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Няма значение кой го казва.
  Крайната сметка няма да е под 12 милиарда евро. И то сега!
  Който си мисли нещо друго е наивник.
  Докато се построи, спокойно ще набъбне и до 15.

  А някой замисля ли се, след като самъй лучший в мире завърши своята работа, генерирайки милиарден корупционен поток, че ще дойде ред на френските и немски компании, ведно с техните политици, които ще трябва "да успокояват" западното обществено мнение относно безопасността на тази централа? Колко милиарда ще ни струва това успокоение и ще направи ли кВч по евтин?

  БеляНЕ е вредна за българската икономика, за българския обществено-политически живот, за просперитета ни и за бъдещето, и здравето на нашите деца. Последствията от това ще теглим ние, децата ни и (недай си боже) бъдещите поколения. Който не го е разбрал или е със закърнял "сив мускул" или има пряка полза от това.

 50. 50 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  ŞIBAN ЦАР > ŞIBANА АЕЦ >
  ŞIBANА БСП-Мафия

  Мариотски "проект" за точене до дупка.
  + ПРОКЪЛНАТО място
  = зловещи последствия !!!

  Нищо добро не ни чака !!!

  РЕФЕРЕНДУМ за АЕЦ Белене !!!!!
  ...... проект, цена, анализ, гаранции ... и гласуваме.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 51. 51 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1420 Любопитно

  До коментар [#29] от "Белия Негър":

  А може в случай на ядрена авария да разлепим образа на Серго и Гице на плакати ? Отдолу да пише "търси се"

  15.02.1989 - 07.02.2018
 52. 52 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#46] от "xm...":

  ... освен това осигурява местни работни места, съответно повишаване на местните доходи на някакви си хорица, а не на Големите Мъже Които Правят Историята.

 53. 53 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А, да не забравяме, че цената 4-5000 € на семейство се смята на база всички населяващи България, но сред тях има поне един милион души, които никога не са плащали нито една сметка или данък през живота си, независимо за какво. Има поне още един милион, които едва събират пари за хляб. Така че крайната сума е съвсем друга, доста по-висока и в крайна сметка непосилна за тези, които в България минават за средна класа. Роби на руснаците, това ще бъдем, ако енергийната мафия реши да вдига това безумие.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 54. 54 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#48] от "pollyj":

  Ами нали искате да строите Белене, за да изнасяте ток? В Румъния и не само там. Какво, румънците да не са по-прости от нас, да ни купуват тока и ако гръмне Белене да ги отрови?
  Противоречиш си, скъпа.

 55. 55 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Американският научен институт Rocky Mountain Institute е стигнал до подобни изводи за ядрената енергия като ИПИ, тя вече (за разлика от преди 20 г.) е скъпа рискова и нерентабилна. Затова от 20 г. частните инвеститори почнаха да я отбягват. На който му се чете ето линкове:

  http://www.rmi.org/rmi/Library/E09-01_NuclearPowerClimateFixOrFolly

  http://www.rmi.org/rmi/Library/E08-01_NuclearIllusion

  Кирил Кирилов
 56. 56 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ужас !! Тази централа ще я плащаме всички и ще обеднеем в следствие на това. Тока ще е скъп и Русия ще ние хванала за гушите. Това е новото робство. А кой ще ни спаси? Дали Боко? Дано не подписва нищо с тая долна Руска мафия. Ако подпише, това ще е поредната национална катастрова, която лесно е можела да бъде избегната, но ншкой продажник е взел пари и ни е продал всички за роби...

 57. 57 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  АКО КОСТОВ ГО СТРОИ МОЖЕ И ТРОЙНО ДА ИЗЛЕЗЕ. Иначе Красен да си гледа ТЕЦ-овете и да не се занимава с неща от които очевидно не разбира. ИПИ колко АЕЦА е построило та дава наклон..

 58. 58 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А и атомни централи в държави със скапано образование и здравеопазване се строяха и се строят единствено в тоталитарни държави като СССР, Китай и Северна Корея. България има несъизмеримо по-важни нужди, ако изобщо искаме да съществуваме, отколкото руската атомна тенджера.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 59. 59 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "g_t":

  Първо не си противореча, а мисълта ми е, че по-добре ние да го изнасяме отколкото те. Не си схванал какво искам да кажа, скъпи.

 60. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "_dan_":

  А ти какво разбираш от ядрена енергетика и финансирането и.

  Щото гледам критикуваш, ама май акъл за 5ст. нямаш.

 61. 61 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Защо не пуснат акции за БЕЛЕНЕ на борсата и всички , които смятат централата за печеливша да си купят и да печелят.

 62. 62 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  в момента управляваме централа като беляне ,в козлудуй са 2 000 мегавата,нека счетоводител на козлодуй да каже дали централата може да връща кредит за 3 милиарда евро с лихвите,а какво остава за 11 милиарда ...

 63. 63 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#3] от "Orda":

  Егати неземния цървул си - не е истина...

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 64. 64 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Като се има навпредвид, че собственика на "Дневник" - Прокопиев е крупен инвеститор в един куп ВЕИ проекти и т.н., започва да става ясно защо всеки ден в този сайт взеха да излизат статии и доклади заклеймяващи ядрената енергетика.,.....абсолютен конфликт на интереси - собствена медия обслужваща собствените интреси....

 65. 65 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 921 Гневно

  До коментар [#35] от "~":

  Когато става дума за хора оперирани от съвест, морал, чест и достойнство всичко си заслужава!!! Да им е$а майката нещастна!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 66. 66 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#5] от "_dan_":

  а кво разбира Първанов от енергетика?

  РЕФОРМИ !
 67. 67 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 496 Весело

  Я,колко много и ТУК любители на *руската научно-техническа литература*?!?Само да им припомня един факт от близкото минало:в Пловдив,край вече бившия завод *Устрем*/префасонирания завод за сглобяване на Рено 8,Рено 10 и рено Алпин/,беше издигнато до груб строеж хале за производство на 300000/!!!/ двигателя за *ЗАЗ* от бодри строители - виетнамци!Какъв устрем,какво *държавническо мислене*,а,другари червени сополи?!?Представете си сега една редица от *Запорожци* - железен мост за пренос на комунистическата идея от тук до края на вселената и дано получите душевен оргазъм!Може би искате да направим това с АЕЦ до АЕЦ?!?

 68. 68 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1180 Весело

  Извън доводите що ни е нас този "златен"гадеж,ето тема за размисъл за СУПЕРкачествените и най-паче "безопасни"водкаджииски производства,комбинирани и със съответния"блестящ"персонал/нали не мислите,четам ще работят японци/:" Главното следствено управление към Следствения комитет на Руската федерация завърши разследването на наказателното дело за аварията на 17 август 2009 г. в Саяно-Шушенската ВЕЦ, при която загинаха 75 човека, съобщи говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин. "В близко време материалите от следствието ще бъдат предоставени на потърпевшите и техните представители", посочи Маркин. Той уточни, че са повдигнати обвинения срещу 7 работници в централата за нарушаване на правилата в техниката на безопасност и охрана на труда, извършени от длъжностно лице и довели до смъртта на повече от двама души. /Интерфакс

 69. 69 Профил на Софийски Шоп
  Софийски Шоп
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще излезе двойно за да може да се краде повече много ясно, за пореден път опит да се сложи ръка и на този проект. Атомната енергетика винаги е била и ще бъде най-рентабилна за експлоатация. Да рискове има, но когато всичко е обезопасено и няма опасност от земетресения то това е златна възможност.

  Софийски Шоп
 70. 70 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#61] от "Рол":

  Супер предложение, аз съм ЗА! Нека Белене се финансира от частни инвеститори, а не от държавата, т.е. всички нас, без да ни питат иска ме ли или не. И да започнат да я строят, след като наберат нужния капитал. Преди това да изчислят пълната цена - за строеж, експлоатация, печалба и съхраняване на отпадъците за няколко стотин години. А най-големите радетели за построяването и да инвестират първи.

 71. 71 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 921 Любопитно

  До коментар [#64] от "VellEll":

  Дори и така да е, забранено ли е някъде !? Не мисля !? Като си е негов вестника може да си пуска каквото си иска!!! Купи си и ти един вестник и пускай материали там, които са проАЕЦ настроени!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 72. 72 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Имам една новина за хората на заплата при Уорлик,
  АЕЦ Белене ще се строи,
  Токът от тецовете Марица 1 и 3 е далеч по-скъп. Това е! И Вместо Красен Станчев да коментира това се впуснал да обяснява колко струва АЕЦ

 73. 73 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Преди дни министърът на икономиката Трайчо Трайков посочи, че "сигурната цена на централата е 3.997 млрд. евро и всяко евро над нея е въпрос на договаряне". Според руската "Атомстройекспорт" цената е 6.3 млрд. евро."

  аре да спрат да се разправят като на женския пазар!

  Трайков да експортне и сканира всички документи в ПДФ формат и да ги качи на един сайт:
  www.belene-ne-ne-ne.bg

  и ще се запознаем с материала
  и да видим какви са цените, какви са условията, какви са техническите и бизнес изисквания, каква ще е услугата и т.н. и т.н.

  протоколи от срещи и решения, за да се знае какво сме искали и какво сме получили и защо едните казват 4 млрд. а сибирските боклуци си държат на тяхното 6.3 млрд.? каква им е офертата и при какви условия?!?

  нито стотинка повече няма да получат тези съвеЦки свинки!

  РЕФОРМИ !
 74. 74 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#72] от "peterpan.03":

  аз пък имам една новина за всички на запата при Путинч.

  белене няма да се строи.
  ние плащаме парите и ние казваме - НЕ.

  ти наясно ли си това?

  РЕФОРМИ !
 75. 75 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Простотия! Толкова тъпи коментари на едно място не бях чел скоро.. Ами недейте да строите нищо..Чакайте всичко да му изтече срокът на експлоатация и се връщайте във феодализма...Толкова ли не може да схванете, че времето на евтиният внос свърши, евтиният нефт и природен газ също! Внасяйте китайски потници, германска техника, японски коли, американски компютри и очаквайте нещата да се оправят.. Ама с какво ще ги плащате, като ще трябва преди това да си внесете и платите прескъпо и за тока???Тъпо, по-тъпо..коментарите в Дневник.. България без инвестиции се превръща в треторазрядна държава, не го ли разбирате това?? ..Обречена на мизерия завинаги!!! Скоро ще завиждаме и на Зимбабве...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 76. 76 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#74] от "Rage Against":

  Аз пък искам да се строи !! И аз плащам пари и по логиката на мушмурока CIA Germany - няма нужда от референдум защото нарова е избрал Б.Борисов и той може да си прави каквото си иска

 77. 77 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Голяма дискусия , аз за малко да се включа и виждам, че е по поръчка на Пасторчето и Гаргамелчо!!

  Тея двамата като кажат "Добър ден" и търся да видя дали слънцето е изгряло!! Търчат и лъжат като цигани!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 78. 78 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#76] от "VellEll":

  .... избрал Б.Борисов и той може да си прави каквото си иска!

  Това е готиното на демокрацията, избори еднаж на четири години, между тях всеки прави квото си иска!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 79. 79 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#76] от "VellEll":

  без да ме питаш мен можеш да си построиш една кочина в твоя двор.

  но ако ще се строи АЕЦ ти трябва и моето мнение. ако не си наясно с правилата в една демократична държава, можеш да отиваш обратно във феодализма в СъвеЦкия Съюз. МАРШ !

  в страна от ЕС се следват правила!

  аз идвам ли в твоята къща да си правя барбекю? или да копая дупка за тоалетна на двора?

  РЕФОРМИ !
 80. 80 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#75] от "ostin22":

  бла-бла-бла,

  само лозунги, заплахи и глупости по стар комунистически стил.

  ти ми кажи колко ще струва АЕЦ, колко ще струва киловатчас от нея и т.н.

  а до тогава яж ла*на и марш в Сибир!

  РЕФОРМИ !
 81. 81 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 488 Неутрално

  и тия цървули станаха експерти по ядрена енергетика , и затвърждават мнението ми , че АЕЦ Белене трябва да се строи

 82. 82 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#80] от "Rage Against":

  Бла бла бла..

  приказки в типичен седерастки стил..

  А я ти ми кажи колко ще струва киловатчас без българска АЕЦ ...

  А дотогава, а и след това ти си знаеш.... менюто

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 83. 83 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Няма Белене, няма плюскане за червените мутанти. Ще умрете от глад в кофите, където ви е мястото

  Обичам да грухтя и плюскам.
 84. 84 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Весело

  Само като видиш кой (Мартинчо Димитров ) участва и трябва да е ясно вече "обективноста" на тази оценка !!!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#79] от "Rage Against":

  И защо да ми трябва точно пък твоето мнение бе лъолъо ? Твоето мнение го кажи на сбирките на сектата с теменужките в Драгалевци

 87. 87 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#84] от "USSR":

  и само като видиш кой е от другата страна на барикадата -
  Овчаров, Първанов и Росатом и ти е ясно, че съветите искат да те прецакат за половин век напред!

  РЕФОРМИ !
 88. 88 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#75] от "ostin22":точно казано , пък и нетрябва много акъл за да го разбереш , но в тоя форум на дневник се подвизават в по-голямата си част сякаш само скопени мозъци и мунчовци

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#88] от "liolio":

  ходи живей в Русия при евтините енергийни източници!

  РЕФОРМИ !
 91. 91 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#85] от "Rage Against":

  ..Едно въпросче...като явно си без мозък и дори си го признаваш и не може дори да си представиш за какво говориш, не е ли по-лесно просто да не замърсяваш пространството с идиотските си простотии??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#91] от "ostin22":

  ще видиш какво ще ви се случи и на изборите и на референдум (ако има референдум за АЕЦ Б.)

  РЕФОРМИ !
 94. 94 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#93] от "Rage Against":

  Точно така..ще видим

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 95. 95 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#89] от "Rage Against":

  Седерастията не прощава дори на здрави момчета като теб!

  И като обиждаш на конвейр олекна ли ти? Не си избивай комплексите тук , а там където те тъпчат! Ферщанден?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 96. 96 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#59] от "pollyj":

  Много добре съм схванал, скъпа. Румънците не са по-тъпи от нас, за да разчитаме на тяхната тъпота и да строим Белене. Сега светна ли ти какво искам да ти кажа?

 97. 97 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#84] от "USSR":

  кво му има на Мартин Димитров?
  изгони ли оная ДеПеСе подлога, който се опитваше да съсипе СДС и Синята Коалиция преди изборите? да!
  много добре си се справя с управлението на СДС.

  изборите скоро ще покажат...

  РЕФОРМИ !
 98. 98 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Петър Иванов
  Весело


  Уважаемый тов. Колев,/екс Доколенко/
  Имам рационално предложение: Привържениците на строежа на "Белене" да посрещнат и плащането от 4200 евро на човек ,за останалите българи не съгласни със строежа на АЕЦ-Белене.Като се има предвид, че според премиера Борисов "нямало човек който да не иска строежа на Белене", за вас това няма да е материален проблем, а даже удоволствие.

  Благодаря предварително

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Какви избори бе, БСП и гоцевистите сте бита карта. И сами сте си виновни, щото от алчност уморихте от глад малоумния си електорат

  Обичам да грухтя и плюскам.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK