ИПИ: АЕЦ "Белене" ще излезе двойно по-скъпа, отколкото твърди руската страна

ИПИ: АЕЦ "Белене" ще излезе двойно по-скъпа, отколкото твърди руската страна

© Институт по пазарна икономикаНад 11.5 млрд. евро или два пъти по-скъпо от първоначално обявеното, ще излезе строителството на АЕЦ "Белене", цената на един киловатчас електроенергия, произведена в централата ще е 14 евроцента или близо 3 пъти по-скъпа, а токът за крайните потребители  ще скочи с около 50 процента. Това сочи доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), представен днес в Народното събрание от директора му Красен Станчев и от лидера на СДС Мартин Димитров.


Според изчисленията така всяко средно семейство щяло да плати 4200 евро за изграждането на атомната централа, обявиха от ИПИ и СДС.


Смятаме, че "Белене" е троянският кон на Русия за превземане на българската енергетика чрез отпускане на кредити, които не могат да се върнат, а Българският енергиен холдинг става гарант, заяви Димитров. Той призова премиера Бойко Борисов  да не подписва никакви документи, свързани със строителството на атомната централа, преди да станат ясни новите изисквания за безопасност на ЕС.

В анализа на ИПИ към стойността на централата от 6.3 млрд евро, предлагана от руския инвеститор, са прибавени цена на застраховката, на инфраструктурата на площадката, на цех за преработка на отпадъците и временно хранилище, изграждането на постоянно хранилище, на 600 км далекопроводи, заместващи мощности и т.н.


Красен Станчев заяви, че пресметнатите суми дори са намалени от разходите на държави със сходни икономики и по думите му, ако в "Белене" се изгради в реални условия, цената за киловатчас оттам ще скочи до 16 евроцента. В сумата няма включени пари за ремонт и поддръжка, за гориво и печалбата. Според ИПИ така ще бъдат пожертвани останалите части на българската енергетика.


Преди дни министърът на икономиката Трайчо Трайков посочи, че "сигурната цена на централата е 3.997 млрд. евро и всяко евро над нея е въпрос на договаряне". Според руската "Атомстройекспорт" цената е 6.3 млрд. евро.ГЕРБ: Изчисленията са спекулативни
Изнесените числа са спекулативни и необосновани, заявиха малко по късно от ГЕРБ. Зам-председателят на парламентарната група Валентин Николов подчерта, че според подписания меморандум с руската страна цената на централата не може да нахдхвърля 6.28 млрд. евро, а за инфраструктурата пък е предвидено НЕК да изразходва максимум 800 млн. евро. "Това са сумите, които не могат да бъдат надскачани, другото са спекулации, заяви Николов. Както преди дни посочи и премиерът Бойко Борисов,  така и днес Николов повтори, че нито лев от бюджета няма да бъде даден за строителството, няма да бъдат поемани държавни гаранции за заемите, които ще бъдат взимани за изграждането на централата. Те ще бъдат изплатени чрез цената на тока, подчерта Николов и прогнозира, че централата ще се изплати за около 10 години. От ГЕРБ изпазиха увереност, че за всяка централа, която произвежда евтин ток, ще има външни пазари, например в Турция и Гърция. "В дългосрочен план нашите деца ще ни благодарят, токът от атомните централи е
най-евтиният, заяви Николов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK