Държавата - "Лукойл": Две години отстъпки за един месец мораториум

Държавата - "Лукойл": Две години отстъпки за един месец мораториум

© Юлия Лазарова
"Това е безпрецедентен тон от една чужда компания към българското правителство, поне от времето на това правителство. Досега само една друга компания си е позволявала подобен тон - "Росатом".
Министър Трайчо Трайков по повод публичното писмо от "Лукойл България" до него с въпроси може ли министърът да чете и разбира ли от икономика


В една работеща икономика движещ механизъм е реалната конкуренция, а не временни уговорки и мораториуми.
Ваньо Алексиев, собственик на транспортната компания "Биомет", на въпрос ще има ли ефект от споразумението на правителството с "Лукойл" за едномесечно замразяване на цените


Правителството ще облекчи за две години разходите на производителите и вносителите, които те правят за поддържането на резерви от горива. Срещу това освен надежда за по-плавно поскъпване на бензините ще получи едномесечен мораториум на цените на дребно в бензиностанциите на "Лукойл".
Компанията, собственик на бургаската рафинерия, е длъжна да поддържа най-голям резерв от горива като най-големия производител в страната и съответно ще получи и най-голямо намаление на разходите.


Пред "Дневник" повечето от останалите вериги бензиностанции - "Шел", "Петрол" и "Еко", заявиха, че ще продължат да определят цените си по пазарни методи и не смятат да подписват подобни споразумения с кабинета. От ОМV не отговориха до редакционното приключване на броя. От "Петрол", както и анализатори определиха договорката еднозначно като непазарна.


Намалението на резерва е една от мерките за поевтиняване на бензина и дизела, за която правителството се договори в сряда с вносителите и производителите, както и с превозвачите, заради чиито протести срещу скъпите горива започнаха преговорите. Вицепремиерът Симеон Дянков каза, че задължителните резерви на фирмите, които сега поддържат горива за 60 дни, падат на 40 дни от 1 април, а от 1 май до края на април 2013 г. ще възстановяват нивото си постепенно.


Бензиностанциите получават право до края на тази година да продават дизел без биосъставка. Общият ефект Дянков оцени на 10 - 14 ст. поевтиняване за литър гориво. Също вчера обаче депутатите от парламентарната икономическа комисия одобриха текст в закона за ВЕИ, според който биосъставката в дизела остава задължителна.


На преговорите с участието на премиера и вицепремиера не присъства икономическият министър Трайчо Трайков, който през последните дни влезе в остър публичен конфликт с "Лукойл". На въпрос за отсъствието му Бойко Борисов заяви: "Не съм длъжен да давам обяснения за своите решения на никого", и прехвърли отговорността на Дянков.


Малко по-късно премиерът се ядоса на въпросите за срещата на вицепремиера преди ден с Алексей Петров като част от ръководството на Съюза за стопанска инициатива и прекрати пресконференцията. По-рано през деня икономическият министър заяви, че няма да си подава оставката, а премиерът - че продължава да му има доверие.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leonid
  leonid
  Рейтинг: 594 Весело

  Държавата - "Лукойл": Две години отстъпки за един месец мораториум  Защо така бе?А намаляването на цените защо забравяте?Пак да повторим:Държавата - "Лукойл": Две години отстъпки за един месец мораториум!!!!

 2. 2 Профил на Асен Генов
  Асен Генов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  По дяволите, какво значи ЕДИН МЕСЕЦ? Борисов съвсем за луди ни взима... А, след този месец?.. Той един месец почти мина от началото на проблема...

 3. 3 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 608 Весело

  Е тва е - да те управлява мутра - тъпо и говори простичко, та го разбират избирателите му (или матряла, както той нежно си ги нарича).

 4. 4 Профил на Босил
  Босил
  Рейтинг: 488 Гневно

  "Не съм длъжен да давам обяснения за своите решения на никого"
  Длъжен сте Г-н Премиер, и още как, на хората, които са ви избрали. Наглото ви поведение няма да прехвърли края на мандата!

  Говори, че да те видя.
 5. 5 Профил на манол
  манол
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Държавата иска услуга от чужда частна фирма и не става ясно какво е трябвало да дава в замяна. Държава от ЕС, 21-ви век...

  manol
 6. 6 Профил на mechiarpuheini
  mechiarpuheini
  Рейтинг: 434 Гневно

  Както имаше един лаф от "Улицата":
  "Гъз си ти голям шефе!"

 7. 7 Профил на т
  т
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Ще ми е интересно да видя какво ще направи Лукойл, ако през този един месец суровият петрол чукне $150 на международните пазари? Какъв е тоя мораториум? А след това какво се случва? Бойко Борисов май сериозно започна да се компрометира.

 8. 8 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Бат Бойко охранява бизнеса на Лукойл. Те нали за това са му плащали преди. Явно договора е още в сила.

 9. 9 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1353 Гневно

  След СерGo Home, мисля, че дойде време и на БорисOFF! А най-вече: ДС No More!

  "The Internet is an insecure place."
 10. 10 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Долу БКП/ДС/ДКМС и производните им!

  Долу организираната престъпност, групировките и мутрите!

  Долу номенклатурния бизнес и олигарсите!

  Не на феодализацията и закрепостяването на етническите българи от некомунистически произход!

  Не на геноцида!

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 11. 11 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1166 Весело

  Дженерал Бандитов изпуши... време е да стане бодигард на следващия премер

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 12. 12 Профил на todorovivan37
  todorovivan37
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kerberos":

  Нема да стане. Те са ГМО.

 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#4] от "Босил":Не сме го избирали ние,избирателите.Тоя на когото прави отстъпките ,го е избирал.Просто нашият "избор" узаконява избора на кукловодите,сред които изглежда е и Златев. Сега нашият "избор" е като връчването на мандата от английската кралица- само един показен акт,който струва скъпо но не влияе върху нищо .А друго щеше да е при мажоритарни избори в два тура.Не че ще реши всички проблеми.Само стъпки в правилната посока- избор на личности и лидери в политиката.Без тях стадото го управляват кукловодите, а на куклите пише- И.К,С.С,М.Д, Б.Б.,В.С ,Я.Я. и т.н.Коя от тия кукли щеше да е парламента при мажоритарни избори ?

 14. 14 Профил на atb
  atb
  Рейтинг: 381 Гневно

  Как така не си длъжен бе Картоф !
  Тук да не е Либия, Иран или Северна Корея ! Тъпак!

 15. 15 Профил на Otchuzden
  Otchuzden
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Който и да доите, който и да си отиде петрола си има цена и тя ще върви нагоре. Руснаците са си изчислили бюджета си за 2011 при цена $117 барела. Това е консервативна оценка. Тук няма петролни кладенци например за разлика от Румъния (там има петролни залежи за 20 г.). Лукойл са си изчислили цената на дизела така, че ако го внесеш от някой от околните 5 рафинерии да ти излезе малко по-скъп отколкото ако го купиш от Нефтохим. Не случайно нито гръцката "Еко" не ни залива със гръцки дизел, нито ОМV, нито Ромпетрол от своите румънски рафинерии. Те да не би да не искат да продават повече от своите рафинерии? Така, че можем като гърците да си протестираме колкото искаме с това цените на петрола няма да свалим.

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  анализатори определиха договорката еднозначно като непазарна....

  Абе другарят Борисов не проумя ли че работата на Държавата е да осигури УСЛОВИЯ за свободен пазар, да НЯМА монополи (и ологополи), да разбие картели и уговорки.
  Да напълни бюджета с данъци и налози, да пресече както контрабанда, така и ментета.

  НЕ е РАБОТА на държавата да определя цените на горивата, царевицата или нивото на река Дунав, в сантиметри.

  Ама Тиквата от Банкя не е в състояние да го проумее!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на Ivan Geshev
  Ivan Geshev
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Абе защо не се протестира против тези решения на кабинета? Защо не се протестира птротив Белене? Защо не се протестира срещу двусмислените изказвания на премиера? Защо не се протестрира срещу реплики от сорта на "не съм длъжен никому" и защо не се протестира срещу президент който изказва лични мнения.. Получиха изгода някой партии от тези протести започна предизборната кампания..

  Няма, няма да в вървя с наведена глава! Ще намеря смисъл да остана! Нали съм тук не съм избягал.
 18. 18 Профил на kibrit4o
  kibrit4o
  Рейтинг: 8 Весело

  Споко,бат Бойко ще ги извози,както нас ни извози/

 19. 19 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1353 Гневно

  Проблемът с "Лукойл" въобще не е само в цените. Случва се да карам една кола с хубав CR дизел на Фолксваген. Някогашните помпа-дюзи не бяха много претенциозни, обаче CR-ът върви добре само със скъпите дизели на OMV (които, казват, ги карали директно от Австрия по Дунава), и горе-долу добре с Ромпетрол.

  Веднъж, само веднъж имах глупостта да сипя нафта от Лукойл -- еми, тая кола със 140-те си коня не можеше един баир да изкачи, а разходът ѝ скочи с поне 25%, дори 50% по път с много изкачвания и слизания. И не само това, ами цели два резервоара с нафта от OMV бяха нужни, за да се върне горе-долу към нормалното си състояние.

  Просто не искам да мисля на какво стават тука хубавите дизелови коли с това нещо, наречено нафта -- защото според мен такова в останалата Европа не биха сложили дори в старата си нафтова печка, камо ли в съвременна дизелова кола. И при това положение плащаме скъпо и прескъпо, че да пълним гушите на руската олигархия?! И Бойко ще ми ги защитава?! Ха!

  "The Internet is an insecure place."
 20. 20 Профил на leonid
  leonid
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#1] от "apolo13":

  Хаха...много сте ми вдигнали рейтинга бе,господа патладжанени!А аз исках само да кажа,че заглавието хич не го бива!)))

 21. 21 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Ех, Борисов, Борисов ... лайновоз такъв, вече реших - ще гласувам и то за Костов. Ще свършиш както всички руски подлоги - на бунището на историята.

  preklara rara
 22. 22 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1166 Весело

  Струва ми се, че не разбирате заглавието, а то галси: Вече 2 години правителството прави отстъпки на Лукойл и сега иска 1 месец мораторум (който няма как да получи, защото има световен пазар на горива, в който слава Богу участваме)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 23. 23 Профил на boom_lay
  boom_lay
  Рейтинг: 427 Неутрално

  1 месец ама в годината има 12 месеца??? Какво правим през другото време?

 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1542 Гневно

  "Бензиностанциите получават право до края на тази година да продават дизел без биосъставка. Общият ефект Дянков оцени на 10 - 14 ст. поевтиняване за литър гориво. Също вчера обаче депутатите от парламентарната икономическа комисия одобриха текст в закона за ВЕИ, според който биосъставката в дизела остава задължителна."

  Бригада напънала се с ПОРЕДНО упражнение в стил "орел рак и щука".
  Утре всички ще са същисани как да угодят на Помпиера и как да се извъртят по новата посока на "вятъра"...

  Бойково-брауново движение, лутане и безпътица, обслужване на 101 интереса, но НЕ и на тези на работодателите на Пожарната команда - Данъкоплатците!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#19] от "Kerberos":

  Това е антиреклама на Фолксваген. Явно още не са усвоили комънрейл дизела. И аз съм с комън рейл, френски и вече 130 хил. км. наливам нафта и не съм видял да има разлика. Обикновено зареждам евтиния дизел на ОМВ, но съм наливал и от всички други. Хвърка и гори под 4/100 на дълъг път. Колата е 1200 кг.

  А за Бойко направо не ми се пише. Напоследък ни учи на икономика и изцепките му се редуват една след друга. Ако наистина има хора, които да вярват на елементарната му демагогия, то съвсем зле вървим като народ. Преди време каза, че нямало значение колко щяла да струва АЕЦ Белене, защото ние не сме давали парите. Ха! А тока няма ли да го купуваме? И с тези пари няма ли да изплащаме централата? Можеше да помислим, че нещо се е объркал, но ето сега нови абсурди с горивата. Завидно е все пак желанието му да угоди на всички - на шефа си Златев и в същото време да запази имиджа си като успокои шофьорите на 5-те протестирали камиона на бензиностанцията на Лукойл на Ботевградско миналия понеделник.

 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Какъв е тоя мораториум?
  Чакай да видя дали правилно съм разбрал:
  Тия искат да фиксират цените на дребно на бензиностанциите си, докато нищо не ги задължава да не покачват цените на едро при терминал в Бургас.
  Еми така нали се поставят в положение за актуване от КЗК

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 27. 27 Профил на 4erenmetar
  4erenmetar
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Наглостта им няма край!

 28. 28 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#27] от "4erenmetar":

  всъщност усещате ли, че наглостта му ескалира откак мина вота на доверие и скоро няма как да се поиска нов?...

 29. 29 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Брех, какъв наглец, не бил длъжен да дава обяснения за действията си. Тоя да дв си мисли, че е Уго Чавес?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 30. 30 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Весело

  Гласуваш за Президент - БОКО,
  получаваш всеки петък РУСКА ТЕЛЕВИЗИЯ!

  Дерзай народе!

 31. 31 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#15] от "Otchuzden":

  Мда, и аз мисля, че така са направени сметките.

  Иначе няма обяснение защо всички пищят, че е скъпо, но никой не внася.

  А иначе, ако нещата в Либия приключат или пазарите се успокоят въпреки военните действия, един месец може да е всичко, което е необходимо, за да се реши проблемът с цените на горивата.

 32. 32
  ****

  Този коментар беше изтрит в 06:21 на 24/03/2011 от неговия автор.

 33. 33 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Бойко Борисов пред радио К2.

  К2:
  - Все пак знаете, че свободното движение на пари, хора, стоки това също е конкуренция на пазара?

  ББ:
  - Конкуренцията на пазара не се дължи на службите сега. Ако сме искали да имаме конкуренция на пазара, нямаше да продадем „Нефтохим", нямаше да затворим „Плама-Плевен", а ще направим две конкурентни рафинерии. Но за съжаление всичко това замина в годините. Или ако искате да има конкуренция в даден бизнес, просто не давате монопола. За съжаление, моето правителство дойде, когато бяха раздадени и мобилните оператори, и ЕРП-тата, и нефтопреработвателните предприятия. И цялата преносна система, ако щете. В тези условия се мъчим... Да не говорим за ТЕЦ 1 „Марица -Изток", ТЕЦ 3, където са продадени с ангажимент за държавата да изкупува в пъти по-скъп ток, отколкото го дава АЕЦ „Козлодуй". И това е ставало в предишните правителства. Но сега аз не мога да разваля тези договори, защото...

  Прочитане на целия коментар неустойките, или образно казано - ако искаш да си го върнеш обратно, след като са минали на приватизация, трябва да извадиш толкова пари и да ги дадеш. В бюджета ги няма. Те някога са влезли в бюджета и са ги изпапали...

 34. 34 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Бойкот на Лукойл..... Абе от време на време може да зареждате за жълти с'тинки, че да си поддържат инсталациите

 35. 35 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Енергиината мафия у нас,се командва от москва

 36. 36 Профил на chocho2005
  chocho2005
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#33] от "Wornoxmaniak":Разбирам идеята ти, че всички преди ББ са виновни(има голяма доза истина в това), но да ми кажеш че Плама може да е конкуренция на Нефтохим...В Нефтохим се произвеждат всички видове бензини, пропан-бутан, парафини, фенол, ацетон, синтетичен каучук, полиетилен, полистирол, гликолит, полиакрилни влакна, етилен, олеини, а Плама произвежда основно смазочни масла и грес. А и само си представи една опашка от цистерни със суров петрол на входа на Плевен...или може би ще прокопаят канал до там...

 37. 37 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Действията на Б. Борисов са антипазарни и крайно неприемливи ! Какви са тия сделки с Лукойл? Та това е кон за кокошка. Решение може би е правителството да продава петролните си резерви под пазарна цена? Правителството трябва да има програма за действие при кризи!!! В случая-петролна. Но няма! И всеки път се действа пожарникарски, необмислено. Правителството трябва да поддържа собствени петролни резерви, купувани на ниски цени в удобни пазарни моменти, които да могат да се използват в кризи, като продава горивото с минимална надценка(малко над цената на купуване), но далеч под моментния пазарен връх. Не звучи пазарно, но звучи стабилно и отговорно към обществото. Най-важна е стабилността. Резките колебания са вредни.
  Надявам се, преминаването към електрически мпс да се ускори. И тук правителството има какво да направи. Стимули, облекчения, 0% данъци за онези които си купуват електрически мпс. Твърдо съм против строежа на АЕЦ Белене. Имаме достатъчно ресурси, за да си произведем електричество. И трябва да станем по-ефективни в енергиино отношение.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 38. 38 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Какъв е този 1-месечен мораториум? И кой всъщност го е искал? И в чий по-точно интерес е това фиксиране на цените почти на най-високите им исторически нива? И защо държавата предоставя преференции, които укрепват позициите на монополиста?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 39. 39 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 534 Гневно

  Както написах и в другата тема- Жалко че тези дискусии се водят тук, във форума на Дневник. Матряла Дневник не чете и Рапона отлично знае това. Вече се изказаха толкова много неща, че остана само въпросът- "Колко още ще търпим?"

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 40. 40 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Никой не коментира качеството на горивото !
  Нека журналисти да направят тестово шофиране с гориво от :
  1. бензиностанция ;
  2. от БДЖ - локомотив ;
  3. от ТИР - върнал се от Русия ;
  4. от гориво в БЯЛА държава - на близка до нашите цени ;
  ...
  Ще се удивите от ниското качество на българските горива.
  Защо ни продават боклуци ?

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 41. 41 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ей пак мрънкачите се чудите къде да си излеете помията. Сто пъти ви казах върху себе си плюете.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 42. 42 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 488 Неутрално

  напълно си прав , по нова година бях в Австрия на ски , със сръбската и австрийската нафта ми даде 1 литър по-малко разход ,с по-добро вървене на колата , зареждал съм само на ОМВ в Сърбия и Австрия , разлика от земята до небето , но никой не говори за качество и пазар , само за силови ала бала мерки

 43. 43 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 854 Неутрално

  хах, няма се учудя и другите играчи да си запазят цените, въпреки че твърдят обратното, инак ше трябва да нарушат картела

 44. 44 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  мили гербери, ако остана някой от вас, който още се съмнява, че боце ни продаде на златев и на руснаците моля да иде да се прегледа!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 45. 45 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 754 Неутрално

  МАГИСТРАЛНИЯТ МАСТОДОНТ пак се излага!!!

  Поредната ПОСНОМЕНКЛАТУРНА КЛАТИК.РНА СХЕМА ЗА МАТРЯЛА:

  "ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС" АД - ФИНАНСОВИ ДАННИ 2009

  ПРИХОДИ ОТ ПРОДАЖБИ 4,2 млрд. лв /от тях 99 % на свързани лица, явно търговски фирми, които обират печалбата/

  ЗАГУБА - 176 млн. лв.

  БРАВО ТРАЙЧО, РЕСПЕКТ!!!

  ДОБРЕ ИМ ГО КАЗА - ДА СИ ОПТИМИЗИРАТ ПРОИЗВОДСТВОТО ИЛИ ДА СИ ПРЕРАЗГЛЕДАТ СХЕМАТА!!!!

  АМИ КАКВО ПРАВИМ ДРУГАРИ СЛЕД ВРЕМЕ, КОГАТО ДОГОНИМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ И:

  1. ЗАПЛАТИТЕ ДОСТИГНАТ СРЕДНИТЕ НИВА ЗА БРАНША В ЕС?
  2. ОСИГУРОВКИТЕ ДОСТИГНАТ СРЕДНИТЕ НИВА В ЕС?
  3. АКЦИЗИТЕ ДОСТИГНАТ СРЕДНИТЕ НИВА В ЕС?
  4. ТЕХНОЛОГИЧНО ИЗОСТАНЕМ И СЕ НАЛОЖАТ ИНВЕСТИЦИИ В НОВИ МОЩНОСТИ?
  5. РАЗХОДИТЕ ЗА ВЪНШНИ УСЛУГИ /ЗАСТРАХОВКИ, КОНСУЛТАЦИИ, РЕМОНТИ/ ДОСТИГНАТ СРЕДНИТЕ НИВА В ЕС?

  ЦЕНА ОТ 5,60 ЛЕВА ЗА ЛИТЪР?????

  ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ ЛИ КАЗАХТЕ ДРУГАРИ????

  ПОМИСЛЕТЕ ПАК!!! ДА НЕ ГО ИЗДУХА ТОЗИ КОЙТО ИМА КАКВО ДА ГУБИ!!!


 46. 46 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ако сме искали да имаме конкуренция на пазара, нямаше да продадем „Нефтохим", нямаше да затворим „Плама-Плевен", а ще направим две конкурентни рафинерии.

  Ето тук е разковничето за конкуренция на пазара! А кой затвори Плама? Не е ли е било поръчка, за да има монопол Нефтохим?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 47. 47 Профил на zhik_tak
  zhik_tak
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тъпотия след тъпотия! Аз лично се питам какво се направи през последните години например за стимулиране на продажбите на автомобили с алтернативно гориво - природен газ, втечнен газ. Нищо - нито нещо се промени с данъците на тия коли, нито със застраховките, нито и с другите условия за ползване. За пореден път се вижда, че правителството не може да създаде някаква среда, така че нещо с потреблението да се стимулира. Мислят се едни странни схеми, които в другите държави просто не могат да се допуснат, защото не са в дългосрочна полза на обществото. А ние само гледаме новини - абсурдни!

 48. 48 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#41] от "Раз печки, раз кюнци":

  точно кривите ракети, дето все някой друг им е виновен, сложиха най-голямата крива ракета за премиер, въпреки че откак е в политиката нищо не е свършил освен да се оправдава и да се гуши. сега този човек най-безочливо и явно ни преджобва. според теб трябва да си мълчим, или да аплодираме като герберопасящи овце?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 49. 49 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Не може една държава да клекне така пред частна компания.
  Намалението на това отгоре е във веригата на дребно на същатата компания, която е конкурент на други вериги на дребно, на които компанията пък продава на едро. Всичкото това налива вода в мелницата на Лукойл. Това решение си е направо за Брюксел. Цирк абсолютен.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 50. 50 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Гневно

  бойковата политическа импотентност все по-видно се превръща в чисто политическо дупедавство

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 51. 51 Профил на dan4eto
  dan4eto
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За пореден път прах в очите! Както винаги ползата не е за народа, а за бизнеса. Това може да се случи само в България, но докато си мълчим ще продължават в същия дух.
  Продължаваме да скланяме глава и това си е.

 52. 52 Профил на ivipet
  ivipet
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Леле, тук е бъкано с костовистенца...

 53. 53 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Г-н Бойко ни уверява,че акцизите се определят от Брюксел, аз го намирам за лъжа, защо тогава тировете трябва задължително да зареждат в Бг., а не да минават транзит и зареждат в Румъния следва,че там горивата са по-евтини. Как е възможно, те не са ли в ЕС?Същата глупост правят и чехите. Горивата в Полша, Словакия и др. околни страни са по евтини и камионите зарежтат там, след това плачат за огромните загуби от акцизите. Много често се злоупотребява със сравнения с други страни, защото трудно се сравнява. Българинът не обича да пътува, от там и слабата информация за света и е лъган на всяака крачка от управляващите.

 54. 54 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  БиБи наистина прекалява с тъпанарщините си в последно време. Разочароващото за мен е, че Дянков му играе по свирката.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 55. 55 Профил на against
  against
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Държавата - "Лукойл": Две години отстъпки за един месец мораториум

  А всъщност става въпрос за 10-14 стотинки поевтиняване, нали така? Значи поредната манипулативна статия от Дневник.

  И естествено матриала из коментарите лапа мухите и квичи. Не че подкрепям Бойко в тоя случай, ама и матряла е прост не усеща как медиите го манипулират.

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#55] от "against":

  Не, не става въпрос за поевтиняване. Все едно да си купиш сандвич, но от него да извадят кашкавала и да ти го продадат малко по-евтино. Това поевтиняване ли е?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#51] от "dan4eto":

  какъв ти "бизнес" - златев и прочие назначени от службите и москва лапачи не са никакви бизнесмени, те са прескъпо платени полит-комисари, и всъщност точно те пречат у нас да се развие някаква реална икономика базирана на производство на стоки и услуги, а не да си стоим като страна от третия свят - само грабеж, преразпределение, ескплоатация, пране на пари и корупция.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 58. 58 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#55] от "against":

  Туньо, той материала е прост, ама точно пък Дневник си отразява точно събитията. В днес.бг гледах покъртителната новина "Лукойл намали цените с 14 стотинки", което няма нищо общо с истината. В случая държавата прави отстъпки от международните изисквания, за да може да угоди на Лукойл за ВРЕМЕННО задържане на цените - само за един месец. Още не проумявам какъв е смисъла от подобно нещо - ще цъфнем за този месец ли? В САЩ приеха 15% от горивата да са био съставки, ние тук дадохме право на вносителите и производителите да продават лоши горива и ако искат да свалят цените... подозирам, че в България има картелно споразумение при продажбата на горива и това, което прави правителството в момента е да бетонира още повече печалбите на продавачите.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 59. 59 Профил на against
  against
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#56] от "Тони!":

  Олеее пак ли ти бе Абе тоя форум верно се е превърнал в кочина за платени "недоволни граждани, подкрепящи Костов".

  Леле как ще ви се смея на следващите избори Само помни това, дето съм ти казвал 100 пъти и като си видиш резултатите се щипни по бузката
  Ама лошото е, че с вашата глупост ще затриете и държавата. Защото от 9-10% няма да отлепите и само дето отказахте хората от гласуване.
  Кретени.

  За това ли се борите бе - връщане на ДПС и Станишев и Овчаров и тн, а вие с Бойко - в опозиция?

 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#59] от "against":

  Ти нещо пак не си в час. Като първо, мнението ти изобщо не е по темата. Факт е, че тук няма поевтиняване, а премахване на компонент. Разликата е огромна.
  Като второ, как така сме малки и незначителни, и същевременно затриваме държавата, нещо ти бяга логиката, но то е и нормално, имайки предвид политическата ти ориентация.
  Колкото до бат серго и соПола, то редно е да напомня, че Боце се гушна с Гоце на тема едни милиарди към Русия, Боце даде на Доган 70% от държавните пари, и Боце направи избирателен кодекс за соПола.
  Абе, при вас мисленето да не е забранено?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Волската глава и назначеният от него и руските му приятели за премиер на българите, Картоф, сключиха поредната сделка, която ясно показва кой всъщност управлява тук.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 62. 62 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  До 61
  Абсолютно си прав, но така е от юли 2001г.!
  След победата си на изборите Симеон посети Варна, и един от тримата ТИМ-аджии усмихнат го посрещна, и му каза: Никога повече Костов!
  Вярно е, че правителството на НДСВ имаше горе-долу европейска ориентация, но и тогава се отвориха широко вратите за Русия.

 63. 63 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Господа , тази дискусия е просто смешна! В пазарното стопанства няма как да искате нещо правителството да го прави по-евтино!

  Цените се определят от пазара, а не от ЦК-то на БКП-то!!!

  Ако има монополни структури да се намеси държавния орган, на които това му е работата. При само една рафинерия е така, да са направили необходимото преди години Плама да не фалирва. Сега е късно да се вайкате!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 64. 64 Профил на against
  against
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#60] от "Тони!":

  Бе не го подкрепям Бойко тука, ама и едните и другите са криви.... Абе умрела работа браче, да идват турците и да я взимат тая държава. То се е видяло....

 65. 65 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#63] от "КУРДО КОЛЕВ":

  Според мен не става въпрос за монопол, а за картел. Всеки е свободен да внася горива. Въпросът е защо вериги като Шел и ОМВ купуват базовите си бензини от Лукойл? Защо дори ЕКО, които са гръцка компания, продават бензин на Лукойл? Не е изключено да се окаже, че Лукойл предлагат най-евтиния бензин в региона, но работата на държавата е да разследва очевадните параметри на картелно споразумение между продажбите на горива, а не да прави отстъпки на същите тези, които вероятно организират картелно споразумение.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 66. 66 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Питат радио Ереван: Кой знае повече от Google, в България?
  Отговор: Цветан Цветанов и бате Бойко. Единият подслушва всички, а другият поучава всички!

 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#64] от "against":

  Ми именно де, натам е тръгнало. Колкото до едните криви - те не са виждали власт вече 10 години. Няма как да са криви към ден днешен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на against
  against
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#67] от "Тони!":

  Айде пак лъсна синьото дупе И аз така мислих, нали затова казвам, че последния път за вас гласувах.
  И щях още да ви подкрепям, ако не беше тая про-бсп/турска кампания, дето правите сега и май и въобще не си давате сметка че я правите.

  Така няма да вземете властта бе - само я връщате на турчолята.

 69. 69 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 594 Разстроено
 70. 70 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#68] от "against":

  Той Тонката си е чисто комуне... колко пъти му казвам че налива вода в мелницата на тройната но той си продължава щото изпълнява нарежданията на Позитано...агент провокатор...

  الرجل الكبير
 71. 71 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Пактът за капитулация на БГ пред руската "Лукоил" е подписан! Репарациите ще се уточнят допълнително! И понеже реакция от никого няма, единствената надежда е рано или късно пазарните механизми да "издухат" всякакви споразумения. Ама надали...

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#68] от "against":

  Нещо не четеш мненията. Да повторя - Боко и Гоце с епрегърнаха, а общата им любов са десетина милиарда евро. Сигурно Костов е виновен.
  Боце даде на Доган да управлява 70% от държавните пари в неговата си банка. Сигурно пак Костов е виновен.
  И последно - за мен няма как да си гласувал, нито съм член на партия, нито съм се кандидатирал.

  До коментар [#70] от "bigman1":

  Наливането на вода в мелницата на тройните става все по-ясно откъде идва. И да потретя - Костов е виновен, и за Белене, и за Лукойл, и за Корпоративна Банка.. Ми как...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#14] от "atb":

  Не се каава Картоф, а Компир. Моля да се спазва терминологията наложена вдържавното управление и в обществените взаимоотношения!

  apoloniy
 74. 74 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#19] от "Kerberos":

  Айде то всички дето зареждат с нафта от Лукойл пък са си прецакали двигателите. Малко правиш реклама на ОМV май и се поизхвърляш.

 75. 75 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Комунистическото мекере бойко Борисов,окончателно предаде България на разцпореждане от москва

 76. 76 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#74] от "granik":
  може и на Шел

 77. 77 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Просто една комбинация от предизборна кампания и олигархично споразумение на фона на ясен сигнал от Брюксел, че стратегически решения трябва да се търсят в алтернативите, точно където България се движи противоположна на всякаква елементарна логика:
  http://mapto-on.blogspot.com/2011/03/blog-post_24.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 78. 78 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  до against ДПС е тайната квартира на Гърбавите . Я кажи сега на кого помогна предварително подготвеното от службите инсценирано патетично изказването което направи Ахмет Доган на предизборната си обиколко . Че аз съм човекът който разпределя парите .На кого , на Тиквата естествено . Така го засилиха избирателя към Гърбавите разчитайки на първобитния национал-социализм и вроденото желание на Българина да трупа пари и имоти, загърбвайки всякакви морални цености, че сега и Господ да дойде следващите десет години не постна пица ами ошав чорба ще да сърба .И не стига това ами на всичкото отгоре и Белена за има няма десетина милиарда да сме си построили,че пари едни били обещани на някакви си там руски маф опс бизнесмени .Ами тези закриват България тотално и за вечни времена бе аркадаши .

 79. 79 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Др. Колев, столът на посолството работи до 13.00 ...

 80. 80 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Уважаеми Др. Колев,
  Нефтохим Плевен беше построен през 60- г , с "помощта на съветски специалисти" , заради " залежи на нефт в Долни Дъбник". Случи се нещо почти невероятно, нефта свърши за няколко години...
  Рафинерията беше приватизирана по времето на Виденов, от някой си Коларов - световно неизвестен цивилен специалист...
  Под вещото му ръководство, изкара от Димитров ден до Гергьв ден...

 81. 81 Профил на biiiliboi
  biiiliboi
  Рейтинг: 8 Гневно

  Продължават олигофреничните писаници на по-голямата част от форума!!!
  Ако правителството не задържи цените, особенно сега при военни действия в Либия, ще КРЯКАТЕ, че горивата са скъпи!!!
  Сега като правителството задържа цените, пак КРЯКАТЕ!!!
  Или сте МАЛОУМНИ, или ЛЪЖЕТЕ НЕГРАМОТНИЦИ!!!
  Мерките, които взима правителството са и СРЕДНОСРОЧНИ, НЕ САМО ЗА ТОЗИ МЕСЕЦ!!!
  И бъдете малко БЛАГОДАРНИ за БЪРЗИТЕ РЕАКЦИИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ТО НЕ САМО ЗА ГОРИВАТЕ!!!
  Когато четете нещо се ОПИТАЙТЕ ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ тогава КРЯКАЙТЕ!!!

 82. 82 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#81] от "biiilibii":

  Нещо не им пасва дълбоката истина, че болгар е винаги недоволен!

  Май сме народ от мазохисти, против сме някой да ни облекчи тегобите, макар в краткосрочен план?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK