Близо 6 хил. земеделци ще трябва да връщат евросубсидии за 2009 г.

Фермерите са ги получили, без да са изготвени актуализирани снимки на земите

Близо 6 хил. земеделски производители ще трябва да връщат взети през 2009 г. субсидии, като предстои те да им бъдат удържани от плащанията за кампания 2010 г., които се правят в момента. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на фонд "Земеделие" в края на миналата седмица.


Все още не е известно каква сума ще трябва да бъде възстановявана, но много земеделски производители възразиха срещу въвеждането на санкция със задна дата. Част от засегнатите съобщиха пред "Дневник", че на практика сега трябва да се съгласят с глобите, за да получат настоящите си субсидии, което впоследствие ще ги лиши от възможността да ги обжалват по съдебен ред.


През 2009 г. земеделските производители са кандидатствали за директни плащания на площ, които според регламентите трябва да получат до средата на 2010 г. Тогава те са очертали в системата на фонд "Земеделие" земите, които обработват, и впоследствие са им платени средствата. В момента на получаването им земеделското министерство не е било готово с новата ортофотокарта на земите.
Едва през есента на 2010 г. са направени новите снимки от въздуха на територии от страната. След това са извършени и корекции в системата от предходната година, в която фермерите са очертали земите, за които получават субсидии.


Според засегнати стопани, които се свързаха с "Дневник", в момента фонд "Земеделие" извършва проверки чрез коригираната  система, макар субсидиите да са отпуснати по старата, и налага глоби за кампания 2009 г. Така е възможно покрай реалните нарушители да бъдат санкционирани и добросъвестни стопани.


"Отделно от това самите проверки какво обработвам не са направени, когато съм кандидатствал за субсидии, а година по-късно, когато е напълно възможно да обработвам съвсем други земи или дори да съм се отказал от земеделието", коментира фермер, който пожела да запази анонимност в очакване на глобата си. Информацията, че проверките се правят по новата система, беше потвърдена неофициално и от източници на "Дневник" във фонда.


Други засегнати фермери съобщиха, че от фонд "Земеделие" настояват да подпишат декларация, че са съгласни с наложената глоба за 2009 г., за да си получат субсидиите за тази. Според тях това ще ги лиши от съдебното й оспорване. Информацията косвено се потвърждава и от официалното съобщение на фонда, според което 1220 от глобените 5800 "вече са получили европейските си средства за кампания 2010 и ще получат националните си доплащания, след като им бъде удържана сумата, която трябва да възстановят за кампания 2009".


"Дневник" изпрати официално запитване до фонд "Земеделие" защо се налагат глоби със задна дата и защо се правят проверки по новата система, след като тогава фермерите са кандидатствали по старата. От фонда обаче съобщиха, че ще коментират ситуацията и глобите, след като приключат всички проверки. Все още не е и ясно каква сума ще трябва да връщат близо 6 хил. фермери, за които е установено, че са получили неправомерно субсидии.


Това не е първият случай, в който фондът налага някакви глоби със задна дата. Така например преди няколко месеца стана ясно, че млади фермери, кандидатствали с проекти за разсадници по програмата за развитие на селските райони, които вече са получили част от субсидиите си, трябва да ги възстановят. Причината е, че не са имали към момента на кандидатстване удостоверение за регистрация в агенцията по апробация и семеконтрол.


Изискването за документа обаче не е съществувало при кандидатстването, а проектите на фермерите са били одобрени от фонд "Земеделие" въпреки липсата му. От институцията признаха грешката, като обясниха, че се търсят варианти субсидиите по тези проекти да бъдат платени със средства от националния бюджет.


Фонд "Земеделие" трябва да изплати над 1 млрд. лв. на земеделските производители през тази година. Крайният срок за това е 30 април, като датата беше определена след протести на зърнопроизводителите.Брюксел ни е глобявал два пъти за липса на актуални снимки на земите

ЕК досега е глобила два пъти България заради неправомерно изплащане на директни субсидии и заради липсата на актуализация на ортофотокартата на страната. За 2007 г. е наложена санкция от 20 млн. евро, а за кампания 2008 - 25 млн. евро. Първата глоба вече е окончателно наложена, а при тази за 2008 г. все още текат процедури. Има вероятност България да бъде глобена и за изплащането на субсидии през 2009 г., когато също не е имало актуализирана ортофотокарта. Наскоро пред в. "Труд" земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че страната е заплашена от намаляване на агросубсидиите в следващия програмен период между 2014 и 2020 г. именно именно заради налагането на глобите в две последователни години. Пред в. "Труд" земеделският министър каза, че е искал "снизходителност" от еврокомисаря Дачиан Чолош.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK