България пое ангажимент да спасява еврозоната, без да членува в нея

Сигурното до момента: внасяме 300 млн. евро и поемаме гаранции за 6 милиарда евро, ползите са неизвестни

България пое ангажимент да спасява еврозоната, без да членува в нея

© ДневникБългария ще се присъедини към пакта "Евро плюс", който трябва да гарантира стабилността на еврото, въпреки че страната ни не членува в еврозоната и няма как да участва в обсъждането и взимането на решения за единната валута.


Премиерът Бойко Борисов съобщи новината след приключилия в петък Европейски съвет в Брюксел. Медиите на Запад коментираха, че решението е само политическа директива, а подробностите тепърва ще се изясняват в следващите три месеца. Окончателна яснота може да има през юни.
Засега е ясно, че страната ни ще участва в създаването на Европейския механизъм за стабилност (фонд, който ще започне да функционира от 2013 г., виж графиката), целящ да помага на държави с финансови затруднения да обслужват външните си задължения.


Капиталът на фонда ще се формира с вноски от страните в еврозоната и още 6 държави от ЕС, които са извън нея (България, Латвия, Литва, Дания, Полша и Румъния - първите три са с валутен борд, в различна степен обвързан с еврото - бел.ред.). Българската вноска за първите 12 години от дейността на фонда ще бъде около 300 млн. евро и ще се плати на шест пъти независимо дали сме в еврозоната или извън нея.
Оценката е приблизителна и беше направена от зам.-министъра на финансите Боряна Пенчева. Тя обясни пред журналисти в Брюксел, че през този период ще се възползваме от изключението за страни, чийто БВП е под 75% от средния за ЕС, поради което и ще плащаме по-малко.


Днес от Министерството на финансите коментираха пред "Дневник", че до момента единствените ангажименти, които България е поела, са да участва с вноска в капитализирането на фонда и нищо повече. Вноските пък ще се правят с текущо събираните приходи, както в момента се правят и тези в общия бюджет на ЕС.


Според механизма на фонда отделно от вноската всяка страна във фонда поема и гаранции за бъдещи задължение при нови фалити. "За България това означава, че освен вноската от 300 млн. евро през първите 12 години може да се наложи да гарантираме и дълг за 6.1 млрд. евро нови задължения, ако евентуално след 2013 г. се наложи още някоя от държавите в еврозоната да се спасява от фалит, както стана с Гърция и Ирландия", коментира пред "Дневник" икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.


Решението България да подкрепи пакта е било взето в сряда на оперативното заседание на Министерския съвет, което не се стенографира. Самото му приемане е станало при процедура "на подпис", при която са нужни подписите само на половината министри или техен заместник и този на премиера. Според публикация на в. "Сега" от събота много от министрите не са били информирани за това решение, а то е било взето след съвещаване на премиера и вицепремиера Дянков с управителя на БНБ Иван Искров.


От ведомството на Симеон Дянков обясниха, че приемането на пакта "Евро плюс" не задължава България да повиши данъчните си ставки, за да ги сближи с тези на развитите западноевропейски държави. Подобна идея беше лансирана от  Германия и Франция. Под натиск на опозиционните си партии, които не искат най-големите икономики да платят за спасяването на Гърция и Ирландия, правителствата на Ангела Меркел и Никола Саркози предложиха така наречения Пакт за конкурентоспособност.


В него бяха отразени исканията на Берлин страните членки да реформират бюджетните си закони и да се ограничи трупането на дефицити. Франция пък поиска източноевропейските държави да спрат с "данъчния дъмпинг", който им помагал "да отмъкват инвестиции" от западноевропейските страни.
Засега остава неясно дали подкрепата за пакта за еврото ни ангажира и с този за
конкурентоспособността.


Според експерти от ведомството на Дянков, с които разговаря "Дневник", България няма друго задължение, освен да участва с вноска в механизма за еврото. Според Ангелов обаче, приемайки това, държавата на практика се е съгласила и с останалите идеи за координация на икономическата и фискалната политика.


Макар конкретни текстове още да не са станали обект на публично обсъждане, ЕК и Европейският съвет вече са изготвили принципни насоки, а Комитетът по икономически и монетарни въпроси към Европейския парламент вече се занимава с тях.


Професорът по европейско право в СУ "Св. Климент Охридски" Орлин Борисов коментира пред "Дневник", че решенията на Европейския парламент по икономически въпроси стават автоматично задължителни за страните членки без значение дали те ги намират за изгодни или не.


Най-остра критика срещу ангажиментите, които премиерът Борисов е поел, изказа Георги Ангелов. Според него това са задължения, срещу които България опитва да се покаже като добър ученик, но не си е издействала никакви обещания и насрещни ползи.


"Сергей Станишев допусна същата грешка, като остави страната ни да приеме Лисабонския договор, но веднага след това бяхме отрязани за влизане в чакалнята на еврозоната ERM2. Сега и Бойко Борисов взима решение против становищата на финансовото министерство и БНБ, които са против пакта", коментира той.


В официален отговор от Министерството на финансите заявиха, че Европейският механизъм за стабилност няма общо с никакви "данъчни хармонизации". Вместо това става въпрос за идея да бъде хармонизиран механизмът на определяне на корпоративната данъчна основа и върху нея да се наслагват националните ставки на корпоративните данъци в отделните държави.


"Ние сме против тази идея и сме го заявили в рамките на работните формати за вземане на решения. Предимствата от подкрепа за пакт "Евро плюс" е пълноценното участие на България във вземането на решенията по икономическото управление, наравно със страните от еврозоната. Рано или късно всяка държава членка трябва да се присъедини към единната валута. Критериите от Маастрихт са ясни и трябва да бъдат устойчиво изпълнявани", коментираха от финансовото министерство.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ДАН
  ДАН
  Рейтинг: 488 Неутрално

  То и магарето не участва във возенето, но получва "стимулите" за движение адекватни на теглото.

  *Силата прави Съединението*
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Любопитно

  Това да плащаме само "300 млн. евро и ще се плати на шест пъти" е допустимо, все пак сме член на ЕС.
  Ама за България, като "най-бедната в ЕС" ще спретнат ли някакво фонд-че или задължително трябва да фалира държавата?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Че играем според тоягата е ясно . Ами барем така да се договорим че ако остане нещо когато се разпадне тва чудо и ние да се облажим . Щото от СИВ нищо не видяхме.А че ще се разпадне когато ни ошвънгът съвсем и с просто око се вижда. На Гъция 400 милиарда , на Портогалия най малко 200 , следват Ирландия 100, Испания около 200, има и още ама не ми се изброяват. И накрая , когато съвсем обосеем и оголеем , пари нема , айде чупка.

 4. 4 Профил на se_nau
  se_nau
  Рейтинг: 594 Неутрално

  нали ни спасиха нас сега ще спасяваме евр зоната брАВО на смешниците

 5. 5 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Може ли такава глупост да се реши на подпис и под масата.
  Отново поемане на задължения, гарантиране на чужд дълг.
  Абе Поляците и Чехите да виждате да са влезли в тоя пакт.
  На гол гъз чифте пищови. Изпъчил се нашия юнак и ще спасява чужди народи и ще гарантира чужди дългове ???? Със какво бе ? С трохите от масата на българския народ ?
  ЧУВАТЕ ли се какво говорите ?

 6. 6 Профил на ngamzov
  ngamzov
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Умът ми не възприема това решение! Видяла жабата, че подковават вала - и тя вдигнала крак! Възмутен съм!

 7. 7 Профил на olskull
  olskull
  Рейтинг: 388 Неутрално

  бая вазелин ще отиде...

 8. 8 Профил на Дойчин Баня
  Дойчин Баня
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Гротестка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на reg0506
  reg0506
  Рейтинг: 8 Неутрално
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:57 на 03/04/2011 от неговия автор.

 11. 11 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Абе тоо Бойко кретен голем излезна бе, аз гласувах за Атака, а есента май нема и да гласувам; я най-добре...жена ми , детето , багажката в колата и газ на запад при роднини като за начало; никога не съм вервал ,че ше искам да се махна от тука за постоянно , сега се замислям много сериозно и съм на косъм да го направа; и съм типичен представител на тия които бегат от тука, на 25 с дете....

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:57 на 03/04/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ще платим 6 млд. на богаташите, за да не ни дават шенген, еврозона и всичко друго, което се сетите. ще платим, за да ни сочат с пръст като най-големите ахмаци на ЕС. затова благодарете на рапона

  Времето е наркотик, много от него убива.
 14. 14 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "coffee.bean":

  "Абе Поляците и Чехите да виждате да са влезли в тоя пакт. "

  Ами чехите не, но поляците да! Не е зле да се чете статията...

 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:58 на 03/04/2011 от неговия автор.

 16. 16 Профил на White Rhino
  White Rhino
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Видяла жабата, че подковават вола и тя дигнала крак!
  Нямам думи, ама то си е типично за нашенските полюции - ще подпишат, а после друг ще им бере гайлето - важното е сега да глътнат комисионната от Белене - що да не затворят меркеловата уста с едно подписче, нали няма да го плащат те!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK