ИПИ: Държавата трябва да развива "Козлодуй", биомаса и газовите си централи

ИПИ: Държавата трябва да развива "Козлодуй", биомаса и газовите си централи

© Надежда Чипева, КапиталБългария трябва да развива ядрените си мощности, но на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това е заключението в доклада на Института за пазарна икономика (ИПИ), представен пред журналисти. "При последните три правителства площадката на "Козлодуй", въобще не е разглеждана. АЕЦ "Белене" няма да бъде управлявана от български оператори, дори относително проста централа като "Марица Изток 1" няма нито един заварчик, който да е българин", обясни Красен Станчев от ИПИ. По думите му "Белене" ще стане руска централа на българска територия.Пактът за конкурентоспособност на ЕС, който България подкрепя, ще има много негативни ефекти върху по-бедните страни -членки, прогнозира Станчев пред "Фокус". Освен изравняването на данъчната ставка ще има опит за изравняване на данъчната отчетност и на данъчната основа.  Ще има контрол и върху  заплатите и работното време - единственият ресурс, който имат по-бедните страни. Хората трябва да работят повече, за да забогатеят повече, а правителствата трябва да им вземат по-малко, пактът унищожава тези две предимства, каза Станчев.
Според изчисленията на института досега са направени няколко жертви, за да се развива проектът "Белене". Сред жертвите са трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", както и рехабилитацията на частните ТЕЦ "Варна", "ТЕЦ Бобов дол", "ТЕЦ Марица - 3", Димитровград и ТЕЦ "Русе". Според института е необходимо да бъдат принудени новите собственици на частните централи да инвестират в тях. Те бяха определени като "безотговорни". От института не отговориха на въпрос как могат да бъдат подпомогнати собствениците на мощностите, без това да се тълкува за държавна помощ, нито как ще бъдат принудени да инвестират в нови мощности.


"Цанков Камък" и каскадата "Горна Арда" са достатъчни като заместващи мощности, които да задоволят нуждите на възобновяемите енергийни източници до 2025 г., обясни Красен Станчев. По думите му втората атомна централа ще стане толкова скъпа (над 11 млрд. евро), защото е необходимо да бъдат изградени компенсиращи мощности, както и електропроводи с дължина над 600 км. Далекопроводите трябва да свързват централата с подстанция "Велико Търново" и "Образцов чифлик".


От ИПИ са направили изчисление, че АЕЦ "Белене" ще бъде на загуба през целия си период на експлоатация от 50 години, ако цената на тока от централата е под 10 евроцента на киловатчас. Според изчислението положителен резултат от проекта би имало, ако той се осъществи при 14 евроцента за киловатчас цена на електроенергията от нея.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Сега ще почнат едни пледоарии в стил "радвайте се на 15 цента/квч, че зад ъгъла дебнат онея с фотоволтовите пиници, а там цифрата е умножена по 4"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 2. 2 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И въпреки това не са лишени от резон мненията на разни експерти, че не е най-удачното да се концентрират всички ядрени мощности на една площадка.
  Не дай Боже, да стане инцидент с ограничен териториален обхват, в който попада именно "Козлодуй" например, ще се хванем за палците.

 3. 3 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ИПИ много добре казват, че белене не трябва да се строи.Всеки, който се е запознал с този проект сам стига до този извод.
  Въпросът е защо ИПИ смятат, че държавата и големите играчи в енергетиката са единствените, които трябва да инвестират.
  Защо ИПИ не споменават нищо как в развитите държави се насърчават и стимулират инвестициите от домакинствата в слънчеви колектори?
  Защо когато четем сухата статистика как се обезлюдяват селата и колко некачествено е електричеството там, държавата не стимулира домакинствата в тези села да си поставят слънчеви колектори?
  ИПИ с изказванията си се държат като "другият" лагер.Пазарната икономика не включва ли и гражданите?

 4. 4 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "radoslavivanov":

  Ако това, което пише в статията, е всичко, което от ИПИ са дали като аргументи, то държанието им е не просто като на "другия" лагер, а като на другия твърде пристрастен лагер. А това изобщо не им подхожда.

 5. 5 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Аз съм против централа в "Белене", с риск да си навлека гнева на висшестоящи.
  Просто е безсмислена централа!!
  едно десетилетие усилено затваряне на предприятие, принуда на младите да търсят работа "аброуд" (чужбина), сега - айде да строим мощности. Тъпотииии!

 6. 6 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Абсолютно всички експерти казват, че АЕЦ "Белене" не трябва да се строи:


  Според разчетите на националната електрическа компания (НЕК) България има достатъчно мощности за да покрие вътрешното потребление от електроенергия че дори и за износ и без АЕЦ "Белене". АЕЦ "Белене" само ще доведе до увеличаване на финансовият риск.
  http://www.youtube.com/watch?v=BZmXttlwaK8

  Според института за ядрени изследвания към БАН, АЕЦ "Белене" не ни е нужна и е политика срещу България.
  http://frognews.bg/news_23024/Prof_P_TSvetanov_AETS_Belene_e_politika_protiv_Balgariia/

  Според института за пазарна икономика ИПИ, АЕЦ "Белене" ще е твърде скъпа, твърде неефективна и ще бъде непосилна тежест за българската икономика и българските данъкоплатци.
  http://ime.bg/bg/articles/rezyume-na-nezavisimata-ocenka-na-ipi-za-proekta-belene-1

  Според ядреният експерт и бивш шеф на агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Георги Касчиев, АЕЦ "Белене" е твърде рисков проект и е авантюра с непоправими последици.
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14939361,00.html

  Според енергийният експерт от Български енергиен форум (БЕФ) Димитър Иванов, АЕЦ "Белене" не отговаря на националният интереси и е пробив в енергийната сигурност на България.
  http://www.youtube.com/watch?v=TFvGsRH_4cE

  Според министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, енергийният баланс на България е гарантиран и без АЕЦ "Белене" а договорът ни за централата е "клан не доклан". Според него "някой фирми и държави са свикнали да сключват така споразумение, че да получават от 1 млрд. - 900 млн. за себе си, 100 млн. за партньора и 100 млн. за подкуп".
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/03/27/1066077_traikov_mejdu_pravitelstvoto_na_patrioti_i_klan_-/>

  Кирил Кирилов
 7. 7 Профил на Thunder From the Blue
  Thunder From the Blue
  Рейтинг: 316 Любопитно

  Има една поговорка:
  Да не ти се случва това дето го мисли майка ти!

  Та държавата защо не си направи труда, да обясни при евентуална авария, евакуацията и затварянето на която и да е ядрена централа на наша територия, дали няма да фалира държавата?
  Къде ще отиде цялото население, ако замърсеността е в радиус 150-300км.?

 8. 8 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Смятам поведението на ИПИ за доста непрофесионално и направо несериозно. Не виждам как очакват въпросният доклад да се взема на сериозно като няма никаква информация как точно е изготвен и на какви източници се позовава. Ами не се прави така!

 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Наистина много се спекулира със ТЕЦ-овете и с необходимоста те да бъдат закрити. Видяхме колко сме добри със закриването ... и Брикел и ТЕЦ Марица 1 в Димитровград. Да, тези два ТЕЦ-а, както и ТЕЦ Бобов дол, вероятно ще трянва да се спрат от експлоатация, защото собственика им няма нито желание, нито възможност да инвестира в рехабилитация, сероочистващи инсталации и очистване от твърди частици. Това е нещото, което е задължително в ЕС, а не емисиите СО2.
  Предполагам, че в следващите години ЕС ще преразгледа квотите за СО2 и ползването на модернизирани ТЕЦ на въглища ще остане сравнително рентабилно. Така, че си имаме три големи централи в Марица Изток, които ще са базови мощности още доста години. Има голяма вероятност собственика на ТЕЦ Варна, която работи с висококалорични въглища внос от Украйна (Алжир и др.) да инвестира в почистващи инсталации. Така че закриването на ТЕЦ Варна изобщо не е сигурно.

 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  И всеки път питам: Какво стана с Горна Арда? Боко онемя по въпроса, а преди няколко месеца ни се похвали от Виена, че е договорено строителството й.

 11. 11 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Любопитно

  торий реактори предоставят много по-чиста и безопасна алтернатива на уран-базирани ядрени реактори, и могат да бъдат модернизирани на съществуващите ядрени централи
  http://peswiki.com/index.php/Directory:Thorium_Reactors

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 12. 12 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  "При последните три правителства площадката на "Козлодуй", въобще не е разглеждана"
  -----------------------------
  Не е разглеждана, защото такава няма!
  Това че има 6 реактора, не означва, че има площадка за седми!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 13. 13 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Вече взе да ства непоносимо . Плашенето ни с таласъми и караконджоли взе да ства ежедневие. А на тези от ИПИ да им спрът тока за един месец че да се успокоят.

 14. 14 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ще го кажа съвсем кратко!
  Темата вече е коментирана толкова много...

  Боко-БелЯне-аут!

 15. 15 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Е ИПИ ги е яд, че от Костов насам никой не им дава и 2 ст. държавна пара. Ако Росатом си поръча пазарно изследване за 50 000 лв, да видиш ква песен ще запее Красен Станчев, как ще намалим безработицата и ше печелим от износ за Македония, Черна гора, Сърбия. Как трябвяа да се компенсират зелените енергии с евтина базова мощност. Как ще се затворят ТЕЦовете така или иначе и ще има недостиг на енергия, защото всяка година потреблението в региона расте.

 16. 16 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дамян":
  Ако си мислиш, че Марица Изток ще дими още дълго, много се лъжеш. Ще ги закрият до 2017 така или иначе. Въпросът е тогава с какво ще се топлим или охлаждаме през лятото. Имай предвид, че хората се замогват и си пазарят климатици като невидели.

 17. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално


  peterpan.03
  Кажи го на работещите там нали ревете за отваряне на работни места... И Мини Марица Изток също ще пренесем в жертва в името на руския Белнене. Ае да ви видим как ще стане.
  Моето мнение е, че да, може и да закрием тецовете там и да се построят мощности за производство на горива от въглища Мда... въпрос на цена на петрола. И познай кой ще дойде да прави горива от въглища?
  А конкретно за рехабилитираните Марици - ти лично виждал ли си как пушат? В момента и как пушеха преди? Има огромна разлика и цената на тази разлика е по-скъпият ток. Няма безплатен обяд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK