Русе ще дава на концесия покривите на училища и детски градини

Покривните конструкции на общинските училища и детски градини в Русе може да бъдат отдадени на концесия, за да се изградят върху тях фотоволтаични електрически централи. Това предложение се съдържа в докладна записка на група съветници от БСП. То ще се разглежда на заседанието на общинския съвет през април. Обект на предложението са над 50 сгради в града.


Идеята е основана върху липсата на достатъчно средства в общинския бюджет за осъществяване издръжката на учебните и детски заведения. Този смисъл според вносителите концесията като форма на въвеждане на частно участие дава възможност на  изпълнителната  власт в Русе да спестява значителни финансови средства за период от 25 години.


Предложението е концесионерът да се грижи за изправността на покривите на сградите, отдадени на концесия. По този начин според вносителите общината няма да изразходва средства за ремонти. Отделно от това Русе в продължение на 25 години ще получава и определеното концесионно възнаграждение, пишат вносителите. Те настояват общинският съвет да разреши започване на подготвителни действия за предоставяне на концесия върху имоти публична общинска собственост – покриви на сгради публична общинска собственост  на територията на Русе за изграждане на фотоволтаични електрически централи. 


Концесионирането на покривите на детските и учебни заведения в Русе има своя предистория от миналата година. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK