Краят на промоциите оскъпи ипотеките в евро

Лихвите по депозитите продължават да падат постепенно

Краят на промоциите оскъпи ипотеките в евро

© Shutterstock
8.91% е ГПР по жилищните кредити в евро


7.69% е средната лихва по бизнес заемите в левове

След четири поредни месеца на спад лихвите по жилищните кредити в евро отново са се покачили през февруари. Това показват данните на Българска народна банка (БНБ). Повишение има и в годишния процент на разходите (ГПР), който освен лихвата включва и всички такси и комисиони, начислявани по заема. В същото време евровите кредити за бизнеса поевтиняват, а процентите по депозитите също продължават да падат.


Средно 8.13% е била ефективната годишна лихва по жилищните кредити в евро през февруари. Месеците преди това нивата бяха дори и под 8%, което не се беше случвало от две години и половина. ГПР по тези заеми в евро също се покачва от 8.65% през януари до 8.91%. За увеличението на лихвите и таксите през миналия месец принос има и изтичането на някои промоции по жилищни заеми.
Обичайно има кратка почивка преди пролетните кампании, което може да даде ефект в средното ниво на лихвите на пазара. В левове измененията са малко по-колебливи – лихвеният процент пада до 8.32%, след като през първия месец на 2011 г. се покачи, а в края на 2010 г. отново беше по-нисък. На този етап банките стартираха пролетните си промоционални кампании и основните оферти пак са по жилищни кредити, но вече се появяват и разнообразни предложения по потребителски заеми, кредитни карти и заеми за бизнеса - основно за малки и средни предприятия.


След като 2011 г. започна с намаляващи лихви по заемите за бизнеса, сега има повишение при тези в лева и ново понижение при евровите. Така нивата им достигат съответно 7.69% и 8.33%. Спрямо година по-рано лихвата е по-ниска и в двете валути. Въпреки покачването в лева процентът остава по-нисък от нивата от 2007 г. насам. Банкери коментират, че от края на 2010 г. институциите отново се опитват да привлекат качествени бизнес клиенти, като са склонни на отстъпки в лихвите.


Все пак обаче бавният спад на лихвите по депозити (с които е обвързана и цената на ресурса за кредитиране) задържа и същественото намаление на лихвите по кредитите. Освен това самите банки поддържат консервативно поведение без правене на излишни резки ходове в трудно предвидима икономическа среда, при която прогнозата на движението на лихвите е трудна.


С изключение на депозитите за бизнеса в евро всички лихви по влоговете продължават да вървят надолу, макар и с малко. Според анализаторите на "Моите пари" "може би в момента банките искат да си осигурят достатъчно евтин ресурс, за да могат след време да предложат по-изгодни заеми".


Последните месечни темпове на намаление все пак са далеч под нивата от есента на 2009 г., когато лихвите се върнаха на нивата отпреди депозитната война. Така и през февруари се потвърждават прогнозите, че за първото тримесечие на тази година лихвите по срочните депозити ще останат без съществена промяна.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Мале ... 8.91% ... няма такава лихва в целия цивилизован свят. При това е с ИПОТЕКА, т.е. доста по-ниско рискова, да не говорим че няма закон за личните фалити, изобщо ...

  Ама купувайте си на кредит, като толкова ви е акълът ...

 2. 2 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#1] от "pi314_":

  то ако имаше закон за личните фалити щеше да настане веселба. Ако основната част от плащанията за заплати минаваха по банков път - добре. Ама доста хора могат да се изхитрят с плащане на ръка...

 3. 3 Профил на panagurec
  panagurec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само дето тези цифри съвсем не са точни
  В момента 3 банки ме ухажват за заем за строителство на нова еднофамилна къща с лихвен процент(ЕВРО) 7% +- 0,05 и съответно ГПР при 10 годишен заем около 8,01-8,09%... Нещо не се връзват горепосочените числа.
  Най-големия лихвен процент, който видях от предложенията към мен беше 7,55 за ЕВРО
  Не са евтини, разбира се, но ги има, което все пак може малко да пораздвижи пазара

  Друг е въпроса, за частния фалит. Само в БГ от цялата Европа няма такъв. Според мен това е заради банкерското лоби в парламента. Иначе от къде ще ти минават заплатите - на ръка или по банка - има ли частен фалит - никой не го интересува. Взимат ти всичко без ризата от гърба и си свободен човек. Е, не можеш да взимаш заеми 1 до 5 години и да имаш кредитна карта, но все пак не дължиш на никой нищо, така че кеш или по банка всичките ти пари са си твои.

  Сега е гадно, щото ти взимат всичко, продават го и се оказва че продължаваш да дължиш още вилни зони на банките и няма отърване до живот - ем без покрив, ем длъжник цял живот - това го няма никъде!

 4. 4 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#3] от "panagurec":

  Познавам доста народ, ухажван с подобни ипотеки на промоционален "фиксиран" процент. Когато банката види дебелия, не пита какво си подписал, а вдига лихвите. Не може хора с по 2000-3000 лв заплата да я превеждат цялата по сметка за апратамент ! Не купувайте имот с 70-80% средства от банка. Голяма препоръка е.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 5. 5 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#4] от "кинти":

  Моят съвет:
  Когато минавате покрай банк/д/а, ЗАОБИКАЛЯЙТЕ я!!!


  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 6. 6 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За какви промоции става въпрос ?????
  промоциите у нас винаги са излизали по скъпо от стандартни продукти или услуги.
  И накрая кредитите даже и с двойни промоции винаги са били скъпи особено на Пощенска

 7. 7 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Весело

  Хе хе лихварчетата са се размърдали ,търсят балъци.
  Е може и да хванат още някой заблуден ,но масово набутване
  като преди нямаааа.

 8. 8 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#3] от "panagurec":

  Говорим за кредит на строеж, не за ипотечен, нали така?
  За каква сума грубо става въпрос, за какъв период от време, и приблизителна стоиност на готовия строеж, ако може.
  искам да си направя справка за ГПР,.
  Може ли?

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 9. 9 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 650 Неутрално


  До коментар [#3] от "panagurec":

  Питам защото при крайна стойност 100 000 евро на построеното и кредит от 50 000 евро за 20 години най - малкия ГПР излиза
  8,23 %на Емпорики банк, а най големия 16,39 % на Общинска банка!

  http://www.moitepari.bg/Ipotechni_Krediti/Ipotechni_krediti_Result.aspx?s=QlpoNDFBWSZTWXb9EOoAABv%2fgGAAAAPAAH4QKaRdQK6n3rAwALq2GqZPUNNMgDIAAADVNNMjJoeoA0AAAGp6RMo%2fUT1DRjSGg00DyjxzVZY3xdCOt2VaPlANIG%2fVaNxAQsgc10PzQzama9oaasojwFqHXBpecE08IUSDLwNC8MbugNs82UvK8Mkm1JggnMUd32PH5867hccaUELZVI5SxJqQU4JRgviI2BpTnJaycYEVh12RGA%40gBxRAlajpBkmQRNY4pQZNKHULCWORfi7kinChIO36IdQ%3d

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "panagurec":

  Ти си бил голям лъжец бе драги. Плосък и прозрачен.
  Първо, нито една банка в България не отпуска кредит за строеж на еднофамилна къща. Отпускат кредит за покупка на вече готова такава, с акт 16, а на зелено финансират само покупка на апартаменти от компании коитго са им добре известни и на които вярват.
  Второ, всяка лихва над 5.5% е пладнешки обир.
  И трето, по ГПК има ред имущества към които не може да се насочва изпълнение. Не е зле да се пообразоваш и да поразпиташ преди да пишеш така смело и безотговорно.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на panagurec
  panagurec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":

  Ха, чак сега видях, че някакъв олигофрен се е опитал да пише

  Виж сега смешко - много си на зад с инфото за кредитите - погледни например в http://www.moitepari.bg/, има кредитен калкулатор и виж дали няма кредит за строеж. Ама наистина вземи се пообразовай малко. Дават (казах - поне 4 знам, с 3 се пазаря в момента, да не правя излишна реклама сега), това че ти не знаеш къде и как си е твой проблем.

  Иначе съм съгласен, че 5,5 е добра лихва, но просто в момента никоя в БГ не дава такава лихва. А на мен парите ми трябват сега . Както е казано - не е важно колко ти струва, а колко печелиш. Е, аз съм си направил сметката, че дори и за 10 години процента да се качи с 2 пункта, пак ще мога да си го позволя без да ми се наруши начина на живот. Въпрос на личен избор

 12. 12 Профил на panagurec
  panagurec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "mikewolf":

  Стойността на строежа е около 75 000 Евро, а аз търся 40 000 ЕВРО. За 10 години в момента най-добрия РЕАЛЕН ГПР, който успях да постигна след бая пазарлък е 8,08

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK