ТЕЦ-овете на Ковачки ще бъдат модернизирани


Нона Караджова: Няма основания "Брикел" да продължи работа след април

Гълъбовското предприятие "Брикел" е започнало строителство на сероочистваща инсталация и вече е в напреднал етап, предстои изграждане на сероочистки и в димитровградската ТЕЦ "Марица 3", както и в ТЕЦ "Бобов дол". Това обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков по време на форума вчера, отчитайки капацитета на страната за енергийно производство в следващите години.


Съгласно европейските директиви трите централи, притежавани от компании на Христо Ковачки, трябва да инвестират в очистващи съоръжения или поетапно да спрат. Крайният срок за "Брикел", наскоро прехвърлена на офшорна фирма, изтече преди година, но предприятието все още действа. "Марица 3" ще изчерпи лимита си за работа тази година.
По думите на  министъра на околната среда Нона Караджова въпреки започналото строителство на сероочистката в "Брикел" централата трябва да бъде спряна след април. Предприятието, което миналия април изчерпа лимита си от часове експлоатация и оттогава е в нарушение, в момента работи с два от шестте си котела.


В края на миналата година екоминистерството заяви, че започва принудително затваряне на "Брикел", но стана ясно, че предприятието отоплява почти цялото население на Гълъбово. Тогава Караджова заяви, че предприятието ще бъде спряно след края на отоплителния сезон и може да бъде пуснато едва след като изгради сероочистващата инсталация. Неотдавна ведомството даде зелена светлина за строителството й.


От февруари "Брикел" има временна сероочистваща инсталация, заимствана от ТЕЦ "Сливен". Тя обаче не покрива екоизискванията, каза екоминистърът. "Тази инсталация е самоделка, а и "Брикел" няма комплексно разрешително за работа", коментира Караджова.


По думите на Трайков освен на АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" България може да разчита на топлоелектрическите си централи и запасите от лигнитни въглища в басейна "Марица-изток" за производство на енергия. "Там бихме могли да говорим за 1-2 нови блока с капацитет най-малко 500 мегавата при много изгодна цена за строителство", каза министърът.


Трайков добави, че електроенергията от такива нови блокове може да се хеджира с изграждане на инсталации за улавяне на въглеродния диоксид. Той обаче не обясни как и на каква цена България би могла да е сдобие с подобни съоръжения, каквито в момента има само в няколко експериментални центъра в Европа, и то в тестова фаза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK