Фермери обмислят колективно дело срещу фонд "Земеделие"

Асоциацията на земеделските производители в България обмисля възможността да заведе колективен иск срещу фонд "Земеделие". Той ще е срещу решението на институцията да поиска възстановяване на субсидии, получени за 2009 г. от близо 6 хил. фермери. Това съобщиха от организацията във вторник.


Според сдружението "по неясни критерии обработваеми площи са изключени като допустими за подпомагане", като фондът е изплатил сумите, а впоследствие на база сателитни снимки отчита разминаване и въвежда санкции със задна дата.


Както "Дневник" съобщи вчера, фондът изисква от над 5800 земеделски производители да възстановят получени субсидии за 2009 г., като все още не е ясна общата сума. Тогава стопани се свързаха с вестника, за да съобщят, че са очертавали обработваемите от тях площи в съществуващата към 2009 г. система на фонда и са получили субсидии, а впоследствие, след като са заснети нови ортофотоснимки в страната и е обновена системата, техните площи са отхвърлени като недопустими за подпомагане.
"В списъка с бенефициенти, които следва да възстановяват надвзети субсидии, попадат и такива, които в трите последователни кампании през 2007, 2008 и 2009 г. са очертали и обработвали едни и същи площи, а вследствие теренни проверки не са открити несъответствия", казват от асоциацията на земеделските производители и дават пример с фермера Георги Илиев от Ямбол, който имал такъв случай.


Илиев обработвал над 34 хил. дка в последните години и е получавал субсидии за тях. Според настоящия списък на фонда обаче повече от 1000 дка от тях са обявени за недопустими за подпомагане. "Не можем да се съгласим с наложените санкции. Необходимо е да се направят повторни проверки", казва фермерът.


От фонд "Земеделие" съобщиха преди няколко дни, че ще коментират официално случая със санкциите, след като бъдат приключени всички проверки. На страницата на институцията обаче беше публикувано разяснение, от което в крайна сметка става ясно, че глобените над 5800 фермери или са очертали земи, недопустими за подпомагане, или не са ги поддържали в добро земеделско състояние.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK