Съдружниците Донев и Павлов: Промяна в собствеността на "Труд" и "24 часа" няма

Любомир Павлов (на преден план) и Огнян Донев.

© Георги Кожухаров

Любомир Павлов (на преден план) и Огнян Донев.Съсобствениците на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов съобщиха, че в компанията им няма смяна на собствеността, няма и скандал. Изявлението им е по повод конфликта между тях и другите издатели на вестниците Христо Грозев и Карл фон Хабсбург. По-рано днес Донев съобщи пред "Дневник", че другите инвеститори не са се разбрали за стойността на инвестициите им в медийната компания, а "делът им е функция на парите, които са дали".


Ето и официалното становище на "Медийна група България холдинг", разпространено от Павлов и Донев:


В Медийна група България Холдинг няма скандал, както и промяна в собствеността. Има съдружници, неуспели да си осигурят необходимото финансиране за заявения от тях дял. Затова трябва да се задоволят с полагащото им се.
Променено е съотношението в дяловете на съдружниците според финансовото им участие в сделката съгласно предварителните споразумения, подписани от съдружниците.


Покупката на "Труд" и "24 часа" е финансова сделка, в която ние изпълнихме нашите ангажименти на инвеститори.


Чувстваме се заблудени от г-н Христо Грозев, който с медийни изяви необяснимо защо се опитва да оправдае липсата на финансов ресурс.


Категорично заявяваме, че редакционната свобода в двата най-авторитетни български вестника няма нужда от "ръчна спирачка" , независимо дали я държи "австрийска" или друга ръка. Редакционната свобода освен това е нещо различно от мениджмънта на Медийна група България.


Ние гарантираме, че "Труд" и "24 часа" остават независими и определянето на тяхната редакционна политика е право и задължение на главните редактори и журналистите.


Още веднъж - що се отнася до г-н Христо Грозев, можем да заявим само, че той опитва да компенсира липсата на правни и финансови аргументи с опити за манипулация на общественото мнение.


Огнян Донев и Любомир Павлов, съдружници в Медийна група България Холдинг

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Трябва или Огнян Донев да спре да представлява КРИБ или КРИБ да спре да представлява българския бизнес. Не може бизнесът в България да се идентифицира с такива машинации. По-скоро, в момента виждаме, че може, но от това страдат всички, било то заради недоверието на борсата, което е резултат от машинации като тези на Огнян Донев и Васил Божков.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 2. 2 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  Интересно... Совите не са това което са... Дневник набързо покриха статията което описва6е друго...

  За рейдърство бе думата, за опита на Россия и Украина в областта... А то какво се оказа...

  Публиката се чуди и мае, сеир да става...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  Според други медии:

  Медийна група България холдинг" - фирмата, която издава вестниците "Труд", "24 часа", "168 часа", вече е изцяло в ръцете на бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов, съобщи "Капитал". През декември м.г. Любомир Павлов и регистрираната в Австрия фирма "БГ Приватинвест" GmbH учредиха обща фирма - "БГ Принтмедия" ООД и купиха вестниците като дяловите бяха разпределени в съотношение 47 към 53. Независимо че притежаваше по-малкия дял Павлов стана единствен управител на новата "Медийна група България холдинг". Той представляваше останалите собственици с пълномощно.

  Проверка на "Сега" показа, че на 23 март Христо Грозев - представител на австрийската фирма и съуправител в "БГ Принтмедиа", сезира Търговския регистър. Той моли да не се вписват предстоящите евентуални промени в медийната групировка, инициирани от Любомир Павлов. Удивителното е, че в това писмо Грозев съобщава, че той и чуждестранните му партньори се отказват въобще от сделката с ВАЦ от декември. Те смятат тази сделка за "несъществуващо обстоятелство", тъй като липсва решение на "БГ Принтмедия" за купуване на ВАЦ.

  Въпреки писмото на Грозев, Павлов предприема няколко стъпки през следващите дни.

  На 25 март Банка "Уникредит" по искане на Павлов прекратява договор за заем с "БГ Принтмедиа" и сключва нов договор, но вече с дъщерното й дружество - "Медия холдинг България". Заемът е за 25 млн. евро. Заложени са сградата на Полиграфическия комбинат, "Печатница Изток" - Варна и дялове във вестникарската група.

  На 27 март шефът на "Софарма" Огнян Донев официално иска да купи 83 дяла от вестникарската група. Същия ден Любомир Павлов му ги продава за 23.5 млн. лева, като цената е платена изцяло. През декември, "БГ Принтмедия" ООД е взела решение да продаде на Донев до 40 % от дяловете във вестниците.

  Донев, вече с 83 %, и Павлов от името на БГ "Принтмедия" /17 %/ вдигат капитала на дружеството. Също на 27 март Огнян Донев продава на Любомир Павлов 43 %.

  Така в крайна сметка "Медийна група България холдинг" се оказва собственост на Любомир Павлов - 43 %, Огнян Донев - 40 % и "БГ Принтмедия" ООД със 17 %. Така делът на Грозев и чужденците пада до около 9 %.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  На 28 март Христо Грозев разбира за ходовете на Павлов и Донев и оттегля пълномощното, с което е дал съгласие Любомир Павлов да представлява дружеството "БГ Принтмедия" ООД. Грозев подчертава, че дружеството се представлява от него и Павлов само заедно.

  Пред "Медиапул" Христо Грозев изразява притеснение, че отпадането на първия заем с "БГ Приватинвест" е позволило да стане тази продажба на 83%. "За нас е непонятно как банката е участвала в това нещо", добави Грозев в България. Те ще изпратят питане до ръководството на "Уникредит Булбанк", с което ще поискат обяснение как едно придобито дружество може да плати дяловете на своето дружество-майка.

  Пред Тв 7 тази сутрин Грозев заяви, че ако не е била австрийската фирма, ВАЦ е нямало да продадат вестниците именно на тези купувачи. Той каза, че в последните месеци му е била отказвана информация за дружеството, а миналата седмица му е бил забранен и достъпът до сградата. Любомир Павлов не дава обяснения за ходовете си. Според Тв 7 днес се очаквало официално изявление.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на чорли
  чорли
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#2] от "B52":

  аз поне я виждам статията с гледната точка на другите двама издатели вляво в 'още по темата'

 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#5] от "чорли": Вярно бре; а преди бе "гре6ка 404" и подобни.
  Интересно....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Добре, а като са нямали пари, как са гио купили този вестник преди 3 месеца? На юнашко доверие между 2 отдела на ДС?

 8. 8 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 619 Неутрално

  20 години и нищо ново под слънцето - фалирали банки, Вески Меджидиеви, Ориони, Олимп, Славчовци, Доктори и т.н, и т.н
  Сега Доневци...
  ... а следата на Любо Пъпката като червена линия минава през целия 20 годишен криминален преход

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK