Съдружниците Донев и Павлов: Няма скандал и няма промяна в собствеността

Съдружниците Донев и Павлов: Няма скандал и няма промяна в собствеността

© Георги Кожухаров
"Нашите съдружници размишляваха колко пари да дадат, а делът, който имат, е функция на парите, които са дали"
Огнян Донев


"Христо Грозев искаше да се бърка в редакционната политика и да лобира за определени фирми."
Любомир Павлов


"Това, което видяхме, има всичките характеристики на рейдърство. Обикновено в Русия и Украйна това става рано сутринта преди седем часа, тук стана в неделя...с превратно тълкуване на корпоративни документи."
Христо Грозев


На рекламния пазар в България има една шега, че където и да погледнеш - винаги изскача Красимир Гергов. Нещо подобно се получава с медийния пазар през последните две години - като се заговори за сделки, особено за вестници - се появява сянката на депутата от ДПС Дилян Пеевски и банкера Цветан Василев.
Преди продажбата на ВАЦ в края на миналата година се твърдеше, че те са сериозни кандидати. След това обаче групата беше придобита от австрийска компания, представлявана от Христо Грозев и българските съдужници Огнян Донев и Любомир Павлов. През последните два дни започна публичен сблъсък между новите собственици.


Една от версиите е, че той е заради опитът на фирми, близки до Пеевски и Василев да изкупят дяловете и да довнесат пропорционална част в капитала на фирмата, за да запазят контролния пакет от 53%  и той да си остане  "австрийски", като цялата схема минава първо през интерес на собствениците на Винпром "Пещера" и после отвежда към Пеевски-Василев.Тази информация не беше официално потвърдена от Донев и Павлов, но може да обясни спешните им действия.


Христо Грозев я отрече. Неофициално с нея се обясняват започналите прехвърляния и продажби на дялове между съдружниците, исканията за спиране на всички вписвания и размяната на обвинения между партньорите. Акционерна битка, която се е случвала и в други компании, но сега предизвиква сериозен интерес - защото става дума за собственост и влияние върху два от най-тиражните всекидневници. Изходът от тази ситуация се очертава - да се случва в съда.


Какво показва Търговският регистър


Първоначално в "БГ принтмедия" (фирмата, която притежава пряко издаващата вестниците "Медийна група България холдинг") 47% контролират собственикът на "Софарма" Огнян Донев и Любомир Павлов. Христо Грозев и австриеца Карл фон Хабсбург са собственици на "БГ Приватинвест", чрез която държат 53%.


Преди няколко дни обаче балансът започва да се променя, след като в Търговския регистър е подадено заявление за прехвърляне на дялове от "БГ принтмедия" на Донев и Павлов, с което те биха контролирали 83%.


Засега от Агенцията, по вписванията по информация на Капитал, са отказали да направят прехвърлянето, но двамата съдружници обясняват желанието им да направят промяна в контрола с факта, че Грозев не е спазил обещанието си да плати предварително договорената сума по сделката. "Делът на съдружниците ни е функция на парите, които са дали", обясни Донев пред "Дневник".


В отговор Грозев заяви, че всъщност е имало проблем с приемането на парите, тъй като Павлов е отказвал да подпише документите по втория и третия им транш. Той определи действията на съдружниците си като "корпоративно превземане".


Самото прехвърляне на дяловете е станало в последната неделя (27 март) при нотариус Вяра Янева. Павлов обясни бързите си действия по прехвърлянето на дяловете също с уговорка, която е имал с Христо Грозев. Преди известно време, по неговите думи, е станало ясно, че Грозев не може да внесе парите, които трябват за неговия дял в издателската компания и е започнал да търси заеми.


Уговорката им е била до края на миналата седмица този проблем да се реши и да се договори кой съдружник колко дяла ще запише. Идеята е била Донев и Павлов да имат по-голям дял, защото внасят повече пари. До събота обаче развитие не е имало, Грозев не е намерил нужната сума и си е заминал за Австрия, където живее постоянно, разказа Павлов. Заради това още в неделя той е потърсил нотариус Вяра Янева и са започнали прехвърлянето на дяловете в "БГ Принтмедия".


Тук се намесва непотвърдената версия, че Грозев е поискал заем от собствениците на "Пещера", за да плати дела си. Твърди се, че чрез тях в издателската компания се е опитал да влезе Пеевски. Донев и Павлов обаче са били против каквото и да е партньорство с него, затова са побързали да прехвърлят дялове, за да парират опит за превземане на "БГ Принтинвест".


Грозев заяви, че няма нищо общо нито с "Пещера", нито с Пеевски и никога не се е опитвал да продаде дял на външен инвеститор. Пред "Дневник" Павлов каза, че не иска да коментира тази версия, но посочи, че част от конфликтът е възникнал след опити на Христо Грозев да се намесва в редакционната политика на медиите и да лобира за фирми.


Пред "Дневник" Павлов обясни, че извършвал всичко с пълномощно, което Грозев му е дал. То е издадено също от нотариус Вяра Янева на 1 декември 2010 г. Грозев е поискал в Търговския регистър да впише, че той оттегля пълномощното си, но оттам отказват с мотива, че в него не се вписват такива обстоятелства. Освен това Грозев заяви, че е учуден от използването му, защото пълномощното отдавна е било оттеглено устно.


Публичен конфликт


Днес Донев и Павлов разпростниха официално изявление, в което заявяват, че "няма скандал, както и промяна в собствеността. Има съдружници, неуспели да си осигурят необходимото финансиране за заявения от тях дял. Затова трябва да се задоволят с полагащото им се.


Променено е съотношението в дяловете на съдружниците според финансовото им участие в сделката съгласно предварителните споразумения, подписани от съдружниците. Чувстваме се заблудени от г-н Христо Грозев, който с медийни изяви необяснимо защо се опитва да оправдае липсата на финансов ресурс".


Те го обвиниха в манипулация на общественото мнение. От своя страна Грозев твърди, че някой умишлено разпространява "взаимоизключващи се версии". Той обвини Павлов, че не е приемал предложения му как редакционната политка да бъде независима, назначил е сам новите главни редактори на "Труд" и "24 часа", което значи, че той няма никакви възможности да лобира за каквото и да било. 


Въпреки че в момента реално дяловете са прехвърлени нотариално и Огнян Донев и Любомир Павлов държат 83% в "БГ Принтмедия" сделката реално не е приключена, тъй като днес има отказ на Агенцията по вписванията да я регистрира. Спорът най-вероятно ще се прехвърли в Софийския градски съд, където се обжалват решенията на агенцията.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Няма скандал. Ние това открадване си го бяхме замислили от самото начало. А и който ни познава, не може да е изненадан...."

 2. 2 Профил на Malvina Eneva
  Malvina Eneva
  Рейтинг: 417 Неутрално

  "И това открадване нито ни е първото нито ще е последното"

 3. 3 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Брей, не знаех, че още такива неща се случват. Боже, опази. Не знаех, че Агенцията по вписванията се ръгва със запетая по средата - за журналистически разкош. Не знаех още, че докато строим магистрали, рушим медии... Нема ли да утепат некого, та да добие тая държава естественост?

 4. 4 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 625 Неутрално

  търговският регистър се пише с малка буква

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  Малей, колко жалък е икономическият "елит" в БГ.
  Лошо няма, ама такива квартални гамени да контролират най-масовите средства за дезинформация - свят да се завие на човек...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 409 Неутрално

  които дава стотинки за измишльотини и откровенна пропаганда да им бере гайлето.

 7. 7 Профил на house
  house
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вестник Дневник, Христо Грозев и един от собствениците на Винпром "Пещера" Антон Щерев са съученици от английската гимназия в Пловдив. От един випуск, но от съседни класове. Така че връзката е много пряка. Проверете това, ще научите и други много интересни работи.

  Everybody lies.
 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Любо син на АБПФК, Оги син на дипломат от кариерата.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 9. 9 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Този пореден скандал е огледало на жалката картинка на бизнес моделите в България - далавери, лобиране, злоупотреба с монополно положение, задкулисни сделки...

 10. 10 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "emil_":

  Не мисля, че има значение кой на кого бил син. Нека не оправдаваме нашите успехи и провали с външни фактори. Има безброй хора, които не са синове на професори и дипломати, които се борят с живота като всички нас. Това, което българинът не може да приеме е, че някои хора са по-умни и успяват. Повечето дремат и се оплакват. Има разбира се и късмет, но това е животът. Той е несправедлив. Според мен, за разлика от много други, Павлов и Донев са поне културни и интелигентни хора, които не слушат чалга и представят едно лице на БГ бизнеса, което е представително и на европейско ниво.

  Разбира се има предпоставки, които много помагат за успеха. Да произхождаш от добре поставено семейство е една от тях. Но без ум в главата пак ще си останеш обикновен чалгаджия. Примери на несретници с подобен произход - хиляди. Както и примери на бедни деца от Костенец, например, които с труд и интелигентност са стигнали доста по-далеч от някои синове на АБПФК, също безброй.

 11. 11 Профил на Malvina Eneva
  Malvina Eneva
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#10] от "Господин Никой":

  В случая дискусията е не дали са културни и интелигентни Павлов и Донев, а дали са измамници. За дейсвията на Донев в реалния живот знам достатъчно, за да мисля че това е поредното му действие за ограбване на някого.

 12. 12 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "alexs":

  А кой успял бизнесмен не е измамник, малко или повече? Today's robber barons are tomorrow's landed gentry. Така е било откак свят светува.

 13. 13 Профил на Malvina Eneva
  Malvina Eneva
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#12] от "Господин Никой":

  Не споделям това виждане. Тук няма място за широко разгръщане на темата, но едно е да поемаш рискове и да се възползваш от възможности и съвсем друго е просто да откраднеш пари, акции...Това е недопустимо и по закон и от морална гледна точка по всяко време и във всички общества

 14. 14 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 734 Разстроено

  само това ни трябва прасетата пеевски и дпс да контролират и ВАС и ще я втасаме....

 15. 15 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 734 Любопитно

  колкото повече чета толкова повече се убеждавам, че грозев е или наивник или няма парите да затвори сделката и донев и павлов съвсем правомерно му изкупуват дела. публичните му изяви са израз на безпомощност (те затова и вчера коментираха, че се съмняват в душевното му здраве), а на всичкото отгоре вредят и на бизнеса... да пие една студена вода и следващия път да си прави сметката..

 16. 16 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 553 Весело

  )) Защо ли зад обявени като "австрийски" инвестиции все лъсват едни изнесени червени пари?)
  От новото фармацевтично ръководство на ВГБ вече са решили и да сменят имената на медиите. "24 часа" ще се казва "24 ампули", а "Труд" - "Трудоцетамол".))) Вместо с книги и дискове, както досега, двата ежедневника ще се предлагат с безплатни лекарства. А в най-евтиния случай - с витамин С. Ще има и специални издания с литър чист етилов спирт и рецепта за направа на домашна водка.)) Така де - тежките новини от ежедневието се преглъщат по-леко с чаша в ръка.))

 17. 17 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#15] от "Боги": "донев и павлов съвсем правомерно му изкупуват дела"
  Боги,боги де да му го изкупуваха дела,ама май му го крадат...
  Не само го крадат,ами и залагат вестниците в банка за 25 милиона,като преди това са гепили и безочетните пари пратени им от Грозев с репликата:"Много се надявахме,че няма да ги пратиш"
  Не че нещо разбрах,ама Грозев и той ги излъгал,щото говори че пратил десетки милиона лева,а той както каза пъпката пратил "само 2 транша по два милиона евро или по малко от 8 милиона-та за какви десетки милиони...Напрао ма разбиха-пълна лудница

 18. 18 Профил на eimil
  eimil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  това са нашите "бизнесмени", трагедия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK