Цялото ръководство на фонд "Земеделие" е сменено (допълнена в 15.05)

Земеделският министър Мирослав Найденов представи днес новия директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Досега той е бил началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков.

© Красимир Юскеселиев

Земеделският министър Мирослав Найденов представи днес новия директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Досега той е бил началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков.Управителният съвет на държавен фонд "Земеделие" ще смени цялото ръководство на институцията, съобщи на извънредна пресконференция земеделският министър Мирослав Найденов. Промените вече са съгласувани с премиера Бойко Борисов и процедурата е в ход. Официалният мотив за рокадите е подобряване на работата по програмата за развитие на селските райони.


Новият изпълнителен директор на фонда е Румен Порожанов, който досега беше началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков.  Пред журналисти Мирослав Найденов обясни, че е отправял покана към него за този пост още преди няколко месеца, но тогава той е отказал. Агроминистърът каза още, че досегашният директор на фонда Светослав Симеонов е "добър експерт" и затова му е предложил или да стане зам. министър с ресор програмата за развитие на селските райони или да отиде като земеделско аташе в Брюксел. Симеонов е приел предложението да бъде командирован в Брюксел, а друг зам. министър на земеделието няма да бъде търсен, обясни още Найденов. 


Промяната идва ден след като прокуратурата потвърди, че проверява сигнал за оказван натиск от ръквоодството на земеделското министерство върху Симеонов с цел одобрение на проблемни европроекти.

И СДС, и БСП отново настояха за оставката на Найденов
Министър Мирослав Найденов трябва да си ходи, той не може да остане на този пост след всички обвинения. Това каза пред медиите лидерът на СДС Мартин Димитров. Той напомни, че в прокуратурата тече разследване по сигнал за търговия с влияние в земеделското министерство. За такъв сигнал съобщиха в понеделник от СДС. От БСП също поискаха оставката на Найденов. "Крайно време е министърът да си тръгне. А мен ако питате, след министъра му е време да си тръгне и министър-председателят, но това ще бъде явно по-късно", коментира депутатът от левицата Антон Кутев.

На въпрос защо след като е доволен от Симеонов, го сменя, земеделският министър отговори, че "едно е експертизата, а друго е напрежението с 2 хил. души персонал" и че "не всички стават за началници". Найденов допълни още и че новият му пост е "по-отговорен".Лидерът на РЗС Яне Янев пък предупреди, че ЕК ще глоби България с около 25 млн. евро заради нарушения в земеделието, като според него докладът е пристигнал в министерството още през декември и се прикрива от министър Мирослав Найденов. По думите му промените в ръководството на фонда няма да доведат до промени в работата му, защото проблемите са в министерството.

Междувременно стана известно, че по предложение на Порожанов има и нови зам. директори на фонда, с които иска да работи в екип.


Досегашният ръководител на отдел "Директни плащания" във фонда Свилен Костов ще стане зам. изпълнителен директор на фонда с ресор "Директни плащания" на мястото на Мюхеттин Караоглан. Другият заместник на Порожанов ще бъде Иван Капитанов, който заменя Ангел Кинанов и ще следи прилагането на селскостопанските пазарни механизми. Капитанов досега е ръководил дирекция "Финанси на реалния сектор" във финансовото министерство.


Третият нов заместник е Свилен Колев, който е работил във фонда и е бил началник на отдел "Пазарни механизми". Именно той ще отговаря за Програмата за развитие на селските райони. Самата програма досега беше при директора на фонда.


Постът на четвъртия зам.- директор - Драгомир Господинов, който оглавяваше техническия инспекторат, се закрива. Самият инспекторат става отдел към дирекцията по директни плащания.


"Безспорно трябва да се влезе с нов екип. Опитах се да взема доброто от фонда", беше първият коментар на Порожанов, запитан защо се пристъпва към пълно обновление в ръководството. Той допълни още, че няма "нищо лично" към никой.


Мирослав Найденов пък обяви, че и на всички досегашни директори във фонда ще бъдат предложени нови постове в системата на агроминистерството, без да стане ясно какви.


Румен Порожанов е третият директор на фонд "Земеделие" в мандата на правителството на ГЕРБ. Преди няколко месеца в междинната оценка на програмата за развитие на селските райони беше записано като сериозен проблем административния капацитет на фонда и честата смяна на ръководството. Днес Мирослав Найденов каза, че не вижда проблем в рокадите, защото "в много страни много често се сменят цели правителства".


Земеделският министър обясни, че няма конкретен повод за промените, отхвърляйки предположенията, че те са свързани с протестите на зърнопроизводителите или със сигналите на СДС за корупция в министерството и фонда.


Вчера от прокуратурата потвърдиха, че разследват сигнал за търговия с влияние в земеделското министерство. За него съобщи СДС като поиска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов и на шефа на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. 


От дясната партия огласиха писмо на Симеонов от миналото лято в качеството му на заместник на тогавашния шеф на фонда Калина Илиева, в което той се оплаква от министерски натиск в полза на проекти по програмата за селските райони. Вчера централата на СДС прибави сигнал на Илиева до прокуратурата и писмо, с което тя иска обяснения от заместника си. Oт фонд "Земеделие" съобщиха, че разпространяваната кореспонденция между Симеонов и Илиева е фалшификат.


Фонд "Земеделие" се ръководи от управителен съвет от 11 члена, под председателството на министъра на земеделието и храните, а оперативното ръководство се осъществява от изпълнителен директор и зам. директори. Структурата на фонда включва Централно управление и 28 областни дирекции. 


Кой е Румен Порожанов


Новият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов досега беше началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Той работи във финансовото министерство от 1992 г. . В периода 1995 - 1996 г. е бил съветник в Министерския съвет при правителството на Жан Виденов. Професионалната му кариера тръгва по-сериозно нагоре след идването на НДСВ на власт и при финансовия министър Милен Велчев, когато през 2001 г. става директор на  дирекция "Финанси на реалния сектор". През 2002 г. оглавява борда на "Булгартабак холдинг", на мястото на уволнената зам.-министърка на икономиката Любка Качакова.
Порожанов е с икономическо образование и магистратури по аграрна икономика и управление на отбранителната индустрия от УНСС. Владее английски език. Женен, с едно дете.

Според публичната декларация на Порожанов пред Сметната палата от миналата година, съпругата му Веска притежава дялове за 173 600 лева във фирма "Армар Корпорейшън Дженерал Техникал Ко-оперейшън". Според в. "168 часа" дружеството има лиценз за производство и търговия с оръжие, а съдружник в него е кметът на Харманли от БСП Михаил Лисков.
Порожанова има и 50% във фирмата "Частни инвестиционни проекти" ООД. Другият собственик, Иван Стойчев, създава рекламния холдинг "Нота Бене груп" ЕООД, в който сега е синът му. Отново според "168 часа" компанията е рекламирала "Булгартабак", като договорът е сключен по времето, докато Румен Порожанов е председател на борда на директорите на държавния тютюнев холдинг.

В началото на мандата си земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че директорът на фонда ще бъде назначаван с конкурс, какъвто беше проведен и за назначаването на Калина Илиева.  Днес Найденов каза, че не е имало нужда oт конкурс за Порожанов, защото става въпрос за човек на "топ ниво"


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK