Британският парламент: Големите одиторски компании са допринесли за кризата

Избори 2022

Четирите най-големи одиторски компании Deloitte, Ernst & Young, KPMG и PricewaterhouseCoopers са извършили грешки, които са допринесли за финансовата криза. Това се казва в доклад на икономическата комисия към горната камара на британския парламент (Камарата на лордовете), цитиран от "Ню Йорк таймс".


Според доклада четирите компании или не са били наясно с трупащите се проблеми в банките, или не са съумели да уведомят надзорните органи. "Тяхното самодоволство и бягство от отговорност допринесоха за кризата", твърдят британските законодатели.


"Не приемаме аргумента, че банковите одитори са направили всичко, което се изисква от тях", се казва в доклада. "Може да се каже, че големите четири са изпълнявали правилно задълженията си в строго юридически смисъл. В по-широк смисъл обаче те не са сторили това."
Според комисията по време на банковата криза в страната през 2006 г. не е била организирана нито една среща между финансовия регулатор FSA и одиторите на силно засегнатите финансови институции Northern Rock (PwC) и HBOS (KPMG). Впоследствие банките заедно с RBS получават 70 млрд. паунда помощ от правителството.


Комисията заяви, че ще изиска разследване на конкуренцията в сектора. Парламентът настоява страната да заеме водеща позицията в разследването, тъй като Лондон е глобален финансов център, а големите четири играят важна роля в него.


Джеймс Робъртс, сътрудник в BDO LLP - една от големите одитни компании извън големите четири, приветства доклада.


"BDO настоява от години за сериозни промени в олигополистичната структура на одитния пазар", каза той, цитиран от в. "Гардиън". "Радваме се, че комисията стигна до същия извод, че промените са желани, необходими и неизбежни", допълни Робъртс.


Междувременно компаниите, включени в доклада, защитиха ролята си по време на финансовата криза. PwC заяви, че е изразила опасенията си относно състоянието на Northern Rock на 11 септември 2007 г. Това обаче е само два дни преди банката да поиска помощ от държавата. Говорител на KPMG пък отхвърли изводите на доклада, че компанията е действала самодоволно и е бягала от отговорност.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK