Скандалът за "Труд" и "24 часа": Павлов лансира версията за интереса на "Пещера" и Пеевски-Василев, Грозев отрича

Христо Грозев, Любомир Павлов (крайните вляво) и Огнян Донев (крайния вдясно)

Христо Грозев, Любомир Павлов (крайните вляво) и Огнян Донев (крайния вдясно)Любомир Павлов: Христо Грозев не даде дори 17500 евро за учредяване на австрийската фирма ("БГ Приватинвест" - бел.ред.). Аз имам разписка, че той ми ги дължи. Нека да каже дали ми ги е върнал, кога ги е върнал и защо не ги е върнал, но не може да се лъже пред телевизионните зрители.


Христо Грозев: В деня в който без никакъв договор му прехвърлихме огромна сума, милиони евра, без никакъв договор, той каза, цитирам: "Много съжалявам, че ги прати, аз по-малко, но Огнян много се надяваше, че няма да ги пратиш тези пари.


Л. П.: Г-н Грозев поиска да включи в договора акционери, на които дължи пари - двама души от "Винпром Пещера", с единия от които е съученик... Не знам дали те знаят това, аз с тях не съм разговарял. Той каза, че им дължи пари. Даже каза, че те са читави, не са криминални типове и че аз мога да се запозная с единия от тях.
Х.Г.: Тук задълбахме вече в конкретни лъжи. Така че мисля, че това е за прокурора вече.


Л.П.: Когато аз му казах добре, ако дължиш пари, ако имаш задължение ти или австрийското дружество, тогава ние ще ти ги върнем, за да можеш да възстановиш сумите. Той ми каза: "Аз не мога да направя това, те ще ме застрелят." Цитирам го едно към едно. Призовавам г-н Грозев да отидем пред полиграф... Той предложи опция и за други акционери, които също той ги предложи. Не е удобно да ги говоря в това студио, защото са свързани с вашата телевизия. Става дума за Делян Пеевски и Цветан Василев.


Х.Г.: Достатъчно е да се провери кой за всичките тези години и всички тези месеци е бил единственият човек в България, който е активно опонирал публично чрез съда, чрез ЕК на консолидацията на медийно присъствие на групата на г-н Пеевски.


Л.П.: Ние с Делян Пеевски и тяхната група сме в една нормална конкуренция и имаме нормални взаимоотношения. В тези взаимоотношения г-н Грозев злепоставя страшно много хора, говори от името на страшно много хора, които може и да не знаят, че той говори така за тях, опитва се да създава интриги и създава проблеми между тях. Дали това е съзнателна дейност или плод на някакво психично отклонение - аз не мога да говоря.


Л.П.: Защо (Грозев - бел. ред.) се опита да вкара материали чрез един от журналистите срещу Цветан Василев и срещу Делян Пеевски. И след това ми каза: "Аз не мога, защото ти си казал на Пеевски и на други хора, че работя за международните служби." Каза ли ми го това, Христо, като ме гледаш в очите... Каза ми: "Аз работя срещу тях, но вече не мога да работя срещу тях." И това ми каза.
...


Л.П. Аз съм разговарял конфиденциално с главния прокурор, че евентуално трябва да осигури охрана на г-н Грозев, защото аз не мога да го обвинявам, ако него са го заплашили или неговото семейство и той се притеснява за това... Той много добре знае, че в управлението на "БГ принтмедия" сме двамата заедно неделимо по негово настояване. Крадецът вика дръжте крадеца.


Х.Г. (на въпрос как се е стигнало до подписване на пълномощно на името на Любомир Павлов): С две предпоставки. Първо, със степен на доверие, за която бях предупреждаван, че никога не трябва да отпускам на този индивид. Аз мога да покажа есемеси от последните два дни. Всички са с еднакво съдържание - "не ти ли казах", "не ти ли казах", "не ти ли казах"...


Л.П.: Най-важният въпрос е да се притесняваме ли за здравето на г-н Грозев. Той каза, че са го заплашили, че дължи много пари.


Това е малка част от сблъсъка между издателите на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Христо Грозев, който се случи на живо в ефир в сутрешното шоу на Николай Бареков по ТВ7. В предаването Любомир Павлов, лансира официално появилата се вчера версия, че собствениците на Винпром "Пещера" (Атанас Петров и Антон Щерев), Делян Пеевски и банкера Цветан Василев са в основата на конфликта между издателите. Павлов твърди, че Грозев е предложил първо собствениците на "Пещера" да бъдат включени като акционери, а след това Пеевски и Василев.


Христо Грозев, обаче отрече да има каквато и да е връзка с Пеевски и Василев (които контролират и ТВ7, вестниците "Монитор", "Телеграф" и други издания). Той припомни, че води битка срещу техния монопол. Вчера от "Винпром Пещера" разпространиха официално изявление, че никога никой не им е предлагал дял от "Медийна група България", а "Издателският бизнес никога не е бил обект на бизнес-интерес за нас." В съобщението се посочва още, че те нямат никакви финансови отношения с Грозев и с фирми, представлявани от него.


Грозев, който представляваше австрийското участие в проекта отново повтори обвиненията си, че Павлов се е опитал да подмени собствеността в "Медийна група България", използвайки пълномощно, което му е било дадено за съвсем други цели. Заяви още, че Павлов и Огнян Донев са били поканени да участват в проекта и без него и австрийците сделката да купят от ВАЦ би била невъзможна.


Конфликтът стана публичен в началото на седмицата, след като стана ясно, че е направено прехвърляне на дялове миналата неделя и Огнян Донев (който до момента беше само финансов инвеститор без акции) и Любомир Павлов (който притежаваше 47%) са придобили 83 % от дружеството "БГ приватмедия", което притежава фирмата-издател на вестниците. А "БГ приватинвест" - австрийската фирма, представлявана от Христо Грозев, която държеше 53% е останала със 17%. Грозев твърди, че те са превзели фирмата. Според Донев и Павлов причината е, че разпределението на дяловете отговаря на парите, които всеки е внесъл. Още предистория тук.


Какво още стана ясно от скандалния разговор в ТВ7:


За WAZ и условията


Според Грозев присъствието на австрийкото дружество "БГ Приватинвест" е било условие, за да може бившият вече собственик на "Труд" и "24 часа" - германската Westdeutsche Algemeine Zeitung (WAZ) да се съгласи на продажба.


"Тази сделка беше наша. Тя не можеше да бъде направена от г-н Павлов и г-н Донев. ... Освен цена се искаше и ангажимент за бъдещото независимо развитие на медията. Ние трябваше да защитим нашата група и ние трябваше да обясним, че ... няма след няколко месеца ... да препродадем на вашите собственици примерно и да се получи една консолидация." Грозев обясни, че с австрийкото дружество за партньори не е имало нужда сделката да бъде одобрена от българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). По неговите думи обаче но ако има прехвърляне на дялове към Павлов и Донев, антимонополният орган трябва да започне проверка не само на това, а и на първата сделка с WAZ.


Спорът за парите


Грозев отрече обвиненията на Павлов и Донев, че той и Карл фон Хабсбург, другият собственик на "БГ Приватинвест", не са имали пари и не са платили своята част от сделката. В сряда двамата съдружници публикуваха официално становище, в което казаха, че причина за опита да прехвърлят дяловете на Грозев е било неплащане от негова страна.


"Много е важно да се отбележи, че тези пари бяха дадени, въпреки че г-н Павлов се опита да възпрепятства", заяви Грозев. Той съобщи, че е платил досега общо 6 млн. евро, а за последната вноска от 2 млн. евро няма документ. Според него при получаването на последната вноска Павлов му е казал: "Много се надявахме да не ги пратиш, аз по-малко, но Огнян повече се надяваше да не ги пратиш тези пари."


Според Любомир Павлов Грозев е внесъл едва 4 млн. евро, а австрийските партньори не са дали дори и 17 500 евро за регистрацията на "БГ Приватинвест". По неговите думи реално платените пари от Грозев и Хабсбург отговарят приблизително на дял от около 16-17% от медийната компания, докато в същото време придобиването на вестнците е било обезпечено от него и Огнян Донев, с банков заем, за който те са гарантирали.


Банка в конфликта


Спор между двамата съдружници възникна и заради предоговаряне на заема с "Уникредит Булбанк". Павлов подчерта, че банката е дала заема за финансиране на сделката на него и Донев, с обезпечения от техни фирми, а не на Грозев или Хабсбург. Грозев съобщи, че Павлов без негово знание е предоговорил заема и е подписал договор за прекратяване на инвестиционния заем за "БГ Принтмедия". Заедно с това е сключил нов заем, с който дружеството "да купи само себе си".


Пълномощно с несъгласие


В ефир Павлов показа пълномощното, което му е било дадено с подписа на Грозев, за да управлява еднолично медийната група. Грозев заяви, че документът е бил даден по времето, когато са договаряли продажбата на вестниците. Причината е, че той, Хабсбург и Даниел Руц, който впоследствие излезе от инвестицията си, е трябвало да договарят сделката и условията с WAZ. В същото време Павлов е трябвало да остане в България и да преговаря за банково финансиране. По думите на Грозев пълномощното е можело да се използва само с предварително съгласуване по телефона. Павлов отрече това твърдение, като обясни, че Грозев му е дал документа, с който да управлява, тъй като в голяма част от времето си е извън България. И двамата заявиха в студиото, че са били предупреждавани да не се доверяват на другия, но въпреки това са станали съдружници с първоначално доверие.


За независимостта на медиите


Двамата съдружниците се обвиниха взаимно и за опит да налагат влияние върху вестнциите. Според Грозев уговорката при сключването на сделката за покупка от WAZ е била той и австрийките партньори да поемат "значителен редакционен контрол". Павлов заяви, че това никога не е било и имало съмнения за опити за корупция и лобиране за определени фирми. Пред "Дневник" Павлов вчера направи връзка и с президента Георги Първанов, като обясни, че са му разкали как държавният глава се е хвалил с влияние в двата ежедневника.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Абе тия всички са за затвора в една нормална държава или за разстрел в една мафиотска, ама ние като сме си мутренска само ще се ритат по кокалчетата.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 2. 2 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Тия за кво се дракат? За миризливя умиращ Труп?

  Колкото повече, толкова повече!
 3. 3 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Дневник" защо толкова бавно реагира не тази новина? Съмнително сдържани коментари, 10 часа след събитията?

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2940 Весело

  "...Нека да каже; той каза; аз му казах..." - големи СКАЗКИ бе с тия БиЗНЕСмени!
  Отиде месец, месец и половина със залъгалки, на фона на БГ ДЕКОРАЦИЯта...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 623 Весело

  Моят отговор на Пъпката-смешник е - никакво четене от 10 години на часовите боклуци. Даже ме е гнус да произнеса имената им..
  Поврага им..

  Така лека полека ще фалират..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 6. 6 Профил на t3eo
  t3eo
  Рейтинг: 392 Весело

  До коментар [#3] от "comtec":

  може би защото огнян донев е в КРИБ, както и собствениците на Дневник хехехеех

 7. 7 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Какво може да се очаква от МАФИОТИ като ОГНЯН ДОНЕВ!

 8. 8 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До 6,

  Е така де, ама нали пък от "Капитал" тръгна новината онзи ден? Пък те са на един собственик. Иди ги разбери кой на кой бог се кланя...

 9. 9 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Една от шайките разбойници на снимката. Щом можаха да надвият ВАЦ и Тошо и да заграбят вестниците, значи са яки. Сега почват да се изяждат един-друг.
  Забравих. Оня ден Донев нали цуна Бойко по гъза ...

 10. 10 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Неутрално

  леле мале. имаме едни собственици на медии като медиите ни.....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 11. 11 Профил на stantheman0327
  stantheman0327
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вие в "Дневник" имате ли си редактори? Вижте си текста под снимката: "Христо Грозев, Любомир Павлов (крайните вдясно) и Огнян Донев (крайния вляво)". Или може би не знаете кое е ляво и кое - дясно?

 12. 12 Профил на t3eo
  t3eo
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#8]
  да не бъркаме добрата работа на журналистите реагирали на новината с корпоративният интерес, който наалага правилният и коментар

 13. 13 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 497 Разстроено

  И Пъпката и Донев са си чисти престъпници... Безспорно и на "австрийците" не им е чиста работата, но за Пъпката е сигурно, че си е крадец още от Софиянски насам... Защо, по дяволите, оживя тоя от катастрофата - за да краде още явно...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 14. 14 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 855 Неутрално

  "Според Любомир Павлов Грозев е внесъл едва 4 млн. евро"


  Мдааа, точно - едва 4 млн.Според мен нито тъпото крадливо копале Павлов , нито никому неизвестната марка перални "Грозев" са изработили тия пари.И понеже са чужди и крадени пари - за това се карат.
  Нека дойде Горския. И да ги разгони.

 15. 15 Профил на PinotNoar
  PinotNoar
  Рейтинг: 442 Весело

  Комсомол, комсомол, ти летиш като сокол!

  Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.Айнщайн ....
 16. 16 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Когато ДС-гръм удари, как ДС-ехото заглъхва.
  А всъщност мангизите на акционерите са ваши, недраги недругарки и недругари. Това са вашите задигнати, препрани днес пари, еквивалент на мизерията ви.

  Те и сега се карат все още за вашите пари, имали са грешки в счетоводството...

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 17. 17 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ???
  Грозев не е дал никакви пари а е участвал колкото да се направи сделката, като най-вероятно е обещал че няма да си търси дяловете които са му дадени и по-късно ще ги прехвърли на тези които са му ги платили, сега обаче е размислил )

  twitter.com/voxybg
 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Малей, каква сволоч се е сбрала, не е истина....

  И това е "елита" на икономическата и медийната мисъл.

  Смрад и (ДС) кочина пар екселанс.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1121 Весело

  Егати и съдружниците! Единият му дал пълномощно еднолично да управлява, после плаче че му превел пари "без никакъв договор му прехвърлихме огромна сума, милиони евра, без никакъв договор...". Другите двама викат: ами отрязахме му дяла, защото той не внесе достатъчно пари! А ние внесохме пари (взети на кредит от банката ) Сговорна дружина ... слепи ги ражда, както се казваще в една пародия. Капиталът на свободната медия е получен от банка, обезпечен с активите на две частни фирми. Познайте колко ще е свободна и независима медията, особено независима от тези двете фирми!
  И това е цветът на българските индустриалци! Ако добавим и Сокола - световнонеизвестния консултант по хидроенергийно строителство и едър бизнесмен/мандатоносител на правителство в същото време, ще стане страхотно каре, Строителите на съвременна България!

 20. 20
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#11] от " Виж сега. Кое е ляво, кое е дясно е мътна работа. Бойко непрекъснато повтаря ,че бил десен, ама само меракът му за десния електорат се вижда. Другото е магистрали и рязане на ленти и садене на картофи..

 22. 22 Профил на zarko_petev
  zarko_petev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Доста по диагонал четете новините. Ако бяхте следили случая, щяхте да сте забелязали, че Грозев се опитва да отвори пътя на Ирен Кръстева = Ахмед Доган към завладяването на поредната група издания.
  Успокояващо е, че Донев и Павлов видяха какво става и не клекнаха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK