Европа предложи обща директива и за ипотечните кредити

Европа предложи обща директива и за ипотечните кредити

© Юлия ЛазароваКредитополучателите да доказват, че могат да върнат ипотечния си заем, а банките да са коректни в рекламите и да предоставят достатъчно информация преди договаряне на средствата. Това предложи Европейската комисия (ЕК) в нова директива днес. Целта е да се създаде единен пазар на ипотечно кредитиране, както и да се повиши защитата на потребителите на финансови услуги, посочват от ЕК.


Според новата проектодиректива банковите клиенти ще трябва да представят необходимите детайли за надеждността си, а банките ще бъдат задължени да оценяват възможността им да си върнат заема. Чрез тези регулации ще намалее броят на хората, които изпадат в неплатежоспособност, посочва ЕК.


Освен това ще бъдат спестени между 1.2 и 1.9 млрд. евро лоши дългове на година. Ипотеките представляват 70% от задълженията на домакинствата в ЕС през 2008 г., посочва АФП. А във Великобритания между 2007 и 2008 г. 45% от ипотечните кредити са били отпускани, без да се проверявани доходите на клиентите, получили заемите.
"По време на ипотечния бум банките и другите институции, предлагащи ипотечни кредити, отпускаха заеми неразумно, а потребителите не бяха предупреждавани за последиците от решенията им", посочи еврокомисарят по финансовите услуги Мишел Барние.
Затова сега се предвижда на кандидатите за кредит да бъде предоставян стандартизиран формуляр с подробна информация за


основните елементи на цената на кредита като лихви и такси. Така те ще могат да сравняват офертите на различните банки лесно. Клиентите ще имат възможност и да погасяват жилищния си кредит предсрочно, а рекламите на ипотечните заеми ще бъдат строго следени за заблуждаваща информация.


Цел на директивата е и да се подпомогне създаването на единен ипотечен пазар. Европейската ипотечна федерация обаче, която е представител на националните органи в областта, не е особено убедена в нуждата от директивата. "За потребителите ипотечните пазари са местни – това не е продукт, който да ползват на международно ниво", коментира генералният секретар на федерацията Аник Ламбер.


Регулациите ще важат не само за банките, но и за всички посредници, предлагащи ипотечни кредити. Предложението предстои да мине одобрение от държавите - членки на ЕС и Европейския парламент. В неговия обхват са всички кредити за покупка на жилище, както и заемите за обновяване на имоти.Какво се цели


Банките да правят коректни реклами и да представят подробна предварителна информация
Кандидатите да доказват, че могат да върнат заемите
Да намалеят хората, изпадащи в неплатежоспособност

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 572 Неутрално

  На банките им беше ясно колко могат да плащат клиентите, но раздаваха парите, защото парите бяха евтини и дори не бяха тяхни (на банките). Дори и в момента банките могат да теглят с 1% лихва при ЕЦБ и да раздават за 3-4% лихва ипотечни кредити, прибирайки печалбата.

 2. 2 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 472 Весело

  е това не що ако улезне у нас в добрия вид гаранция, ще има фалити на банки. Ми те от недоказани доходи и рекламни измами живката у назе. Но все ще се намери един Мартин Димитров и Мавродиев така да барнат леко нещата в ползу лехварска

 3. 3 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Ако влезе добре. Само, че ще трябва и някой да чете, а не да подскача от радост. Защото повечето ще се радват на отпуснатия кредит, и няма да обърнат внимание на написаното. Чак като почнат да плащат ще ревнат: Банките са грабители! Банките ще фалират! Банката е виновна, че си иска парите с лихва! Те са мои! и т.н.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK