Акциите на БАКБ изгубиха над 2% за ден

Акциите на БАКБ изгубиха над 2% за ден

© Юлия ЛазароваС колеблив ръст на основните индекси и малко над 1 млн. лв. оборот приключи търговията на Българската фондова борса. Едва с 0.08% се повиши стойността на индекса SOFIX, до 445.77 пункта. Със спад от половин процент затвори BG TR30, а BG40 се повиши с 0.32 на сто.


Дневник 20 отбеляза по-сериозна загуба от 0.81%, като падна до 65.94 пункта. При голяма част от по-активно търгуваните компании преобладаваше загубата, по-сериозна за Българо-американската кредитна банка, която понижи пазарната си оценка с 2.12% и така капитализацията й падна на 104.785 млн. лв. Спадът дойде след като днес от банката обявиха, че преговорите за продажбата й все още продължават.


Освен това от Централната банка на Ирландия съобщиха, че преструктуриране на банковия сектор в страната ще бъде направен с разпродажби на поделения и активи, което може да засегне БАКБ, тъй като неин собственик е ирландската AIB. Бърза разпродажба на активи в кризата в много случаи означава продажба на ниска цена, показва опитът до момента.
Три компании бяха по-активно търгувани днес - "Каолин", обикновените акции на "Химимпорт" и "М+С Хидравлик". Акциите на добивната компания "Каолин" паднаха с близо процент, с 0.42% се понижи машиностроителната "М+С Хидравлик", докато холдингът увеличи капитализацията си с 0.76 на сто.


Лек ръст отбелязаха Първа инвестиционна банка (0.15%), "Монбат" (0.15%), а Централна кооперативна банка изгуби 0.54%. Акциите на "Българска фондова борса" поскъпнаха с над 2% днес и вече се търгуват при 2.76 лв.


Секторът на имотите не привлече голям интерес днес, силен спад имаше при "ФНИ България" (5%), "Еларг фонд за земеделска земя" (4%), както и "Булленд инвестмънтс" (6%). Секторният индекс BG REIT изгуби 2.04 на сто, до 50.35 пункта. Спадът при фондовете за земеделска земя беше предшестван от по-големи обеми и поскъпвания вчера. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK