"Лукойл": Цените на недвижимите имоти също са еднакви, защо на бензина да не са?

Икономическата комисия към парламента направи втори опит за обсъждане на цените на горивата в петък

© Красимир Юскеселиев

Икономическата комисия към парламента направи втори опит за обсъждане на цените на горивата в петъкЦените на недвижимите имоти в България също са еднакви, защо тези на горивата по всички бензиностанции да не са. Този въпрос зададе към депутатите от икономическата комисия Сергей Гиндич, зам. генерален директор по доставките и продажбите на "Лукойл България". По този начин той отговори на питане на народните представители, защо бензиностанциите в страната купуват от различни източници горива, а в същото време продават на една цена.


"Транспортните разходи са подобни, защото най-често горива се купуват от съседните страни Гърция и Румъния, а също така от България", обясни Гиндич. Според него, цените, по които се продават бензина и дизела в страната са пазарни и затова са еднакви за всички. Директорът от "Лукойл" беше сред малкото дошли да присъстват на обсъждането на цените на горивата свикано от икономическата комисия към парламента. Сред другите участници в дискусията бяха представители на "Инса ойл", "Кървача газ", "Ромпетрол".


Идеята на икономическата комисия към парламента беше да извика всички производители, вносители и търговци на горива в страната, които да обяснят как се формира цената на бензина и дизела. Това е втори пореден опит на комисията да разбере истината за структурата на ценообразуването. Според предварително публикуваната информация на сайта на Народното събрание на комисията трябваше да присъства и представители на министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Дали имаше такива в залата не стана ясно.
Първи думата взе зам. генералният директор на "Лукойл България" Сергей Гиндич. Той започна да говори на руски като обясни, че няма преводач, но предполага, че всички в залата владеят езика и няма да има нужда. В отговор председателят на икономическата комисия му обясни, че всъщност това е българския парламент и, че трябва някой от служителите на дружеството да превежда или "това може да направи г-н Румен Овчаров", пошегува се Димитров.


Гиндич се извини от името на компанията, че нейн представител не е присъствал на първата среща и представи структурата на цените на най-масовия тип бензин А-95 и на дизела. По данни на компанията, най-голям дял в ценообразуването имат данъците, а най-малък маркетинга и транспорта. (виж таблицата)


Ценообразуване на горивата
ЕлементиВидове
 А-95 (%)Дизел (%)
Дистрибуция99
Нефтопреработка65
Цена на нефта4240
Данъци4741
Транспорт Маркетинг 2,6
Печалба-40,4
Биокомпонент 2
Общо100100
Източник: "Лукойл България"

Компанията изнесе данни, според които вносът на горива също нараства през последните години. През 2010 г. са внесени 798 тона, при 730 тона през 2008 г. Общото потребление в страната през миналата година възлиза на 2051 тона, при 2657 тона, две години по-рано. Според фирмите от бранша биокомпонента в дизела струва между 0,04 лева за литър до 0,1 лева за литър.


Дружеството съобщи, че работи на загуба. След него и останалите участници в дискусията потвърдиха същото. Информацията изненада председателя на икономическата комисия Мартин Димитров (СДС), който я обяви за много полезна. По този начин той отговори на депутата Румен Овчаров (БСП), който обяви свикването на комисията за "абсурд". "Освен да придобием впечатления нищо не може да направим, единственият въпрос, на който може да искаме отговор, но който не сме задали е има ли пазар на горивата в страната и ако няма - защо", каза Овчаров.


Депутатът Иван Иванов (ДСБ) и бившият икономически министър Петър Димитров (БСП) поискаха обяснение от "Лукойл" защо цената на дизела в страната е по-висока от тази на дизела в държава като Люксембург, където данъците са по-високи. "Не може цените на всички горива да са еднакви във всички държави, условията са различни", обясниха от "Лукойл". Компанията в страната притежава най-голямата рафинерия - "Лукойл Нефтохим".


Забележка на колегите си депутати - защо задават странични въпроси, а не питат за структурата направи депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. В отговор от опозицията го разкритикуваха и му обясниха, че могат да задават всякакви свързани с горивата въпроси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK