Vodafone ще продаде дела си във френската SFR за 8 млрд. евро

Vodafone ще продаде дела си във френската SFR за 8 млрд. евро

© ReutersБританският телекомуникационен гигант Vodafone ще продаде своя дял във френския телеком SFR на френската група Vivendi за близо 8 млрд. евро. По този начин Vivendi ще получи пълен контрол над най-големия си източник на приходи, докато пък британската компания се опитва да изчисти своето портфолио и да намали дълговете си, коментира "Уолстрийт джърнъл".


Парижката компания се съгласи да плати 7.95 млрд. евро за дела от 44% на Vodafone. Сделката се оценява на 7.75 млрд. евро, но британският гигант ще получи още 200 млн. евро дивидент след нейното финализиране през юни. Тя ще трябва да мине и през одобрението на държавните регулатори.


SFR е вторият по големина телеком във Франция по отношение на приходите след France Telecom. Той е важна част от портфолиото на Vivendi, като през миналата година на него се дължат малко под половината от годишните 28.87 млрд. евро приходи на компанията.
Vivendi от месеци се опитва да придобие пълен контрол над мобилния и интернет оператор SFR. Френският гигант се опитва да засили своето присъствие в сферата на телекомуникационния и развлекателен бизнес. Неговите холдинги включват звукозаписната компания Universal Music и платената телевизионна група Canal Plus. Експерти обаче критикуват Vivendi заради нейната структура на холдингите, която не позволява на дъщерните компании да увеличат своите приходи, но добавя допълнителни разходи.


"Това е важна стъпка за нас", заяви изпълнителният директор на Vivendi Жан-Бернар Леви. Той допълни, че сделката ще позволи на компанията да изплати по-голям дивидент на своите акционери през 2011 г.


Vodafone обяви, че от получените пари по сделката 4.5 млрд. евро ще бъдат предназначени, за да изкупят обратно акции на компанията, докато останалите ще бъдат използвани за намаляване на нейните задължения. Сделката с дела в SFR е част от стратегията на изпълнителния директор на британската компания Виторио Колао да изчисти портфолиото си. Неговите планове са да бъдат продадени миноритарните дялове в дружества.


Пазарите реагираха на новината, като акциите на Vodafone се повишиха с 1.7% в сутрешната търговия до 182 пенса за акция. През последната година британският телеком отчита 15% ръст в цената на книжата си. Тези на Vivendi първоначално отчетоха спад, но после възстановиха стойността си и отбелязаха 0.2% ръст до 20.55 евро за акция

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK