Белгийската Solvay ще придобие френския си конкурент Rhodia

Изпълнителните директори на Solvay Кристиан Журкен (вляво) и на Rhodia Жан-Пиер Клемендю (вдясно) обявиха сделката между двете компании на пресконференция в Париж.

© Reuters

Изпълнителните директори на Solvay Кристиан Журкен (вляво) и на Rhodia Жан-Пиер Клемендю (вдясно) обявиха сделката между двете компании на пресконференция в Париж.Белгийският производител на химикали и пластмаси Solvay, който притежава предприятието "Солвей – Соди" в България, придоби френския си конкурент Rhodia за 3.4 млрд. евро. Предложението на белгийците е за 31.60 евро за акция, което е 50% над пазарната цена от 1 април. То беше прието единодушно от борда на директорите на френската компания, пише "Файненшъл таймс".


Solvey е лидер в добива на сода, ключова суровина при производството на стъкло, както и един от водещите производители на PVC материали, които се използват в строителството. Rhodia пък е световен лидер в разработването на смеси, използвани в козметиката. Тя е и втори по големина производител на полиамиди, които влизат в състава на пластмасата с индустриално предназначение.


Френската компания има силно присъствие на развиващите се пазари като Китай и Бразилия и близо половината от продажбите й през 2010 г. са реализирани там. Това ще даде на Solvay по-голям достъп до тези пазари, които генерират около 40% от продажбите й.
Изпълнителният директор на белгийската компания Кристиан Журкен заяви, че двете компании имат доста сходства от гледна точка на продукти и пазари. Според него сливането им е нормална част от жизнения цикъл на техния бизнес. Обединението ще редуцира разходите им с 250 млн. евро в рамките на три години, пише "Ройтерс".


За да бъде приключена сделката, тя трябва да получи одобрението от регулаторите в САЩ и ЕС.


Новината беше отразена и от финансовите пазари, като акциите на Rhodia скочиха с 48.5% до 31.28 евро за акция, докато книжата на Solvay поскъпнаха с 1.6% до 85.18 евро.


Сделката засилва процесите на консолидация сред химическите компании по света. През последните седмици Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет придоби Lubrizol за 9 млрд. долара, а миналата седмица акционерите на швейцарската Clariant одобриха придобиването на германската Sud Chemie.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK