Банките превключват от управление на лоши заеми към кредитиране

Натрупаната ликвидност ги мотивира да активизират основната си дейност


Румен Симеонов, подуправител на БНБ:
Най-голям принос за слабото кредитиране има свитото търсене на заеми


Мартин Заимов, Societe Generale Експресбанк:
Банките да привилегироват "микрощастието" пред бонусите си

След две години на свито кредитиране банките се опитват да излязат от зимния сън, като увеличат отпускането на заеми. Това стана ясно от изказвания на банкери по време на IX финансов форум "Банки, инвестиции, пари".


Предпоставка за активизиране на кредитирането е натрупаната от банките ликвидност, определена като "гореща". Именно тя ще провокира и мотивира компаниите да кредитират.
От друга страна, тази ликвидност изтощава доходите им (изплащането на прилични лихви по депозити при свито кредитиране - бел. ред.). Освен това от края на миналата година и началото на тази вече се забелязва забавяне на темпа на нарастване на проблемните кредити, което е сигнал, че банките са в състояние да се справят с просрочията.


Така, ако през последните две години, освен че не кредитираха, основно предизвикателство на банките беше да управляват кредитния риск, като предоговаряха и преструктурираха заеми, за тази година банкерите говорят вече за спиране на ръста на просрочията и за обръщане на тенденцията към спад. Към края на 2010 г. делът на необслужваните заеми (просрочия над 90 дни) е 11.6%.


Нарастването на новоотпусканите кредити също ще допринесе за намаляване дела на проблемните заеми в банковите портфейли. И за 2011 г. просрочените кредити се сочат като предизвикателство, но именно вече в контекста на спиране на ръста им и дори за намаляването им. Според прогнозите на Уникредит Булбанк 2010 г. е била последната с намаляваща печалба на банковия сектор и нарастващи провизии за просрочени кредити.


Тази година печалбата ще се увеличи на годишна база с 18.3% до очаквана 681 млн. лв., като и през следващите години ще продължи да расте. Системата се очаква да достигне предкризисния размер на финансовия резултат през 2014 г. (виж таблицата).


Макар и с ниски темпове, се наблюдава известно възстановяване на икономиката, но излизането от рецесия е бавно и мъчително, каза подуправителят на БНБ и шеф на "Банков надзор" Румен Симеонов. По думите му възстановяването ще бъде твърде бавно на фона на очакванията ни. Той посочи още, че натрупаната ликвидност на банките, която, от една страна, изтощава доходите им, заедно с провизиите е предпоставка за активизиране на кредитирането.


Според Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на Емпорики банк, банките трябва вече да погледнат към финансиране на нови проекти, за да могат да подобрят и доходите си. Вече се наблюдават към корпоративните клиенти, особено по-малкия бизнес, същите кампании на предлагане на кредити, макар и не така рекламирани, както при жилищните ипотечни заеми, посочи още Гълъбов.


И ако през миналата година наистина ръстът на кредитирането е бил маргинален по думите на Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка, вече се вижда промяна на тенденцията и възможност за стопиране на свиването на кредитните портфейли. В края на тази година може да се очаква кредитен ръст от 4-4.5% според прогнозите на Уникредит Булбанк, представени от главния икономист на банката Кристофор Павлов.


По думите му вече е в ход процес на нормализиране на кредитирането. Той прогнозира скорошно пречупване на негативните тенденции при кредитите както по отношение на ръста, така и на качеството им. По думите му при нормализиране на ръста на кредитите за домакинствата водещи са потребителските заеми, докато новоотпуснатите ипотечни и особено овърдрафт кредити изостават. При новоотпуснатите корпоративни кредити водещи са овърдрафт и краткосрочните, докато дългосрочните все още спадат, макар и минимално.


Според прогнозите на банката влошаването на портфейлите все още не е приключило, но са налице индикации за преобръщане на негативната тенденция към края на годината. Скоростта на нарастване на лошите и преструктурираните кредити (необслужвани над 90 дни и предоговорени заеми; близо 20%) се забавя.


Отново водещи са потребителските заеми, като за тях пикът (като дял) се очаква да е в близките месеци, за ипотечните - в края на годината, а за корпоративните - в началото на следващата година. Очакванията им са, че в най-високата си точка несъбираемите кредити ще са около 14-15% и това ще бъде или в края на 2011 г., или в началото на 2012 г. Прогнозата за общо загуби на сектора от просрочия е за около 4 млрд. лв. за периода 2009-2012 г . включително, каза Павлов.


Според Мартин Заимов, член на надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк, кризата е дала добра възможност на банките да разберат, че трябва да бъдат почтени и прозрачни към клиентите си.


Прогнози за банковата система (в млн. лв.)
 2011 г.2012 г.2013 г.2014 г.2015г. 
Нетна печалба 681942125113461452
Провизии12741086868884900
      
Източник: Уникредит Булбанк     

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK