ДКЕВР обеща токът да не поскъпва с повече от 5%

ДКЕВР обеща токът да не поскъпва с повече от 5%

© НАДЕЖДА ЧИПЕВААко има увеличение на цената на тока от 1 юли, то със сигурност няма да е с повече от 5%. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за
енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.


Трите регионални електроразпределителни дружества са представили в енергийния регулатор своите предложения за цените и те не се различават от предварително обявените искания, каза Семерджиев. Германското дружество Е.ОН, което обслужва Североизточна България, поиска поскъпване на тока средно с 14.3 на сто за периода 1 юли 2011 – 1 юли 2012 г. От чешката компания ЧЕЗ, доставяща електроенергия в западната част на страната, предложиха увеличението да е с 13.12%. Австрийската ЕВН, която покрива Югоизточна България, иска с 5.12% по-високи цени, по които да продава. По думите на шефа на ДКЕВР разликите в предложенията се дължат на различните условия, при които работят трите компании. При крайното определяне на цените щели да бъдат взети под внимание инвестиционните програми на фирмите, а в комисията ще обмислят санкции за качеството на тока.


Семерджиев е потвърдил, че потребителите ще бъдат компенсирани за несъществуващия ток от американската ТЕЦ "AES Гълъбово" (бившата ТЕЦ "Марица-изток 1"), която все още не е пусната, в експлоатация, но прогнозираното производство на енергия от нея беше включено в цената. Според шефа на ДКЕВР предстои да се анализира откъде Националната електрическа компания (НЕК ) е купувала енергията, която гълъбовската централа е трябвало да достави, и да се отчете разликата.


Министърът на икономиката Трайчо Трайков увери, цитиран от "Фокус", че ще следи дали енергийният регулатор наистина ще компенсира клиентите, които повече от 9 месеца плащат с 3% по-скъп ток заради грешката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK