НЛБ Банка София си намери купувач

НЛБ Банка София си намери купувач

© ReutersХоландско-израелският холдинг "Кардан" ще е новият собственик на софийския клон на словенската Нова Люблянска банка (НЛБ) стана ясно от съобщение на сайта на компанията купувач.


Сделката е за 15 млн. евро и ще се осъществи чрез звеното за кредитиране на дребно "Ти Би Ай Еф Файненшъл Сървисес" (TBIF), което "Кардан" купи през 2007 г.


В холдинга на TBIF у нас влизат компанията за потребителско кредитиране "Ти Би Ай Кредит", "Ти Би Ай Лизинг", небанковото дружество за ипотечно кредитиране "Кредитекс", ПОК "Доверие", "Ти Би Ай Асет мениджмънт", ЗАД "Булстрад". Споразумението е постигнато вчера.
Покупката е в тон със стратегията на "Кардан" да засили инвестициите си в България и Румъния, чрез синергии, посочват от компанията. Бизнесът на TBIF в България и Румъния е лицензиран чрез небанкови финансови институции. Това ограничава полето на действие спрямо банките в предлаганите продукти и достъпа до финансиране, се казва още в съобщението на "Кардан".


С покупката на НЛБ Банка София, TBIF планира да допълни операциите си в България до пълнен набор от банкови услуги. Компанията ще разчита на опита си, за да създаде ефикасен банков бизнес с фокус върху търговията на дребно и финансирането на малки и средни предприятия.


Към края на 2010 г. операциите на TBIF у нас се състоят в активи за 119 млн. евро, кредитен портфейл 131 млн. евро и съотношение собствен капитал към активи 15%. НЛБ Банка София има активи за 101 млн. евро, от които кредитният портфейл е 91 млн. евро, а капиталът - 12 млн. евро.


Сделката се очаква да приключи до 30 септември 2011 г., като преди това трябва да бъде одобрена от Българска народна банка (БНБ) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).


Още преди две седмици от НЛБ посочиха, че "преговорите с потенциален купувач на НЛБ Банка София са в последната си фаза". Решението да продава бизнеси в Словения и зад граница банката взе миналата година. Загубата й за 2010 г. беше почти двойна спрямо предходната, предимно заради необслужвани кредити на местни компании.


НЛБ има поделения още в Черна гора, Македония, Косово, Босна и Сърбия. Продават се звената й и в Германия и Австрия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK